Türkiye'de yeminli tercüman belgesi almak isteyen tercüman çalışmak istediği tercüme bürosuna yeminli tercüman belgesi almak için istekte bulunur. Tercüme bürosu yetkilisi, tercüme hizmeti almak istediği tercüman ile birlikte notere giderek, ilgili tercümana yemin belgesi almak için başvuruda bulunur.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı ve üniversite mezunu olma şartını sağladığınız takdirde yeminli tercüman olabilmek için herhangi bir noter huzurunda yemin etmeniz gerekmektedir. Bu noter sizi mülakata alır ve o dili bilip bilmediğinizi test eder ve dili bildiğinizi ispatlamanız yeterli olacaktır.
Üniversitelerin İngilizce Mütercim Tercümanlık, Rusça Mütercim Tercümanlık ya da Bulgarca Mütercim Tercümanlık bölümlerinden mezun olan kişiler, mütercim tercüman olur. Yabancı dil tercümanlık bölümlerinden mezun olan kişiler, noterde yemin ederek yeminli tercüman olunur.
İlgili 30 soru bulundu
Yeminli tercüman olmak için öncelikle başvuru yapacak olan kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması ve sabıka kaydının olmaması gerekmektedir. Bunun yanı sıra lisans, yüksek lisans veya doktora diplomasına sahip olmalıdır.
Tercüman olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Tercüman maaşı 2023 verilerine göre ortalama 33.300 TL civarındadır.
Uluslar arası geçerliliği de bulunan E-devlet onaylı dil sertifikası ile yeminli tercüman olabilmek için gerekli başvuruları hemen başlatabilirsiniz.
Mütercim-Tercümanlık/Dil Bilimleri gibi bölümlerde lisans eğitimini tamamlamış, yurt dışında eğitim almış ya da uzun yıllar yurt dışında yaşamış ve yeterli düzeydeki dil bilgisini çeviri hizmetleri ile değerlendirmek isteyen kişiler yeminli tercümanlık yapmak için başvuruda bulunabilirler.
Yeminli tercüme yapabilmesi için çevirmenlerin herhangi bir lisans bölümünden mezun olmaları ve notere dil bildiğini kanıtlayıcı belgeler sunmaları gerekiyor.
Noterde, tek sayfa tercüme belgesi onay ücreti 565 TL dir. Türkiye'deki tüm noterlerde ücretlendirme aynıdır.
Çoğu Tercüman/ Çevirmen alanıyla ilgili lisans derecesine sahiptir. Tercüman olmak için hangi okul bitirilmeli diye soranlar için 4 yıllık Dil ve Edebiyat veya Dilbilim eğitimi almak gerektiği söylenebilir. Çevirmen olmak için hangi okul bitirilmeli sorusunun yanıtı ise Çeviribilim bölümü olarak belirtilebilir.
Tercüman olabilmek için 4 yıllık lisans mezunu olunması gerekir. Üniversitelerde bu alanda bazı bölümler yer almaktadır. Üniversitelerin Mütercim Tercümanlık ya da Alman Dili Edebiyatı, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı gibi bölümlerinden mezun olunması halinde tercümanlık yapılabilir.
Öncelikle yeminli tercüme bürosu açabilmek için, tercümanın noterden yemin zaptını alması gerekmektedir. Bunun için ise tercüme yapacağı alanda uzmanlık bilgisine sahip olunmalıdır. Bu alanda lisans diplomasını eline almış tercümanın belgesiyle birlikte notere gitmesi ve gördüğü akademik kariyeri kanıtlaması gerekir.
Lise Mezunu Tercüman Olabilir Mi? Yeminli çevirmen olmak isteyen birinin en düşük olarak üniversitelerin lisans bölümünden mezun olması gerekir. Hatta eğitim sürecinde girdiği sınavların sonuçları ve aldığı sertifikalar, o kişinin yeterliliğini destekleyen evraklardan bazılarıdır.
Uzun süre yurt dışında yaşadıysanız ve yabancı bir dili iyi konuşuyorsanız, özel niteliklerine sahip olmadan veya üniversite mezunu olmadan da tercüman olabilirsiniz. Eğer bir noter huzurunda, noterin sizlere sunmuş olduğu yemin tutanağını sesli okumaz ve imzalamazsanız, yeminsiz tercüman olursunuz.
Yeminli tercümanlar kaşe almak için noterden yemin zaptı almalıdırlar. Bunun için noterde gerekli diploma ve belgelerinizi iletmeniz gerekir. Yeminli tercüman olmak için yemin zaptı alırlar. Tüm belgeleriyle tercüman yeminli tercüman olabileceğini kanıtladıktan sonra noter huzurunda yemin eder.
Tercümanlık yapabilmek için en az iki dil bilmek şarttır fakat unutmamak gerekir ki yabancı dil bilen herkes tercüman olacak yetkinliğe sahip değildir. Çevirmen olmak için gereken temel unsurlar hedef dilin dil bilgisi kurallarına hakimiyet ve çeviri yapılacak dil hakkında geniş bir bilgi birikimidir.
Mütercim-Tercümanlık Bölümünde çeşitli diller öğretilmektedir. Bu diller arasında İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca, İspanyolca, Rusça, Arapça, Çince, Japonca, Korece ve Türkçe bulunmaktadır.
Genel dil programlarında bir seviye yukarı çıkabilir, okuma, yazma, konuşma ve duyma yeteneklerinizi büyük ölçüde geliştirebilirsiniz. Sınav hazırlık ve mesleki kurs programlarında 2 aylık eğitim süresi yeterli olacaktır. Bu kurs programları genellikle 6-8 haftalık programlar olarak sunulmaktadır.
Mütercim Tercümanlık, üniversitelerde eğitimi verilmekte olan 4 yıllık lisans bölümüdür. Bu bölüm yalnızca Dil puan türüne göre tercih edilebilir.
Tercümanlar, her 20-30 dakikada bir dönüşümlü olarak tercüme yaparlar. Bir simultane tercümanın bir günde en fazla 6-8 saat süren etkinliklerde tercüme yapması beklenebilir. Yarım saati aşan tüm etkinliklerde 2 simultane tercüman bulundurulması gerekir.
Mütercim Tercümanlik bölümünden mezun olanlar geniş is olanaklarına sahip. Örneğin, yazılı veya sözlü tercümanlık, öğretmenlik, diş ticaret veya uluslararası şirketlerde görevler veya diş isleri bakanlığı gibi birçok yerde çalışma olanakları vardır.
İngilizce için en uygun ardıl tercüman ücreti saatlik 600 TL ile 1000 TL arasındadır. Yine günlük İngilizce ardıl tercüman ücreti ise işin türüne göre 1.000 TL ile 3.000 TL arasında değişmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri