zeytinyağı bekledikçe tam olarak bozulmasa bile, lezzetini kaybedecektir. Çünkü zeytinyağı saklama sürecinde hava, ısı ve ışıktan etkilenmektedir. Hava, içinde barındırdığı yüksek miktarda oksijenle, temas ettiği organik tüm ürünleri okside ettiği gibi zamanla zeytinyağını da okside eder.
Zeytinyağının Raf Ömrü
Zeytinyağı, uygun koşullarda saklandığında ortalama 18-24 aya kadar dayanır.
Meyvelerin raf ömrü vardır ve dolayısıyla zeytinyağının da raf ömrü vardır. Çoğu zeytinyağı, şişelendikleri andan itibaren 18-24 ay dayanır. Sızma zeytinyağı daha az işlenir ve genellikle biraz daha az dayanır, şişelendikleri andan itibaren yaklaşık 12-18 ay sürer.
Zeytinyağının belli bir raf ömrü bulunmaktadır. Genel olarak hasattan 2 yıl sonra kadar bir raf ömrü olduğunu söylemek mümkün. Bu konuda zeytinyağı bekledikçe tadı değişebilir ancak herhangi bir şekilde zehirleme yaratmaz.
Teneke kutularda yağ almak sağlıklı mıdır? Zeytinyağının koyu renkli, dar boyunlu cam şişelerde saklanması idealidir. Evinde sürekli sızma zeytinyağı kullananlar laklı tenekelerde saklayabilirler. Bu kaplar yağınızı sağlıksız bir yağ yapmaz.
İlgili 21 soru bulundu
En büyük seçenekler de genellikle 18 lt tenekelerde satışa sunulan zeytinyağları oluyor. 18 lt zeytinyağı diğer seçeneklere göre sunduğu avantajlı fiyatıyla ön plana çıkıyor.
Gerçek zeytinyağı, suyun üzerinde kalır. Bunu anlamak için bir bardak suya, az miktarda zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Eğer zeytinyağı su yüzeyinde kalıyor ve baloncuklar çıkarıyorsa, kalitelidir. Sahte ve kalitesiz olan zeytinyağı ise, kısa süre içerisinde suya karışacaktır.
Tadım Yöntemi. Zeytinyağının bozuk olup olmadığını anlamanın en iyi yolu tadım testi yapmak. Bu testi çay kaşığı kadar zeytinyağını tadarak uygulayabilirsiniz. Eğer burukluktan çok acı ya da ekşi bir tat alıyorsanız zeytinyağı büyük ihtimalle bozulmuş demektir.
Zeytinyağı alırken nelere dikkat edilmelidir? Hasat tarihi 12 aydan eski olan zeytinyağı tüketilmemelidir.
Ama bu durum aynı zamanda, zeytinyağının daha kaliteli veya daha kalitesiz olduğunun da göstergesi değildir. Son olarak, orijinal ambalajı açılan bir zeytinyağının, daha sonraki kullanımlarında, ağzının sıkıca kapatılarak, serin, kuru ve ışıksız ortamda saklanması koşuluyla, bitimine kadar keyifle kullanabilirsiniz.
Kapağı açılan zeytinyağı en kısa sürede tüketilmelidir. Kapağını açmadığınızda ve doğru zeytinyağı saklama koşullarını sağladığınızda zeytinyağı en fazla 2 sene saklanabilir. Zeytinyağlarının üzerinde son kullanma tarihi yazılıyorsa tarihi geçen zeytinyağı kullanılmamalıdır.
Zeytinyağının raf ömrü kalitesine, ambalajına ve saklama koşullarına bağlı olarak değişir. Genel olarak, yüksek kaliteli sızma zeytinyağı şişelendiği andan itibaren 18 ay ila 2 yıl arasında dayanabilir.
Birçok faydası ile birlikte düzenli tüketimi önerilen zeytinyağı diğer besinlerden ayrı olarak net bir son kullanma tarihine sahip değildir. Bu sebeple satın alınmasının üzerinden uzun bir süre geçmiş olsa dahi tüketilebilir.
Zeytinyağının Yıllanması Gerekir
Zeytinyağı yıllandıkça daha iyi bir aromaya sahip olmuyor. Aksine zeytinyağı korunarak barındırıldığında bile raf ömrü iki yılı geçmiyor. Işık, hava ve sıcaklık ile teması olduğunda ise zeytinyağının içeriğindeki fenolik bileşenler kayba uğruyor.
Zeytinyağı tortusu; zeytinyağının üretim aşamasında süzgeçlerden zeytin parçacıklarının sıyrılmasını ifade etmektedir. Zeytin sütü, zeytinlerin ezilme neticesinde ortaya çıkan ilk yağdır.
Pek çok kişinin dikkat ettiği bir diğer konuyu ise zeytinyağının rengi oluşturuyor. Altın renkli veya koyu yeşil zeytinyağını bulmak, kaliteli zeytinyağı için bir kıstas sayılabiliyor. Peki, bu düşünce doğru mu? Açıklayalım: Kaliteli zeytinyağı için rengin herhangi bir önemi bulunmuyor.
Kısaca zeytinyağı bekledikçe ve yıllandıkça bozunma gösterir. Bu bozunma basit anlamda yağın asitliğinin geçen zamana paralel olarak artması diye açıklanabilir. Yağ ne kadar tazeyse içerdiği polifenoller ve antioksidanlar da o kadar üst seviyededir. Zaman geçtikçe bu değerler düşme gösterir.
Erken hasat edilen meyveler, kimi zaman zeytinyağına dönüştürüldüklerinde hafif bulanık bir renk alırlar. Yani bu özellik yağa genç meyvelerden geçer. Berraklığın az olması ayrıca yağdaki tortuların korunduğunu da gösterir. Bu tortular zeytinyağının aromasını ve tadını artıran ögelerdir.
Zeytinyağı bekledikçe güzelleşmez. Filtrelenmiş natürel sızma zeytinyağının kullanım ömrü 2 yıldır. Zeytinyağının bekledikçe güzelleşmesi fikri tamamen yanlıştır.
Özetleyecek olursak, zeytinyağı durdukça daha da iyi hale gelen bir gıda ürünü değildir. Raf ömrü iki yıl olsa da bir yıldan uzun süre beklemiş bir zeytinyağını tüketmemeniz gerekir. Çünkü zeytinyağı bayatlar. Bayatladığını kokusundan ve tadından anlayabiliriz.
zeytinyağı bekledikçe tam olarak bozulmasa bile, lezzetini kaybedecektir. Çünkü zeytinyağı saklama sürecinde hava, ısı ve ışıktan etkilenmektedir. Hava, içinde barındırdığı yüksek miktarda oksijenle, temas ettiği organik tüm ürünleri okside ettiği gibi zamanla zeytinyağını da okside eder.
Soğuk sıkım zeytinyağını diğerlerinden ayıran en önemli özelliği meyvemsi kokusu, acılığı ve yakıcılığıdır. Erken hasat zeytinyağı, zeytin henüz olgunlaşmadan toplandığı için daha acıdır. Bu nedenle zeytinyağı yenildiğinde genizde yanma, dil üzerinde akıcı bir his bırakır. Ayrıca zeytin kokusu vardır.
Hakiki zeytinyağının kendine has bir acılığı vardır. Bu acılık zeytinyağının iyi ya da kötü olduğu anlamına gelmez. Gırtlakta bıraktığı acımsı tat yanma hissiyle birlikte keyifli bir lezzet sunar. Öte yandan zeytinyağında ağır, rahatsız edici bir tat ve koku ise oksitlenmeye işaret eder.
Hakiki zeytinyağı, 0 ve -6 derece arasında kaldığında donmaya ve kristalleşmeye başlar. Bu yüzden bir bardak zeytinyağını dondurucuya koyun, Yarım saat beklettikten sonra çıkartın. Bardaktaki zeytinyağının tamamı donmuşsa hakikidir. Ancak bir kısmı donmuş, bir kısmı sıvı kalmışsa gerçek olmayabilir.
Evet! Bir zeytinyağı fabrikada işlem görmeden doğal yöntemlerle üretilmişse ve hakiki ise donar. Donmayan zeytinyağlar, zeytinyağ donmuyorsa mevsim şartlarına ve zeytinyağının gördüğü işleme göre değişkenlik gösterebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri