Ancak terbiye yaparken terbiyesi kesilebiliyor ya da içerisinde yumurta olmadan da terbiye yapılabiliyor. Süt ya da yoğurtla enfes terbiyeler hazırlayabilirsiniz.
Dilerseniz yumurtasız da hazırlayabilirsiniz. Yumurtasız hazırlarken un miktarını biraz daha arttırmaya özen gösterin mutlaka. Çorba terbiyesinin kesilmemesi için mutlaka ocakta kaynayan suda terbiyenize su ilavesinde bulunun.
Bu noktada dikkat edilmesi gereken şey, her terbiyenin içinde yumurta oldudur. Terbiyenin kesilmesinin nedeni işte bu yumurtadır. Çorba sıcak ve terbiye soğuktur. Yumurtalı terbiye sıcak çorbaya birden eklenirse, yumurta direk olarak pişer, topaklanır ve terbiyeden ayrılır.
Karıştırma kabında yumurta sarısı, un ve yoğurt boza kıvamında koyu bir kıvam alacak şekilde çırpılır. Terbiyenizi çorbaya katarken çorbanın kısık ateşte olması önemlidir. Karışım yoğurt içerdiğinden yoğurdun kesilmemesi için çorbadan bir kepçe alınarak terbiye ile karıştırılır ve çorbaya öyle ilave edilir.
Sirke, Sarımsak ve Yumurta İle Terbiye
Özellikle işkembe çorbası ve paça çorbasında kullanılan bir başka çorba terbiyesi sarımsak, sirke ve yumurta sarısı ile hazırlanan terbiyedir.
İlgili 30 soru bulundu
Çorbalarınıza un veya nişasta ekleyerek kıvamını artırabilirsiniz. Ancak miktarını doğru ayarlamalısınız. Un çorbaya çok koyulduğu zaman kıvamı epey koyu olur. Bu kıvamı azaltmak için çorbanıza sıcak su ekleyebilirsiniz.
Yayla çorbanızı içine hiç yumurta koymadan, uzun uzadıya terbiye hazırlamadan yapabilir, afiyetle yiyebilirsiniz. Nice kesilmeyen, kıvamı hayranlık uyandıran çorbalarınıza.
Çorbanıza hem kıvam hem de ekşilik katmak için birebirdir. Yapılışı: Bir kaseye yumurta sarısı, yoğurt ve unu ekleyip güzelce çırpalım, çorba kaynadıktan sonra ilave edip karıştıralım ve tekrar kaynayınca çorbamız hazırdır.
Çorbanın Kesilmemesi İçin Ne Yapmalı? Genellikle çorbalara eklenen terbiyeler, un, yoğurt, limon ve yumurta ile hazırlanır. Öncelikle çorbanın kesilmesini önlemek için taze malzemeler kullanmaya özen gösterin. Terbiyeye ekleyeceğiniz yoğurdun tadına mutlaka bakın.
Çorbanın kesilmemesi için en önemli şey su ile yoğurtlu karışımdan birinin soğuk olmaması ve çırpıcı ile sürekli karıştırılmasıdır. Çorbanın altını kısın ara ara karıştırmaya devam edin.
PATATES, PİRİNÇ YA DA ŞEHRİYE KULLANIN
Bunun yanı sıra, patates, pirinç, şehriye, nohut gibi malzemeler de çorbaların kıvamını koyulaştırmak için çok etkilidir. Pirinci haşlayarak, patatesi haşlayarak ya da pişirerek kullanabilir hatta çorbanıza bayat ekmek ilave edebilirsiniz.
Süt kullanıldığındaysa da çorbaya eklenen sıvı miktarı artıyor doğal olarak. Bu nedenle normalde çorbaya eklenmesi gereken su miktarını ekleyeceğim süt miktarı kadar azaltıyorum. Örneğin 1 su bardağı süt ekleyeceğim çorbaya normalde 5 su bardağı su koymam gerekiyorsa bunu 4 su bardağına indiriyorum.
Sıvı Yağ Eklemek. Hazırladığınız çorbayı ocağa almadan önce içerisine 1 çorba kaşığı kadar sıvı yağ ekleyebilirsiniz. Bu çorbanızın kesilmesini önleyecektir.
4) Su, Süt veya Yoğurt
Ancak terbiye yaparken terbiyesi kesilebiliyor ya da içerisinde yumurta olmadan da terbiye yapılabiliyor. Süt ya da yoğurtla enfes terbiyeler hazırlayabilirsiniz. Çorba terbiyesinin kesilmemesi için mutlaka ocakta kaynayan suda terbiyenize su ilavesi yapabilirsiniz.
Yoğurdu, yumurta yerine kullanabileceğiniz bir başka yer de çorbalar. Yayla çorbası gibi yumurta ile kıvam verilen çorbalar için iki kaşık yoğurt ile bir kaşık unu iyice çırpın. Çorbanın suyundan karışıma ekledikten sonra yavaş yavaş çorbaya ekleyin.
Bir kenarda yoğurt, un, limon ve su ile terbiye hazırlanır. Çorbayı kesmemesi için terbiyenin içine pişmekte olan çorbadan birkaç kepçe konur ve terbiye ılıklaştırılır. Ardından çorbayı karıştıra karıştıra terbiye eklenir.
hepsinde olmasa da bazı çorbalarda oluşur bu tabaka. görüntüsü hoş olmasa da mucizevi bir işlevi vardır bu tabakanın: sıcak içilmesi evla olan çorbanın hava ile temasını engelleyerek soğumasını geciktirmek.
Tencereye yağları koyuyoruz ve tereyağı eriyince unu ekliyoruz, kahverengi olana kadar kavuruyoruz. Sonra suyu ekliyoruz ve topaklanmaması için bir yandan çırpma teliyle hızlı bir şekilde karıştırıyoruz. Kaynamaya başlayınca 10 dakika kaynatıyoruz. Piştikten sonra tuzunu ve biberini ekleyip, ocağın altını kapatıyoruz.
Özellikle soğuk kış günlerinde şifa niyetine sofralarınızda yer açacağınız tavuk suyu çorbası unsuz da yapılabilir. Unsuz çorba terbiyesi daha önce hiç denemeyenler tarifi yadırgayabilir, ama inanın lezzette ve kıvamda hiçbir kaybınız olmayacak.
TERBİYE VE MEYANE ARASINDAKİ FARK NEDİR? Genellikle çorbalar için kullanılan terbiye yumurta sarısı ile hazırlanıyor. Meyane ise eşit miktarda un ve tereyağının, unun kokusu çıkana kadar kavrulmasıyla elde ediliyor.
8) Çorbanın Ekşiliğini Ne Alır? Genellikle yoğurt çorbalarında ve salçalı soslarla hazırlanan çorbalarda karşılaşılabilen bu durumun da çözümü oldukça basit: süt. Çorbanızın ekşi olduğunu düşünüyorsanız azar azar süt ekleyebilirsiniz.
Yoğurt çorbası, düğün çorbası gibi isimleri de olan yoğurt çorbasının en önemli noktası katılan yoğurdun kesilmemesi gereken kısmıdır. Pirinç katılır, şehriyelisi yapılır, yarmalı olanı da vardır hatta bazen nohut bile katılır bu enfes çorbaya. Yine de sofraların değişmez tadıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri