Bu yöntemlerin başında ele domates, limon ve sirke sürmek gelmektedir. Örneğin elinizi sirkeli suda bekletip ardından bol suyla yıkarsanız biberin acısında kurtulabilirsiniz.
Tadı dengeler: Limon suyu
Acısı fazla kaçmış yemeğin tadını dengelemek ve acıyı azaltmak için limondan yardım alabilirsiniz. Çay bardağının dörtte birine denk gelen limon suyu bu noktada yeterli olacaktır. Pişen yemeğinize limon suyunu ekledikten sonra artık içiniz rahatlayabilir.
Kapsaisin molekülü vücut sıcaklığını algılayan ve düzenleyen TRPV1 proteinine bağlanır. Bu protein etkinleştiğinde ısı, yanma ve tahriş olma hissi yaratır.
İlgili 25 soru bulundu
C vitamini, beta karoten ve de antioksidan bulunmasından dolayı acı biber, vücudu kansere ve de kalp krizi riskine karşı korumaktadır. Dolaşımın hızlanmasında etkili olup felç geçirme riskini de en aza indirmektedir. Düzenli bir şekilde acı biber tüketimi, midedeki mikroorganizmaların ölmesinde etkilidir.
Eğer yemek çok acı olmuşsa ve bu yemeği kurtarmak istiyorsanız, 1 fincan pirinci sıcak su içinde bekletin. Bekleyen pirinçleri, çorba ya da sulu yemeklere ekleyebilirsiniz. Pirinçler yemeğin acı tadını hafifletmeye yardım edecektir. Pirinçlerin bir miktar haşlanmış olması, acılığı alma konusunda daha hızlı sonuç verir!
Kapsaisin sudan ziyade yağda çözündüğünden, acı yemeğin ardından su içmek pek işe yaramaz, ama ayran iyi gelir. Çünkü ayran yağ içerir. Ayrandaki yağ, ağzınızdaki kapsaisini temizleyerek acı hissini ortadan kaldırır.
SODYUM BİR KARBONATI DENEYİN
Salçası fazla kaçan yemeklere, sodyum bir karbonat ya da bilinen adıyla içme sodası eklemeyi deneyin. Karbonat alkali bir mineraldir. Yemeğe eklendiğinde domatesin asidini, yani salçanın ekşi tadın kaynağını nötralize eder.
öncelikle kapsaisin su ile geçmez onun daha çok yayılmasını sağlarsınız. bulduğumuz herhangi bir yağ (bebe yağı, zeytin yağı vb.) maddeyi yanan yere adam akıllı buluyoruz ve çözülmesini sağlıyoruz, biraz bekletip sabunlu suyla yıkıyoruz ki mevcut yağ ile beraber kapsaisin akıp gitsin.
Biberleri yıkayıp kurulayın. İçlerini temizleyip yemeklik doğrayın. Tek kullanımlık miktarlarda poşetleyerek derin dondurucuya kaldırın. Özellikle evde kullanabileceğinizden fazla biber varsa bozulmadan bu şekilde dondurucuya kaldırabilirsiniz.
başınıza gelmesi halinde kafanızı yalaktan çıkarınız nitekim suyun hiç bir faydası olmayacaktır. sakince bir parça pamuk/peçeteye limon suyu damlatıp gözünüzü kapatarak üstüne bastırınız.
Eğer yemeğiniz çok acı olduysa, yemeği pişirirken tencereye 1 yemek kaşığı bal ilave edebilirsiniz. Bal tüm yemeklerin acısını alsa da, yemeğin aromasını ve tadını değiştireceği için uygun gördüğünüz yemeklerde kullanmaya özen gösterin. Yemeğin acılığını almak için, bir fincan sıvı yağ ekleyebilirsiniz.
Salça, domates sosu ve kahveye yine bir tutam eklenen karbonat içerisindeki asit miktarını azaltır. Aynı zamanda proteinleri parçalamaya yardımcı olduğu için etlerinizin yumuşacık olmasını sağlar.
İyi hesap edilerek verilen su miktarı, yemeğin pişme süresince yetecek ve piştikten sonra da kendine yetecek miktarda suyu olacaktır. Bir nedenle yemeğe ilave su vermek gerekirse, kaynar su verilmelidir. Pişen yemek içerisine ve pişmiş yemek içerisine soğuk su ilavesi yapılmaz. Çünkü, soğuk su yemeğin tadını bozar.
Acı kırmızı biber hepimizin bildiği gibi çok yenildiğinde bazı yan etkilere yol açabilmektedir. Mide, bağırsak ve basura zararlıdır. Genellikle tüm acı bitkilerde bunlar görülür. Bir de karaciğer yetmezliği olanların acı kırmızı biber tüketmesi önerilmez, zararlıdır.
Yaşam kaynağı olan su, insan vücudu için son derece önemli. Ancak suyun da doğru zamanda içilmesi gerek. Uzmanlar su içmenin kurallarını şöyle sıralıyor: "Banyodan sonra su, içilirse organlar yaşlanır. Acı yedikten sonra içilirse reflü, gastrit ve bağırsak rahatsızlığına yol açar.
Acı biber; içerdiği kapsaisin molekülü sayesinde sinir hücrelerindeki acı reseptörlerini harekete geçirerek yanma hissine neden olmaktadır. Midede sinir uçları olması sebebiyle acı biber yenilir yenilmez krampların oluşmaya başlamaktadır.
Ed Currie sınıfından olan bu biber 7 Ağustos 2013 yılında Guinness rekorlar kitabına girmiştir. Scoville Heat Units'in Winthrop Üniversitesinin yaptığı testlere göre bu biberin acılık seviyesi yaklaşık olarak 1,569,300 civarında olduğu tahmin ediliyor.
– Damak zevkinize göre, ekşilik istediğiniz seviyeye inene kadar, karbonatı azar azar ekleyiniz. – Karbonatı birden ekleme yaparsanız yemeğin tadını bozmuş ve yemeği israf etmiş olacaksınız.
Acı ve ateşli olan biberde kapsaisin adında bir enzim bulunmaktadır. Bu özel enzimin kan dolaşımını artırıcı etkisi bulunuyor. Bu da libidonuzu yükseltmenize yardımcı olabilir.
10-Kırmızı Biber
Kırmız biber içeriğine bulunan A vitamini sayesinde sperm hücresinin korunmasına yardımcı olur. Araştırmalar A vitamini eksikliğinin düşük sperm motilitesi ve doğurganlık sorunlarıyla ilişkilendirilmiştir.
Uyku vücudun temel taşlarından biri. Uzmanlar uyku düşmanı besinleri açıkladı. Mutlaka okuyun.Fasulye, brokoli, karnabahar, çikolata gibi yiyecekler, bazı baharatlar Bir başka araştırma ise tiryakilerin derin uykuya dalamadıklarını ortaya çıkardıç gösterir!'
Asidik bir yapıya sahip olan sirke, tıpkı limon ve domates gibi eldeki biber acısını geçirir. Geniş bir kaseye sirke doldurun. Elinizi sirkenin içerisinde 10 dakika beklettikten sonra bol suyla durulayın.
2-3 dakikada acı azalacak yarım saatte tamamen geçecektir. Elinizi bir süre sütün içerisinde bekletirseniz acı biber acısının kısa süre içerisinde kaybolduğunu görebilirsiniz. Sirkenin içerisinde yanan ellerinizi 10 dk boyunca bekletmek, acının kaybolmasına yardımcı olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri