Milföy hamurunun tepsiye yapışmasını önlemek için, tepsiyi yağladıktan sonra üzerine galeta unu serpin. Hamurunuzun tepsiye yapışmadığını göreceksiniz.
Tepsiye zeytinyağı dökülerek elle iyice yağlanır. Pizza hamuru tepsiye yerleştirildikten sonra yağlı parmak uçlarıyla ve avuç içiyle dışa doğru biraz esnetilir. Üstü naylonla örtülerek 10 dakika dinlendirilir. Daha sonra açmaya devam edilerek istendiği kadar büyüdüğünde, 2-3-4 cm. kalınlıkta olmalıdır.
Dilediğiniz inceliğe ulaştığınızda pişirme kağıdı serdiğiniz tepsinin üzerine alın. Pişirme kağıdının üzerine biraz mısır unu serptikten sonra açtığınız pizza hamurunu kağıdın üzerine yerleştirin. Bir çatal yardımıyla pizza hamurunun üzerinde delikler açın ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında 10 dakika pişirin.
Mayalanan hamurun havası alınır ve tekrar yoğrulur. Tereyağı ile yağlanan tepsiye pizza hamuru yerleştirilir. Sosu her yerine sürülür.
İlgili 41 soru bulundu
MERDANE YOKSA SOĞUK SU ŞİŞESİNDEN YARDIM ALIN: Evinizde merdane ya da oklava yoksa buz gibi soğuk su dolu bir şişeden yardım alarak hamurunuzu açabilirsiniz. Böylece hamurunuz yapışmayacak, rahatlıkla açılacaktır.
Kalıba biraz katı yağ veya sıvı yağ koyun ve bir parça yağlı kağıt ya da kağıt havlu ile kalıbın her yerini, köşeler dahil yağlayın. Sprey yağ kullanıyorsanız, bu adım daha basittir. Sadece tavaya bolca püskürtün. Un, yiyeceklerinizin yapışmaması için önemli bir adımdır.
Ama büyük yumaklar almayalım, zaten mayalanınca tepside yeteri kadar yer kalmayacak tepsiye dizdikten sonra yumurtasını sürüp yarım saat kadar mayalanmasını bekliyoruz. Ortamın sıcaklığına göre. 180 derece fırında yaklaşık 25 dk pişirelim.Afiyet olsun.
Kabına sığmayacak kadar kabarsa dahi ardından o hamura elinizle şekil verip pişireceğiniz fırın tepsisine alınca, elinizle müdahale ettiğiniz için pofudukluğunu bir miktar kaybetmiş oluyor, bildiğiniz gibi. İşte bu aşamada uygulayacağınız tepsi mayalanması adımıyla hamur, yeniden pofudukluğuna kavuşmuş oluyor.
Birçok tarifte de bunun altı aslında pek çizilmiyor. Süt, su gibi malzemelerin aşırı soğuk ya da çok sıcak bir şekilde eklenmesi mayanın yapısını bozabiliyor. Bu durum hamurun kabarmasına hatta kabarmadan sönmesine neden oluyor.
Sütün yağlı yapısı ve enzimleri sudan daha iyi bir emülsiyon sağlar. Bu da hamura fazladan bir çıtırlık olarak yansır fakat hamurda elastikiyeti artırır. Yoğurt, hamura işlenebilir bir kıvam kazandırır fakat kabarmasını ve piştikten sonra sertleşmesini etkiler.
Tepsinin tamamına bolca yağ çözücü sıkarak yaklaşık 5-7 dakika kadar bekleyin. Yağ ve kirler kendini salmaya başladığında bulaşık süngerinin arka kısmı ya da bulaşık teli ile güzelce ovun. Tahminin en fazla 10 dakika içinde tepsi temizlenmiş olacaktır.
Bir kap içinde ya da sprey şişe içinde 1 paket karbonat, 1 limon suyu ve suyu karıştırın. Daha sonra karışımı fırının iç yüzeyine püskürtün. Eğer sprey şişe kullanmıyorsanız bez yardımı ile temizliği yapabilirsiniz. Fırın içine dağılan karbonatlı suyu yaklaşık 30 dakika boyunca bekletin.
Temizlik işlemi bittikten sonra 10 - 12 saat fırının çalıştırılmaması tavsiye edilir. Fırın çalıştırıldığında yaklaşık 40 dakika içerisine bir şey koyulmadan boş bir şekilde en yükse derece de çalıştırılmalıdır.
Baklava hamuruna katacağınız tuz, baklava hamurunun kıvamı için çok önemli. Hamura tuzunu ilave etmeyi unutmayın. Dışı çıtır çıtır bir baklava yapmak istiyorsanız hamur karışımına yarım limonun suyunu ya da birkaç damla sirkeyi katmayı unutmayın. Bu asitli malzemeler hamurun piştiği zaman gevrek olmasını sağlar.
Bu lekelerden ve kirlerden kurtulmak için; bir kabın içerisine kabartma tozu ve bir miktar su ekleyip macun kıvamına getirin. Ardından, elde ettiğiniz macunu lekeli bölgelere sürüp bir süre bekletin. Daha sonra nemli bir bezle tepsinizi silin ve sirkeli su ile durulayın. En son temiz suyla tekrar durulayın.
Ankastre fırınların hem iç hem dış temizliğinde çamaşır suyu, cif gibi ağır çözücülerin kullanılması önerilmez. Yüzeyin görünümüne zarar vereceği gibi kullanılan malzemenin de erimesine, yapısının bozulmasına sebep olacaktır.
Karbonatlı limonlu su
Bir kabın içerisine 1 paket karbonat, 1 adet limonun suyu ve normal suyu karıştırın. Bu karışımı, sprey şişesi yardımıyla fırının içine ve dışına püskürtün. 30 dakika beklettikten sonra, nemli bir bez yardımıyla fırının her tarafını temizleyin.
Borcam, cam ve seramik ocaklarda doğrudan kullanılabilir. Ancak gazlı ocaklarda kullanılırken mutlaka alev dağıtıcı olması gerekir. Alev dağıtıcı, yuvarlak dağıtıcının küçük parçalar halinde çıkmasını sağlayan bir aparattır ve neredeyse bütün ocaklarda bulunur. Borcamı, doğrudan ateşin üzerine koymak sakıncalıdır.
Tartar Kremi: Kararan alüminyum eşyalar için, bir tencerenin içerisine 1 litre su ve 2 çay kaşığı tartar kremi dökün. Güzelce karıştırdıktan sonra 5 dakika kaynatın. Ardından sabunlu bulaşık süngeriyle bu eşyaları ovalayın. Özellikle kararan kısımlarını güzelce ovalamaya dikkat edin.
Sanılanın aksine bulaşık makinesine de konmaz.
Özellikle kahvaltıların ve çay saatlerinin vazgeçilmez lezzeti börek hamuru için sirke kullanımı tercih edilir. Çünkü, pişi veya sigara böreği gibi kızartılacak börek çeşitlerinin sıvı yağını daha az çekmesine yardımcı olur.
Bir orta boy su bardağı (200 cc) süt veya yoğurt ile iki kibrit kutusu büyüklüğünde peynir eş değerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri