Bilindiği üzere bu davalarda uygulanan yargılama usulü yazılı yargılama usulüdür. Bu da demektir ki tensip zaptının hazırlandığı bu aşamada henüz duruşma günü belirlenmemiştir. Zira bu usulde, öncelikle tarafların karşılıklı olarak dilekçeleri birbirine gönderilir.
Mahkeme tarafından tensip zaptı hazırlanmasının ardından yaklaşık 2-3 ay sonra ya da mahkeme yoğunluğuna göre 5-6 ay sonra ilk duruşma yapılabilir.
Tensip zaptı hazırlandı demek, davanın açılmış olduğu anlamına gelir. Tensip zaptı hazırlanmışsa duruşma günü muhtemelen verildi demektir.
UYAP ve e-devlet üzerinde “Tensip zaptı hazırlandı.” ibaresinin görülmesi demek, davanın açıldığı mahkeme tarafından dosyanın ön hazırlık işlemlerine karar verildiği ve duruşma gününün belirlendiği anlamına gelmektedir.
“Tensip zaptı hazırlandı.” ibaresi görüldüğünde artık dosyanın ilgili mahkemeye ulaşıp, hakimin dosyayı incelediği, mahkemenin ve tarafların yapacağı işlemlerin tensip zaptı adı verilen tutanağa geçirildiği anlaşılmalıdır. ÖNEMLİ!: “Tensip zaptı hazırlandı, duruşma günü verilmedi.” ifadesiyle de karşılaşmak mümkündür.
İlgili 44 soru bulundu
Dava açıldıktan sonra 6 ay içinde davanın ilk duruşması belli olur. Mahkemenin yoğunluğuna göre en kısa zaman içinde duruşma davetiyesi kişilere ulaştırılır. Tensip zaptı ile duruşma günü belirlendikten sonra PTT aracılığı ile taraflara gönderilir.
Tensip zaptı hazırlandıktan sonra yaklaşık 1 ay içinde PTT vasıtasıyla ilgilisine tebliğ edilmektedir.
Bunun anlamı davanın tensibinin yapıldığı, tensiple bir duruşma günü tayin edildiği, ayrıca gereken delillerin de toplanmasına karar verildiğidir.
Tensip tutanağı olarak da bilinen duruşma zaptı, ilk duruşmadan evvel gerçekleştirilecek olan iş ve işlemleri belirleyerek davayla alakalı bir yol haritası oluşturmak üzere hazırlanan ve ayrıca ilk aşamada değerlendirilmesi gereken taleplerin karşılanmış olduğu bir tutanak olmaktadır.
Mahkeme tarafından tensip zaptı ile beraber davacıya bu eksikliklerini tamamlamaması amacı ile bir haftalık kesin süre verilir. Tensip zaptı içeriğinde belirtilen eksiklikler süresi içerisinde davacı tarafından tamamlanmaz ise dava açılmamış sayılır.
UYAP DURUŞMA TARİHİ ÖĞRENME
e-devlet şifresi aracılığıyla UYAP sistemine giriş yapabilir ya da e-devlet'e normal giriş yaparak arama butonuna “uyap” yazabilirsiniz. Karşınıza çıkan hizmetler arasından “duruşma sorgulama” seçeneğine tıklayarak duruşma tarihinizi öğrenebilirsiniz.
Davaya cevap vermeyen davalı, inkâr kapsamında beyanda bulunabilir. Vermiş olduğu beyan dilekçesinde davaya yönelik yeni vakıa ileri süremez. İtiraz ve def'i de bildiremez. Ancak davacının bildirdiği vakıalara karşı cevap niteliğinde beyanda bulunabilir.
Tensip Zaptının Taraflara Tebliği
Tensip tutanağı düzenlendikten sonra davacıya tebliğ edilir ve dava dilekçesinin zorunlu unsurlarında eksiklik varsa eksikliği tamamlaması için gerekli ihtarı da içerir biçimde tebliğ yapılır.
Tensip Zaptı Aşaması Ne Kadar Sürer? Hukuk davalarında tensip zaptının hazırlanma süresi ceza davalarına oranla daha kısa sürmektedir. Ceza davalarında tensip zaptının hazırlanma süresi 15-20 günü bulabilmektedir.
Tensip zaptı düzenlendikten sonra taraflara tebliğ edilir. Davalı tarafa tensip zaptı ile beraber dava dilekçesi de tebliğ edilir.
Bir diğer deyişle tensip tutanağı davanın açılmasından sonra hakim tarafında yapılan ilk inceleme neticesinde düzenlenen ve dava dilekçesi doğrultusunda talep edilen hususların ilk değerlendirmesinin yapılması sonrası mahkemece verilen ara kararların yazıldığı evraktır.
duruşma tutanağında karar yer alır mı? Duruşma tutunaklarında ara kararlar ve son olarak da kısa karar (son celse) yer alır. Her duruşma tutanağından "Gereği düşünüldü:" cümlesinden sonra o celsenin ara kararı gelir. Gerekçeli karar ise daha sonra yazılır.
Karar duruşması olarak tanımlanan ve mahkeme tarafından tarafların son kez dinlendiği aşama kararın ortaya çıktığı safhadır. İddia makamı bu safhada görüşlerini sunar. Bu aşamada savunma makamının da görüşleri alınır ve mahkeme tarafları dinlemek sureti ile bu aşamada son kararız müzakeresine geçer.
Mahkeme Her Hangi Bir Konuda Karar Vermeden Önce O Konuda Müdafi veya Vekile Söz Vermek Zorundadır. CMK'nun 33'üncü maddesine göre duruşmada verilecek kararlar, Cumhuriyet savcısı, duruşmada hazır bulunan müdafi, vekil ve diğer ilgililer dinlendikten sonra verilir.
Dava dosyaları ile ilgili detaylara adliyelere gitmeden UYAP Vatandaş Portal Bilgi Sistemi üzerinden ulaşılabiliyor. Dava tarihleri, dava ile ilgili diğer belgeler bu sistem üzerinden görülebiliyor. Sisteme, e-Devlet şifresi, mobil imza ve Elektronik İmza ile giriş yapılıyor.
Eğer mahkeme veya hakimlik, tensip zaptı ile birilkte tutuklu sanığın tahliyesine karar verir ise, işte bu olaya "Tensiple Tahliye" veya "Tensiben Tahliye" ismi verilmektedir.
Normal olmayan ise, hakimlerin büyük çoğunluğunun, salı ve perşembe günleri duruşma yapmalarıdır. Diğer günlere duruşma verene nadiren rastlarsınız. Adliyelerde, haftanın diğer günlerinin, salı ve perşembe günlerine oranla çok daha tenha olduğunu rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz.
Davalılara dava dilekçesi ve tensip zaptı tebliğ edilmeden görevsizlik kararı verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirir. Hukuk Dairesi 2017/7690 E. , 2017/11212 K.
"Tensip zaptı hazırlandı" ifadesi, dosyayı incelemekle görevli hakimin yargılamanın gidişatına ilişkin olarak gerekli belirlemeleri yapmış olduğu ve büyük ihtimalle ilk duruşma gününün de belirlenmiş olduğu anlamına gelmektedir.
Duruşma yapıldı veya duruşma evrakı hazırlandı ibareleri, davetiye ile size tebliğ edilen veya başka bir ara duruşmanın yapıldığını gösteririr. Uyap Vatandaş veya E-devlet protalında görünen bu ibareler duruşmanın yapıldığını ve yeni duruşma gününün belirlendiğini gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri