Terekeye temsilci atanması davası mevcut tereke üzerindeki ortaklığın temsili için bir temsilcinin atanmasından ibarettir. Ölen kişinin ardında bıraktığı mal varlığının miras hukukundaki karşılığı tereke olarak adlandırılmaktadır.
Vefat etmiş kişinin mirasçılarının mal paylaşımına dahil edilmesi ve gerekli belgelerin toplanması Vasiyetnameli veya vasiyetnamesiz olarak tereke istidası hazırlanması ve tereke kurulumu için mahkemeye başvuru yapılması Tereke idare memuru atanması veya değiştirilmesi.
Miras Kalan Malların Tespiti ve İdaresi İçin Terekeye Temsilci Atanması Dava, miras ortaklığına temsilci atanması istemine ilişkindir. TMK'nın 589. maddesi uyarınca tereke mallarını korunması ve hak sahibine geçmesini sağlamak üzere hakim gerekli önlemleri alır, bu amaçla talep üzerine terekeye temsilci atanabilir.
Mirasçıların tereke temsilcisi olmalarına yönelik hukuken bir engel bulunmamakta ve uygulamada mirasçıların temsilci olarak tayin edildiği gözlenmektedir. Ancak tarafsızlığı ve bağımsızlığı zedelemeyerek terekenin hakkaniyetle ve özen yükümlülüğüne uygun olarak idame ettirilmesi önem arz etmektedir.
Tereke yöneticisi, görevine giren hususlarda miras ortaklığının temsilcisi olup, ortaklık aleyhine açılan davalarda ve yapılan icra takiplerinde ortaklığı temsil eder ve gereken hâllerde ortaklık adına dava açmaya, icra takibinde bulunmaya, davadan feragate, kabule, sulh olmaya ve tahkime yetkilidir; davaları ve ...
İlgili 34 soru bulundu
Mahkemelerin iş yoğunluğu, duruşma günü verilmesi, delillerin toplanması, bilirkişi raporunun süresi, müzekkerelere cevap verilmesi gibi nedenler dava süresinde belirsizlik yaratır. Ancak tereke davası ortalama 1 yıl sürer. Miras avukatı ile süre 2 aya kadar kısalabilir.
Tereke Temsilcisi Ücreti
Sulh Hukuk Hakimi, tereke temsilcisine istemi halinde terekeden karşılanmak üzere uygun bir ücret ödenmesine karar vermelidir. Yani tereke temsilcisinin ücreti terekeden karşılanacaktır.
Tereke, ölen ya da gaipliğine karar verilen kişilerin mal varlığı, hak ve borçlarının tümüne verilen addır. Maddi mal varlığı, parasal veya benzer değeri olan işlemlerdir. “Tereke” ile “miras” terimi eş anlamlı olarak kullanılabilir. “Tereke” kavramı ile ölenin terk ettiği haklar ve borçlar ifade edilir.
Tereke temsilcisinin görevi miras ortaklığının son bulması yani miras mallarının paylaşılmasının ardından kendiliğinden sonra erer.
Tereke Ne Demektir? Murisin(miras bırakanın) ölümüyle birlikte devir ve intikal edilebilir nitelikte miras malları hukuki bir bütün haline gelir ve bu mallara kısaca "tereke" adı verilir. Tereke, murisin sahip olduğu hak ve alacakların yanında murisin borçlarını da kapsamaktadır.
Tereke temsilcisi "kamu hizmeti" görüyorsa da,"kamu görevlisi" değildir.Çünkü yaptığı iş kamu görevi değildir.Bu nedenle görevi kötüye kullanma suçu oluşmaz.Güveni kötüye kullanma,diğer mirasçılar aleyhine veya miras şirketi aleyhine dolandırıcılık v.s. düşünülebilir.
Miras payının devri mirasçılar arasında yazılı, mirasçılar ile üçüncü kişiler arasında ise noterlikçe düzenlenen sözleşmelerle mümkündür. Miras payının devri üçüncü kişiye paylaşmaya katılma yetkisi vermez, sadece paylaşma sonunda mirasçıya özgülenen payın kendisine verilmesini isteme hakkını sağlar.
7. Terekenin Tespiti Davası Görevli ve Yetkili Mahkeme
Terekenin tespiti davasının yetkili mahkeme ise, miras bırakanın son yerleşim yerindeki Sulh Hukuk Mahkemesi'dir. Miras bırakanın son yerleşim yeri yurtdışında ise, Türkiye'de malvarlığı bulunan yerleşim yeri mahkemesi yetkilidir.
Osmanlı hukukundaki esaslara göre kadı (yargıç) tarafından tespit edilen, vefat edenin vasiyeti gereği yapılacak ödemeler, tereke defterine muhasebeci tarafından mirasçılardan önce ödenecek tutar olarak kayıt edilir.
Böylelikle diğer mirasçılara tereke temsilcisi atanmasına ilişkin talebe karşı koyabilme olanağı tanınmalıdır. BUNDA ZORUNLULUK VARDIR. Çünkü mahkemece tereke temsilcisi atanması suretiyle, onlara ait olan terekeye dahil değerler üzerinde müşterek idare ve tasarruf yetkisi ellerinden alınmaktadır.
Görüldüğü üzere miras ortaklığı temsilcisi, tereke üzerinde yönetim yetkisini elinde bulunduracak kişidir. Terekenin zarar görmemesi, mirasçıların haklarının korunabilmesi için temsilcinin işinde uzman ve mirası iyi yönetebilecek kişiler arasında seçilmesi hususuna önem verilmelidir.
Terekenin tespiti davası diğer bir tanımla; miras bırakan kişinin ölümü sonrasında bırakmış olduğu aktifler ve pasiflerin tespitidir. Aktif mallar; menkul, gayrimenkul, para iken, pasifleri murisin borçları ve masraflarıdır.
Miras (tereke), ölüm ile açılır. Miras sebebi ile hak talep edebilecek olan kişilerin öncelikle ölümü ispat etmeleri gerekir. Ölümün ispatı ise nüfus sicilindeki kayıtlar vasıtası ile yapılır. Bu sebeple öncelikle her ölüm olayının Nüfus Müdürlüğü'ne bildirilmesi gerekir.
Mirasçıların tamamının oluru alınmak suretiyle tereke malvarlığı unsurlarının bir kısmının veya tamamının bir mirasçıya teslimi de mümkündür. Mirasçıların tamamının oluru alınmadan terekenin paylaştırılması sonucunu doğuracak şekilde karar verilemez.
Bir başka ifadeyle tereke, murisin hayattayken edindiği devir ve intikal kabiliyeti haiz olan tüm özel hukuk ilişkilerini ihtiva eder. Kişiye sıkı surette bağlı haklar, murisin vefatıyla beraber sona erer.
Miras, külli halefiyet ilkesi gereği, ölüm gerçekleştiğinde tümüyle mirasçılara intikal eder. Yani terekenin aktifi ve pasifi birlikte mirasçılara geçer. Bu durumda mirasçı terekeyi hakları ve borçları ile devralmak zorunda kalır.
İcra Takibi Borçlunun Sağlığında Başlamışsa
Borçlunun ölmesi ile meydana gelen tereke (miras ortaklığı), mirasçılara kalacağından, ölen kişinin mirasçılarına icra takibi yapılması gündeme gelebilir. Bu ihtimalde, ölen kişinin mirasçılarına icra takibi yapılabilir.
Türk Medeni Kanunu'nun 641/I. maddesinde mirasçıların tereke borçlarından müteselsilen sorumlu oldukları düzenlenmiştir. Müteselsil sorumlulukta, birden çok borçlunun her biri alacaklıya karşı borcun tamamından sorumlu olup borçlulardan birinin borcu ifa etmesiyle diğerleri de borçtan kurtulmaktadır.
Tereke, ölen ya da gaipliğine karar verilen kişilerin mirasçılarına geçen maddi mal varlığı ile şahsına bağlı olmayan hak ve borçlarının tümüne verilen addır. Parasal veya benzer değeri olan işlemlerdir. Örneğin; taşınır ve taşınmaz mallar, vadeli ve vadesiz alacaklar, faizler, borçlar ve masraflar terekeye dahildir.
Yani, mirasçılar, vefat eden kişinin bankadaki parasını çekmek istediklerinde oybirliğiyle karar alarak birlikte bankaya başvurmaları gerekmektedir. Bu başvurunun tüm mirasçılar tarafından birlikte yapılması gerekmekte olup ayrıca bu işlemin bir vekil aracılığıyla yapılmasında da herhangi bir sorun bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri