Özellikle de kimyon, kırmızı toz biber ve karabiber gibi baharatlar patatesin gaz yapma ihtimalini önemli ölçüde azaltır. Patatesin içinde bol miktarda şeker ve posa bulunduğu için gaz oluşumuna ve gaz sıkışmasına neden olabilir.
Patates potasyum bakımından zengin bir içeriğe sahip olması sayesinde mide gazlarına karşı faydalıdır. Sindirimi kolaylaştırarak bağırsaklara faydalı olmaktadır. Patates haşlanarak suyu içilmesi birçok rahatsızlığı önlemede faydalı olmaktadır.
Ayrıca cildin ölü hücrelerden ve yağlardan temizlenmesine büyük ölçüde katkı sağlar. Sindirim sistemi sağlığını korumanın yanında patates bağırsak hareketlerini artırır. Kabızlık ve şişkinlik sorununu giderir.
Dr. Esin Ünlü: Aşırı yenen börek ve makarna da gaza nedenidir.
İlgili 32 soru bulundu
Sıcak Su: Duş alırken suyun sıcağa yakın olması, annenin rahatlamasını sağladığından dolayı gaz çıkarmaya yardımcı olacaktır. İlaç Kullanımı: Doktorun verdiği ilaçları kullanmak gaz sıkıntısını çözer. Sağlıklı Beslenme: Beslenmeye dikkat edilmesi, bağırsakların rahatlamasını sağlar.
Tahıl ve baklagiller bebeklerde gaz yapabilir!
Nohut, kuru fasulye ve bulgur gibi besinler bebeklerde gaz sorunlarına neden olabilir. Bu besinleri iyice haşladıktan sonra suyunu süzerek pişirirseniz gaz yapıcı etkisini hafifletebilirsiniz.
Domatesin asidik özelliği salçaya dönüştüğünde azaldığı için, 9. Ay itibari ile bebeklere salça verilebilir. Salçalı yemekler gaz yapar mı sorusuna cevap olarak gaz yapmadığını söyleyebiliriz.
Salatalık çok tüketildiği zaman midede şişkinliğe neden olur. Özellikle de hızlı yemek, çok fazla hava yutmaya yol açar. Bu da gaz oluşumunu önemli ölçüde hızlandırır. Aynı zamanda salatalığın içinde yüksek miktarda su bulunduğu için midede şişkinliğe neden olabilir.
Potasyum, magnezyum ve kalsiyum açısından zengin olan haşlanmış patates, kolesterol ve kan şekerini dengelemede yardımcıdır. Ancak yine de patatesi, vitamin ve mineral kaybını önlemek için haşlamayıp buharda pişirmeyi tercih edin.
- Haşlanmış patates, doyucu olmasının yanında hazmı kolay olduğunda mide hassasiyeti olanların sıkça tüketmeleri tavsiye edilmektedir. - Ülser ve reflü gibi kişinin günlük hayatını olumsuz etkileyen hastalıklara karşı mideyi rahatlatması için haşlanmış patates ya da patates suyu tüketmeleri önerilmektedir.
Patates vücutta oluşan şişlik ve yanıklar için pratik bir çözümdür.
Kuru baklagiller ve bulgur, turunçgiller (portakal – mandalina – greyfurt – limon) ve karpuz – kavun gaz yapıcı özelliği baskın olan besinlerdir. Dikkatli tüketiniz. Rezene Çayı, gaz problemlerinizin azalmasına yardım eder. Yemeklerden sonra veya kendinizi kötü hissettiğinizde içebilirsiniz.
Pirinç, sarımsak, muz, fesleğen, hint safranı, nane, muz, keten yağı gibi besinler gaz yapmayan yiyecekler arasında başta gelir ve sindirim sistemimi rahatlatır.
Gazoz, soda, kola gibi gazlı içecekler içilmemelidir. Kuruyemiş ve baharatlı gıdalardan kaçınılmalıdır. Çok şekerli ve ağdalı tatlılar tüketilmemelidir. Sigara ve alkol kullanılmamalıdır.
Gaz çıkarmanın en etkili yollarından birisi olan ve ilki olarak akla gelen, bir kanepe veya yatağa cenin pozisyonunda yatmaktır. Bu şekilde en az 15 - 20 dakika kadar kalmanız büyük ölçüde rahatlamanıza sebep olacaktır.
Yemek yerken yutulan hava, bazen karında şişkinlik hissine neden olur. Genellikle yemeklerden sonra geğirme bu durumun bir sonucudur. Ayrıca gazlı ve fermente içecekler de (asitli içecekler, maden suyu gibi) fazladan hava yutulmasına neden olduğu için gaz sıkışmasına yol açar.
Pişmiş ve çiğ domates de gaz yapabilen yiyecekler arasındadır. Çok fazla domatesin tüketilmesi halinde midede şişkinlik ve gaz gibi problemler görülebilir. Bu sebepte domates hamilelikte de gaz yapabilmektedir.
- Et, tavuk ve protein açısından zengin ürünler gaz yapmayacaktır. - Bazen gaz yapabilse de çoğu anneye bulgur hem süt yapmakta hem gaz yapmamaktadır. Öncesinde ufak bir porsiyon ile deneyebilirsiniz.
Gaz yapmayan çorbalar içeriklerinin yanında kıvamlarıyla da öne çıkar. Bu nedenle daha sıvı ya da püre gibi olan çorbalar kolay tüketilir. Gaz yapmayan çorba türleri arasında yoğurt çorbası, şehriye çorbası ve sebze çorbası öne çıkar.
Annenin gaz yapıcı besinlerden (süt, yoğurt, kuruyemiş, çikolata, limon ve turunçgiller, lahana, brokoli, çiğ sebzeler )uzak durarak, bebeğine düzenli kolik-gaz masajı yapması, bebeğin ayaklarını sıcak tutması, yatağının baş kısmını 15 derecelik bir eğimle yükseltmesi (hem reflüyü de önleyecektir), karnı eğer çok ...
Bebeğiniz için gaz yapmayan besinler arasında: kuru meyve, çörek otu, ceviz, fındık, badem ve yulaf ezmesinin yanı sıra çok aynı zamanda oluşan gazın da yok olmasını sağlayan rezene bulunur.
Rafine edilmemiş olan pirinç çeşidinin lif oranı oldukça yüksektir. Mide ile ilgili her türlü sorunu olanlara pirinç tüketimi önerilir. Bu sorunlardan bazıları mide ekşimesi, ishal ve mide bulantısıdır. Bu bakımdan gaz yapmayan bir yiyecek olduğu bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri