Hatay'da, etin zırh bıçak yardımıyla kıyılmasının ardından odun ateşinde pişirilerek servis edilen tepsi kebabı, kentin en önemli yöresel lezzetleri arasında bulunuyor.
Bu tür kebaplar dana ve kuzunun but kısmından hazırlanırsa çok lezzetli olur. Sadece dana etiyle gerçek kebap lezzetini yakalamak mümkün olmaz, en azından dana-kuzu karıştırıp kullanabilirsiniz.
Bu gelenekle üretilen Malatya Kâğıt Kebabı Malatya'nın yöresel yemeklerden biri olup kutlama yemeklerinde de ikram edilir. Bu sebeple Malatya Kâğıt Kebabının, coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.Malatya Kağıt Kebabı 18.03.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Kebabınızın yanına çorba olarak domates çorbası, yayla çorbası yapabilirsiniz. Fırında baharatlı patates de kebabınız ile güzel bir uyum yakalayacaktır. Daha doyurucu olmasını isteyenler için pirinç pilavı da güzel bir öneri olabilir.
Tepsi kebabı eti nasıl olmalı? Bu tür kebaplar dana ve kuzunun but tarafından hazırlanırsa çok lezzetli olur. Yalnızca dana etiyle gerçek kebap lezzetini elde etmek mümkün olmayabilir. Hiç olmazsa dana-kuzu karıştırılıp kullanılabilir.
İlgili 41 soru bulundu
Az yağlı dana kıyması, sarımsak, çarliston, kapya biber, domates ve maydanoz ilavesiyle hazırlanan tepsi kebabı, Antakya'ya gitme sebebiniz olabilir. Makbul olanı pide ya da lavaşla elle yenilmesidir, lahmisini ya da sini kebabı olarak da bilinir.
Antakya yöresine ait tepsi kebabı(sini kebabı)tarifi 😋👌🏼 Kebabımız piştikten sonra tepsimize koyduğumuz boyuttan daha küçük olma sebebi kıymanın pişince küçülmesi içindeki suyun buharlaşması ile ilgilidir dilerseniz kenarlarına yuvarlak kesilmiş patates dilimleri dizebilirsiniz.
Urfa kebabı, Adana kebaptan ayıran en önemli özellik ise kullanılan kıyma çeşididir. Adana kebapta dana ve kuzu kıymasının karışımı kullanılırken, Urfa kebapta az yağlı kıyma ve kuyruk yağı tercih edilir. Ayrıca Urfa kebap Adana kebaba göre daha acısızdır.
200 derecede önceden ısıtılmış fırında 40 dk pişirilir.
Sadece kuzu eti, kuzu kuyruk yağı, pul biber ve tuz ile yapılır. Mevsiminde ise pul biber elde edilen ve yörede kök biber denilen kırmızı biber, taze olarak minik küpler halinde doğranıp eklenir.
Geleneksel olarak Erzurum'un Oltu ilçesinde yapılan cağ kebabı, önceden terbiye edilmiş etin yatık bir şişe geçirilip odun ateşi üzerinde pişirilmesiyle hazırlanır. Cağ (veya bico) adı verilen şişler kullanılarak servis yapıldığından bu adı almıştır. Günümüzde Türkiye'nin birçok yerinde yapılıp tüketilmektedir.
Diyarbakır Üsküre Kebabı / Diyarbakır Tas Kebabı
Kebap, Adana ili ile özdeşleşmiştir.
1) Pöç Kasabı
Burası sadece bir kasap değil tepsi kebabının, lahmacunun ve birçok et yemeğinin yapıldığı bir adrestir. Antakya'nın yöresel lezzetlerinde çığır açan bu mekana geldiğinizde, masanızı donatan nefis yemekler karşısında nutkunuz tutulabilir. Antakya'ya gelip de Pöç Kasabı'nda yemek yemeden aman dönmeyin.
Testi Kebabı - Nevşehir. Kapadokya bölgesinin kendine özgü tatlarından birisi de meşhur testi kebabıdır. Başlangıç itibariyle tandır kültürü etrafında oluşan bir yemektir. Günümüzde tandırın yanı sıra fırınlarda ve açık ocaklarda da yapılmaktadır.
Türkiye'nin önemli gastronomi kentlerinden Şanlıurfa'da, yöresel lezzetlerden patlıcanlı kebabın Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenmesi sevinç yaşattı. Türkiye'nin yemek kültürüyle öne çıkan kentlerinden Şanlıurfa'da, yöresel lezzetlerden "patlıcanlı kebap" Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillendi.
Adana, tavuk şiş, kuzu şiş, döner, fındık lahmacundan oluşan ortaya karışık bir ürünümüzdür.
Salçayı sıvı yağ ile karıştırarak, tepsinin her tarafına gezdirin. Önceden ısıtılmış fırında, 200 derecede pişirin. 40 dakika gibi bir sürede tepsi kebabı hazır olacaktır. Afiyet olsun.
Yağlı kağıt serili tepsiye dizip kenarlarına sebzeleri yerleştiriyoruz. 200 derece fırında yaklaşık 40 dakika kontrollü bir şekilde pişiriyoruz.
Kebap, Türk mutfağının vazgeçilmezidir. Fakat Adana ve Urfa kebaplarının sevenleri oldukça fazladır. Aralarında bulunan tek fark ise, Adana kebabı acı oranı yüksek, Adana kebabı ise acı oranı düşüktür. Her iki kebabın sunum şekli bir birine benzemektedir.
Adana kebap ile Urfa kebap arasında fark dendiğinde akla gelen en önemli husus, Urfa kebabın daha az acılı olmasıdır. Urfa kebap, baharatsız ve dolayısıyla acı miktarı az olan bir kebaptır. Servis sırasında yine Adana kebap gibi yanında söğüş salata ve soğan, közlemiş biberle tüketilebilir.
Urfa kebap, Şanlıurfa ve çevre illere özgü Türk mutfağında kebap türüdür. "Kebap" ve "Urfa" kelimesi buluşarak Urfa kebap adını doğurmuştur. Urfa kebap (haşhaş kebap) acısız, zırhta çekilmiş sade kebaba verilen isimdir.
Tepsi Kebabı İçin Malzemeler :
300 gr orta yağlı kıyma. 1 adet orta boy soğan. 1 diş sarımsak.
Patatesleri ince ve yarım ay şeklinde doğrayıp tepsinin kenarlarına diziyoruz. Biber ve domateste yerleştirdikten sonra, bir kasede salça ve suyu karıştırıp yemeğin üzerine gezdiriyoruz. Pişmeye hazır olan yemeğimizi önceden ısıttığımız 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.
Dana ve koyun kıyması karışık olarak ya da dana kıymasıyla hazırlanabilir. Orijinal kilis tava tarifinde kuzu kıyması ile yapıldığı için kuzu kıyması ile hazırladığınızda çok daha lezzetli olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri