Psikoterapi, zihinsel ve duygusal bozuklukların tedavisi amacıyla hastayı rahatlatan ve güvenceye alan bir yöntemdir. Bu tedavi sırasında hasta kendini tanımaya başlar ve hayatında yeni bir psikolojik temel oluşturmaya çalışır. Bu süreç gerekli eğitime sahip bir psikoterapist tarafından yapılmalıdır.
Terapi yöntemleri, bireylerin duygusal, zihinsel veya davranışsal sorunlarını ele almak ve iyileştirmek amacıyla kullanılan çeşitli yaklaşımları içerir. Klinik psikologlar, psikiyatristler ve diğer psikoloji uzmanları, bireylere uygun olan terapi yöntemlerini seçerler.
Bilişsel Davranışçı Terapi ; çağdaş bilimsel arka planı güçlü, hızlı ve etkili bir terapi yaklaşımıdır. Günümüzde tüm psikolojik sorunlarda kullanabilen güvenirliliği ve geçerliliği yüksek bir terapi yöntemidir.
Terapi, insanların zihinsel süreçlerini ve duygularını anlamlandırabilmeyi sağlayan, psikolog ve danışan arasında işbirliği içersindeki tedavi sürecine denir (Amerikan Psikoloji Derneği, 2020). Terapi sürecinde birey “danışan” olarak adlandırılır.
İlgili 37 soru bulundu
Terapi gerekli eğitimlerini tamamlamış ruh sağlığı profesyonelleri eşliğinde duygularınızı, düşüncelerinizi, hayata bakış açınızı, kendiniz ve diğerleri ile ilgili inançlarınızı, tutumlarınızı, günlük yaşamda sizin bile farkına varmadığınız bilinçdışı itici güçlerinizi fark etmenizi sağlayan bir keşif sürecidir.
Terapi nedir; bireylerde bulunan davranış bozukluklarını ve psikolojik rahatsızlıkları ortadan kaldırmayı veya azaltmayı amaçlar.
Bilişsel davranışçı terapi, depresyon, kaygı bozuklukları, takıntılar, travma sonrası stres bozukluğu, yeme bozukluğu, uyku bozukluğu, kişilik bozukluğu, şizofreni, cinsel işlev bozukluğu gibi psikolojik problemlerden dolayı sorunlar yaşayan kişilere uygulanmaktadır.
Bir terapi seansı genellikle 45-60 dakika arasında sürer. Seansların gerçekleşme sıklığı ve terapinin ne kadar süreceği ise danışanın ihtiyacına ve durumuna göre belirlenir.
Psikoterapi, akıl sağlığı sorunlarını tedavi etmek için bir psikiyatrist veya psikolog ile konuşarak gerçekleştirilen terapi yöntemlerini ifade eden genel bir terimdir. Psikoterapi sürecinde birey durumu, ruh hali, duyguları, düşünceleri ve davranışları hakkında bir şeyler öğrenir.
Bu teknikte ortaya boş bir sandalye konur. Kişiler boş sandalyeye bakarak, sandalyede bir yakınlarının olduğunu düşünerek hayali kişiyle diyalog kurarlar. Bundan sonra da danışmanın yardımıyla bu diyalog üzerinde derinleşilir.
İlk Seansta Ne Konuşulur? Terapide ilk görüşme, terapistin ağırlıklı olarak soru sorduğu, tedavi ve değişim amacı taşımayan değerlendirme görüşmesidir. Bu görüşmedeki temel amaç danışanı tanımak, danışanın terapi sürecine dair beklentilerini anlamak ve terapiye yönelik hedefler belirlemektir.
Psikoloji veya Ruh bilimi, içgüdüsel davranışları ve zihni inceleyen bilimdir. Bilinçli ve bilinçsiz olayların yanı sıra daha çok duygu ve düşüncenin incelemesini içeren Psikoloji, çok kapsamlı bir bilimsel alandır.
EMDR terapi, temeli Adatif Bilgi İşleme Modeline dayanan göz hareketleri ile olumsuz anılara karşı verilen tepkilere karşı duyarsızlaştırmayı ve bu tepkileri yeniden işleyerek daha olumlu bir hale getirmeyi amaçlayan bir psikoterapi yöntemidir.
Seanslar yaklaşık olarak 45-60 dakika sürer. İlk seans, duruma göre, daha uzun sürebilir.
Travma sonrası stres bozukluğu gibi durumlar, hastaların % 50'sinin iyileşme hissetmesi için yaklaşık 15-20 seans sürer. Bilişsel Davranışçı Terapi ile tedavi edilen bazı hastaların yaklaşık 10-20 seanstan sonra daha iyi hissettiklerini belirtmişlerdir.
Psikolog terapi ücretleri ülke genelinde 100 TL'den başlıyor ve 1200 TL'ye kadar varabiliyor. Yani, bir seans psikolog görüşmesi yapmak istediğiniz bu aralıkta bir seçim yapma imkanınız bulunuyor. Aldığımız cevaplara göre, ortalama psikolog seansları 398.25 TL olarak hesaplanmaktadır.
Psikoterapi, danışanınların kendi hayatındaki sorunları konularında uzman kişilerle konuşarak aşmayı hedefleyen bir süreçtir. Bu süreçte, danışanların değişime inanarak aktif rol alması önemlidir. Terapi sürecinde danışanlar kendi yaşantılarıyla ilgili paylaşımlarda bulunurken zaman zaman zorlanabilirler.
Psikoterapi, içinde bulunduğu ruhsal ve zihinsel durumdan rahatsızlık duyan herkese uygulanabilen bir tedavi yöntemidir. Psikoterapi ayrıca, yaşamı olumsuz etkileyen kaygı, endişe gibi birçok olumsuz duygunun iyileşmesini isteyen kişilere uygulanır.
Terapi, kişinin kendini sakinleştirme kapasitesini artırır.
Bakım veren kişi, bakım verdiği kişi için duyguları düzenleme işlevini sağlar, zamanla bu işlev içselleştirilir ve kişi kendi kendini sakinleştirebilir hale gelir. Düzenli terapiye giden bir kişinin, kendini sakinleştirme kapasitesi artar.
Gerçek: Terapi işe yarıyor. Bilimsel çalışmalar tutarlı bir şekilde terapinin kaygı, depresyon, OKB, fobi, panik bozukluk, öfke, dürtü kontrol ve konsantrasyon sorunları, gibi alanlarda en az ilaç teravisi kadar -hatta bazı durumlarda ilaç tedavisinden çok daha fazla- işe yaradığını ortaya koyuyor.
Örneğin, depresyon, anksiyete, yalnızlık, sosyal izolasyon, ilişki sorunları, özsaygı eksikliği, düşük benlik saygısı, stres, iş performansı sorunları ve geçmiş travma sonrası etkileri gibi zihinsel sağlık sorunları veya diğer yaşam stresleriyle başa çıkmak için terapiye gidilebilir.
Seansta danışanların hayatlarını etkileyen olumsuz duygu ve düşünceleriyle nasıl baş edeceği ortaya çıkartılır. Bu sorunların danışana farklı pencerelerden detaylıca aktarılması, kişinin sorunlarına daha gerçekçi şekilde yaklaşarak daha sağlıklı tutumlar sergileyebilmesini sağlar.
Psikoterapi Kimler Tarafından Uygulanır? Psikoterapi eğitimi almış psikiyatrist ya da bu alanda çalışan psikologlar tarafından uygulanabilir. Günümüzde psikoterapi dendiğinde farklı meslek gruplarından ya da uygulamalardan da bahsedilmektedir (Yaşam koçluğu, danışmanlık…).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri