tahin, susamın ezilerek ve çeşitli işlemlerden geçerek koyu bir besin haline getirilmesidir. Susam tohumları sırasıyla eleme, kabuklarının soyulması, ayrılması gibi uygulanan işlemlerden sonra yıkanarak 2 ile 3 saat arasında 150-200 °C'de kavrulur.
Tahine fındık, ceviz, fıstık gibi kuruyemişler çok yakışıyor.
Tahin pekmez oranı, susamdan yapılan tahin, pekmezle birlikte sıkça tüketilir. Bunun oranı iyi ayarladığında oldukça lezzetli ve besleyici bir besin ortaya çıkar. Pekmez en fazla üzümden elde edilse de, andız,hurma, keçi boynuzu, dut gibi değişik meyvelerden de elde edilebilir.
Kaliteli tahinde acı tat, farklı koku ve aroma olmamalıdır. Tahin rengi hafif kirli sarı renkte olmalıdır (fotoğraf filtresizdir). Kaşıkta ince bir tabaka bırakmalıdır. Tahin pürüzsüz olmalı ağızda uzun süren buruk bir tat bırakamamalı, yutulduktan sonra ağız ve dişlerde tortu ve yapışkanlık bırakmamalıdır.
İlgili 28 soru bulundu
Çok nadir de olsa bozulma olabilir. Tahinin bozulduğu nasıl anlaşılır? Tahinde küflenme varsa, yüzeyinde mavi-yeşil tabakalar oluştuysa, kötü kokuyorsa kesinlikle tüketilmemelidir.
“Nerenin Tahini Meşhur?” sorusu internette sıklıkla araştırılmaktadır. Fakat Konya'nın ve özelde Bozkır'ın meşhur Bozkır tahini bir kere mutfağınızda ve sofralarınızda yer aldığında bu soruyu bir daha sormanıza ve araştırmanıza gerek kalmadığını anlayabilirsiniz.
Tahin, içerdiği Omega 3 ve Omega 6 sayesinde sinir hücrelerinin sağlıklı bir şekilde çalışmasını destekler ve sinir sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Tahinin, düzenli tüketilmesi durumunda hafızayı güçlendirdiği, beynin işleyişine katkı sağladığı bilinmektedir.
Mideyi rahatlatır ve mide ağrılarını dindirir. Ağır yemeklerin mideyi rahatsız etmemesine karşı sabah aç karnına 1 çorba kaşığı tüketilmesi önerilir. Hazmı kolaylaştıran tahin, sindirim sisteminin de daha iyi çalışmasına yardımcı olur. Tahin içerisinde bulunan yağlar, böbreklerin düzenli çalışmasına katkıda bulunur.
Tahini ya limonla sade olarak ya da yoğurt da ekleyerek açtığınızda, yeşillik ve sebze salatalarına müthiş bir tat veriyor.
Peki, tahin günde ne kadar tüketilmeli? Tahin, besin içeriklerinin yanı sıra kalp sağlığını koruma, iltihaplanmayı azaltma, kanserle savaşan etkileri gibi pek çok fayda sağlar. Günde bir yemek kaşığı (15 gram) tahin tüketmenin sağlığa faydası oldukça etkilidir.
Damar sertliğini ve tıkanmalarını engeller. İdrar söktürücüdür. Tahin E, C ve B vitaminleri açısından zengindir.
Tahinin temeli susam yağına dayandığından susama alerjisi olanların tüketimi kesinlikle tavsiye edilmez. Aşırı tahin tüketimi hızlı bir şekilde kilo alınmasına neden olabilir. Tahin kalorisi ve yağ oranı yüksek bir gıda olduğundan ölçülü tüketilmelidir.
Tahin genelde kış aylarında üşümeyi engellediği ve soğuk algınlığı, grip gibi rahatsızlıklardan koruduğu için tüketilir. Geleneksek olarak pekmezle karıştırılarak tüketilen tahini süte de karıştırabilirsiniz. Tatlandırmak için pekmez ya da bal kullanabilirsiniz.
Cam kavanoza aldığınız tahini 35-40 derece suyun içerisine bırakınız. 10-15 dk bekleme sonrasında metal bir kaşık ile karıştırmanız halinde tahinin ilk satın aldığınız gibi aynı kıvamı aldığını göreceksiniz. Asla 100 dereceye kaynamaya yaklaşan suyun içerisine bırakmayınız.
Sabah kahvaltılarında genellikle pekmezle birlikte tüketilen tahinin karaciğer yağlanması yapan ve dikkatli tüketilmesi gereken gıdalardan biri olduğu belirtiliyor. Bunun nedeninin tahinin içeriğinde yüksek oranda doymuş yağ bulundurması olmasına dikkat çekiliyor.
Tahin, özellikle karaciğerin zararlı maddelerden temizlenmesi için ideal bir detoks özelliği olan besin maddesidir. Omega 3 yağ asitleri gibi sağlıklı yağ asitleri bakımından zengin olan tahin, karaciğeri temizler ve karaciğerin daha sağlıklı işlev görmesine yardımcı olur.
Yüksek oranda doymamış yağ içeriğine sahip olan tahin mide ağrılarına iyi gelir ve bağırsak hareketlerini düzenler. Tahin faydaları Canan Karatay tarafından da ele alınmaktadır. Canan Karatay tahinin kan dolaşımını düzenleyerek damar tıkanıklığı tedavisine destek olduğunu belirtmektedir.
Tahin yağının içinde Omega-3 ve omega-6 yağ asitleri olduğu için tahin Alzheimer hastalığının gelişimini oluşumunu önemli ölçüde yavaşlatır. Tahin vücudun ihtiyacı olan pek çok vitamin ve mineral içerir. Kolestrol seviyesini düzenler ve kan basıncının düşürmeye yardımcı olur.
En iyi organik tahin markası olabilecek Lissiya Farm, organik tahiniyle sofralara kusursuz bir lezzet katıyor. 550 gramlık cam kavanozu ile hem gözlere hem damaklara hitap ediyor. Lissiya Farm Tahin, arkadaşlarınıza hediye edebileceğiniz güzellikte bir yerel lezzet.
ŞİTOĞLU PAZ.TİC.LTD.ŞTİ.
Toptan satışlar 22- 23 kiloluk bidonlarla yapılıyor. 1 kilo 300 gram yerli susamdan 1 kilo tahin elde ediliyor.
Bozkır tahinin, beyaz tahinden (tek kavrulmuş, çiğ tahin) farkı susamların iki kez kavrulmasındandır. Bozkır Tahini olarak adlandırdığımız çifte kavrulmuş tahinin beyaz tahinden farkı, susam tanelerinin belli bir müddet daha fazla kavrulmasından kaynaklanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri