Zeytinyağını da gezdirin ve 3 dakika kadar bu şekilde kavurun. Ardından kaynar suyu ekleyin. Karıştırın ve tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte pişmeye bırakın. Etler iyice yumuşayana dek yaklaşık 30 dakika bu şekilde pişirin.
Küp küp doğranmış kuşbaşı etler, ısınmış tencerenin içerisine konulur ve mühürlenir. Etler suyunu salıp iyice çekene kadar pişirilir. Son olarak tuz, baharatlar ve su ilave edildikten sonra düdüklü tencerenin kapağını kapatılır. Öncelikle 20dk orta ateşte, sonra 30dk kısık ateşte pişirilir.
Et suyunu salana kadar kavrulur. 1 su bardağı sıcak su eklenir. Kaynama gelmesi beklenir. Üzerinde oluşan köpükler alınır ve düdüklünün kapağı kapatılır. 20 dakika pişirilir.
Kurbanların kesilmesinin ardından kuşbaşı doğranan etler, yüne dananın kendi iç yağıyla kısık ateşte en az 1,5 saat pişirilir. Etin sertliğine bağlı olarak pişirilmeye devam edilir ve yumuşak bir kıvama gelinceye kadar pişirilmeye devam edilir. Pişirme süresini doğru orantılı ayarlamazsanız etiniz sert olur.
Kavurma etini mühürlemek için tencerenizi ya da tavanızı iyice ısıtmayı unutmayın. Kurban eti pişirme tarifleri içinde bir tüyo da doğru zamanda tereyağı kullanılmasıdır. Mühürleme işleminden sonra bir parça tereyağı atarsanız etlerin daha yumuşak olmasını sağlarsınız.
İlgili 33 soru bulundu
Yağ eridikten sonra tencereye küçük küçük doğranan etler alınır. Etler iyice karıştırıldıktan sonra tencerenin kapağı kapatılır. Et kısık ateş tepişmeye bırakılır. Etler ara ara kontrol edilerek pişirilir.
Kavurma tencerenize 2-3 çorba kaşığı sıvı yağ koyduktan sonra yağın kızmasını bekleyin ve ardından kuşbaşı doğradığınız eti atarak 4-5 dakika karıştırarak kavurun. Et suyunu salmaya başladığı zaman ocağınızın altını “en kısık” konuma getirin ve tencerenin kapağını kapatın.
1 saat kadar sonra tuz, karabiber ve kekiğini de ilave ettikten sonra 15-20 dakika kadar daha pişirin. Böylece 80-90 dakika aralığında ağır ateşte kendi suyunun lezzetiyle pişmiş ve yumuşacık bir kavurma hazırlayabilirsiniz.
Dana Kavurmanın İyi Pişmesi İçin 1 Bardak Su Konulmalı
Türk, "Dana etlerimizi biraz kavurduktan sonra içerisine 1 bardak su ekliyoruz. Dana etinin pişme süresi daha uzundur. O nedenle su eklemek gerekiyor" dedi.
Yağı kuşbaşından biraz küçük doğrayarak tencereye alıp kısık ateşte suyunu salıp çektikten sonra erimesi için kavuruyoruz. Tamamen eridikten sonra kıkırdağını kevgir yardımıyla alıp kuşbaşı doğranmış etleri ilave ediyoruz. Kaynara çıktıktan sonra kısarak suyunu salıp çekene kadar pişiriyoruz.
Kuşbaşı etleri normal tencerede 60 dakikada haşlayabilirsiniz.
Etler pişerken birkaç damla sirke damlatmak, etin daha da yumuşak olması sağlar. Tuzu et piştikten sonra ilave edin, tuz etin sertleşmesine neden olur. Eti yavaş yavaş pişirmek en sağlıklı yöntemdir. Et pişirirken içi ile dışının aynı oranda pişirilmesi önemlidir.
ET NASIL YUMUŞACIK OLUR? Etin yumuşak olmasındaki bir diğer püf nokta ise sirke kullanmaktır. Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir.
Etli yemeklerinizin daha çabuk pişmesini sağlayacak püf nokta tencerenin içine biraz sirke katmaktır. Böylece yemeğiniz hem daha çabuk pişecek hem de daha lezzetli olacaktır. Ayrıca etlerinizin ve et yemekleriniz pişerken tencereye bir parça ekmek atmanız da etin daha hızlı pişmesini sağlayacaktır.
Yanmaz yapışmaz kalın tabanlı bir çelik tencere veya döküm bir tencere en lezzetli etleri pişirmenizi sağlayacaktır. Tencereyi ocağa alın ve içerisine etleri ilave edin. Orta ateşte bir süre sürekli karıştırarak pişirip ardından kısık ateşe alın. Bu süre zarfında etlerin suyunu salmaya başladığını göreceksiniz.
-Kavurma için sac, döküm tava da kullanılabilir ama çelik olması çok daha iyi, çünkü ısıyı çok daha hızlı alır. Döküm geç ısınır. Et çelik tencerede daha keyifli pişer.
Et kavurma yaparken etin sert olmasının en başlıca nedenlerinden biri eti sürekli bir biçimde karıştırarak pişirmek ve çok pişirmek geliyor. İlk aşamada ısıttığınız tava ya da tencereye etlerinizi aktarın. Ardından mühürleyin. Bu şekilde sularını içlerine hapsedecek ve yumuşacık kalacaklardır.
KAVURMA YAPMANIN PÜF NOKTALARI
Mümkünse eti kendi yağında kavurmalısınız. Eti ilk ocağa koyduğunuzda yüksek ateşte, kendi suyunu saldıktan sonra ise daha kısık ateşte pişirmelisiniz. Son olarak en çok dikkat edilmesi gereken nokta ise kavurmanın tuzunun ve baharatının en son eklenmesi gerektiğidir.
Etinizi yıkayıp pişirmeyi tercih edenlerdenseniz yanılıyorsunuz. Eti özellikle de sıcak su ile yıkamak kavurmanın hem lezzetini azaltır, hem de etin pişerken sertleşmesine neden olur.
Tencerede ki ete 2 yemek kaşığı dolusu margarin ekleyin. Etin altını yakın yağ eriyene kadar tencereyi harlı ateşte tutun. Yağ eridi etler fokurdamaya başladı et fokurdayınca etin rengi değişip et sulanınca 1 dakika kadar eti kaşık ile karıştırın alt üst edin.
Suyunu salan etlerin orta kısmını çukur şeklinde açın. Et kaynadıkça ortada köpükler oluşacaktır. Bu köpükleri kepçe yardımı ile olabildiğince sık sık alıp, atın. Daha sonra tencerenin kapağını kapatıp, kısık ateş üzerinde etler suyunu çekip, yumuşayana kadar yaklaşık 40-45 dakika pişirin.
Etin suyunu çekmesi için ne yapmalı? Kavurma kuru oluyorsa sebebi tencereyi tam kızdırmadan pişirmeye başlamaktır. Bu durum etin suyunu dışarı vermesine ve kurumasına yol açar. Eğer tencereyi güzelce ısıtılırsa, et suyunu içinde tutar ve kavurma yumuşak, sulu ve lezzetli olur.
Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar. Vaktin çoksa, etini bir gece soğan ve elma dilimleri ile beklet ve sonucu gör.
Kavurma yaparken tercihen döküm tencere kullanılmalıdır. Kısık ateşte kapağı kapalı bir şekilde etler kendi suyu ile pişirilmelidir. Bu şekilde pişen etler lokum gibi yumuşak ve çok lezzetli olur.
"Kavurma esnasında uyguladığımız ısıl işlemle etin yapısının değişmesine neden olan enzimler ve bünyesinde bulunan mikroorganizmalar yıkıma uğrar, böylece etin kısa sürece bozulmasının önüne geçilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri