Taze yumurtalar ve su. Rafadan yumurta için: Bir cezve, orta boy sos tenceresi ya da tencerenin içerisine su ilave edin. Yumurtaları içerisine koyun ve pişirmeye başlayın. Su kaynatıktan tam 3 dakika sonra yumurtalarınızı alın.
Yumurtaları bir yumurta haşlama tenceresine koymalı ve üstüne geçecek kadar su eklemelisin. Su kaynamaya başladıktan 3 dakika sonra yumurtaları suyun içinden almalı ve hemen soğuk suya ya da buz dolu bir kaba koymalısın. Böylece pişme prosesini durdurmuş olacaksın.
Yumurta en iyi nasıl haşlanır dediğinizde şu bilgileri hatırlayabilirsiniz: Yumurtayı sayısına göre derin bir tencere içine alın. Eğer çok fazla sayıda yumurta haşlayacaksanız, çorba tenceresini kullanabilirsiniz. Bir adet yumurta haşlamak için derin sosluk ya da çelik cezve kullanmanız önerilir.
Yumurta kırıyoruz ,üzerine tuz ekleyip fincan koyuyoruz. Fincanların yarısına gelecek şekilde su ekliyoruz. Tencere kapağı kapatıp kaynamayı bırakıyoruz . Piştikten sonra yumurtalar servis tabağı çıkartıyoruz ve sosunu yapıp üstüne gezdiriyoruz.
HAŞLANMIŞ YUMURTA DAHA SAĞLIKLI
Sonuç: Haşlanmış yumurta daha sağlıklıdır. Ayrıca bir yumurtayı kaynatarak salmonella tehlikesinden de kurtulmuş olursunuz çünkü haşlanmış yumurta yerken bakteriler hayatta kalamazlar.
İlgili 36 soru bulundu
Yumurta toplam 10 dakika ocakta kalmalı ve kaynamaya başladıktan sonra ocağın altı kısılmalıdır. Böylece tam pişmiş yumurta elde edilir. Bu yumurta, besin değeri en yüksek yumurtadır” dedi.
Yumurtanın en sağlıklı hali, uzmanların da kabul ettiği üzere haşlanmış yumurta ya da poşe yumurta. Yağda yumurta, kolesterol açısından çok önerilmiyor. Yumurtanın yanında karışık çiğ sebzeler yemek, içindeki E vitamininin emilimini de arttırıyor.
Yumurtaları içerisine koyun ve pişirmeye başlayın. Su kaynatıktan tam 3 dakika sonra yumurtalarınızı alın. Yumurtaları aldıktan sonra pişirme işlemini durdurmak için soğuk suyun içerisine koyun. Bu şekilde daha fazla pişmeyecek ve dilediğiniz kıvamda kalacaktır.
Isıyı iyi tutarlar ve daha düzgün pişirmek için ısıyı eşit olarak dağıtırlar. Tüm bu avantajlara rağmen, pek çok insan paslanmaz çelik tavalardan kaçınıyor çünkü yapışmaz değiller. Yumurta ve balık gibi hassas yiyecekler, tavada iyi miktarda tereyağı ya da yağ yoksa, paslanmaz çelik bir yüzeye hızla yapışır.
3. Kaynar Su
Yumurta haşlanırken yapılan en büyük hatalardan biri yumurtayı suyu ocağa koyduğumuz an içine atmaktır. Oysaki yumurtalar kaynayan suyun içine atılmalıdır. Aynı zamanda yumurtayı kaynamış suyun içerisine kaşık yardımıyla yavaşça bırakmanız yumurtanın dibe vurup çatlamasını önleyecektir.
Yüksek ısıda uzun süre kaynatılan yumurtanın sarısının yüzeyinde yeşil bir renk oluşur. Bunun nedeninin, bekleyen yumurtada yükselen pH etkisi ile proteinlerden oluşan hidrojen sülfürün demirle birleşmesi sonucu olduğu sanılmaktadır. Bu durum yumurtanın besleyici değerini azaltır.
Yumurtayı haşladıktan sonra en sevmediğimiz durumlardan biri kolay soyamamaktır. Bu durumun önüne geçmek için haşlanan yumurtayı buzlu suya atmanız yeterli. Yumurtayı bir süre buzlu suda bekletip çıkardığında dala kolay soyulduğunu göreceksiniz.
Yumurtanız daha haşlanmadan suyun içinde çatlıyor mu? Bunun önüne geçmek için suyun içine tuz ekleyin. Bu sayede yumurtanın beyazı daha çabuk haşlanacak. Olur da yumurta çatlarsa, beyazı yumurtadan çıkmayacaktır.
1. Cıvık Yumurta (2 dakika)
Yumurtayı cıvık kıvamda pişirebilmek için haşlamaya koyduğunuz yumurtayı su fıkırdamaya başladıktan sonra 2 dakika daha pişirin ve yumurtayı sudan çıkarın. Yumurtanızın cıvık olduğunu göreceksiniz.
demlik kısmı kullanılır, soğuk suya yumurtalar atılır, 10 dakika bekledikten sonra yumurtanın tazeliğine göre bu süre 15 dakikayı da bulabilir ve simitin yanında müthiş bir kombin olacak sert, katı pişmiş yumurtanız hazır olur. not:evde deneyebilirsiniz. sıcak suyu boşaltırken çok işe yarar.
Demir ve cam ürünlerin aksine çelik ısıyı yüzeyine eşit dağıtmaz. Bu nedenle çelik tencere tabanları bakır veya alüminyumdur. Hangi yemeği hangi tencerede pişirmelisiniz sorusuna cevap olarak çelik tencereler için sebze yemeklerinden, tavuk ve balık yemeklerine kadar her tarif için tercih edilebilir.
Teflon tavalar, her türlü yemeği pişirebileceğiniz tava çeşitlerinden biri. Yumurta, tavuk, et yemekleri, pilav…
Bununla birlikte haşlanmış olan yumurtanın ömrü yedi gün olmaktadır ve yumurtanın haşlandığı tarihin unutulmamasını sağlamak için yumurtanın konulmuş olduğu kaba tarihin atılması uygun bir teknik olacaktır. Tüm bunların dışında yumurtanın haşlandığı gün içerisinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Yumurtalar özellikle kayısı kıvamında olmalı ya da tereyağında düşük ısıda katılaştırılmadan hafifçe pişirilmelidir. Çünkü yumurta uzun süre haşlandığı zaman, sarısının etrafında gri-yeşil bir renk oluşmakta ve ağzımıza aldığımızda dağılıp un ufak olmaktadır.
Yumurtayı sabahları orta düzeyde suda haşlayarak tüketmeniz en ideal yeme şeklidir. Yumurtayı kabuğuyla birlikte haşlayın. Yumurtanın kabuğunu soyduktan sonra yumurtayı çevreleyen zarı çıkarmayın, bu şekilde yumurtayı tüketin.
Yumurtanın besin değerlerini en az etkileyen tüketim yöntemi haşlamadır. Haşlanmış yumurta lezzetli olduğu kadar zengin besin değerlerine sahip, kolay hazırlanabilen ve tüketilebilen bir yiyecektir. Bu sebeple sporcular ve vücut geliştiriciler tarafından en çok bu şekilde tüketilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri