Tereyağı Sütten üretilen tereyağı da uygun koşullarda muhafaza edilmezse bozulabilir. Eğer tereyağının rengi farklılaştıysa, renkte dalgalanma varsa bozulduğu anlamına gelir. Oluşan koku ve tadındaki değişim de tereyağının bozulduğunu gösterir.
Özellikle ilk bahar mevsiminde elde edilmiş tereyağı taze otların etkisiyle daha keskin bir tada sahip olacaktır. Fakat sağlıklı bir tereyağın tadı hiçbir zaman acı olmayacaktır. Tadıldığında ağızda hoş olmayan, acımsı bir tat bırakıyorsa bozulduğuna işarettir.
Araştırmalar, tereyağının oda sıcaklığında saklandığında bile aylarca raf ömrüne sahip olduğunu göstermiştir. Ancak buzdolabında saklanırsa daha uzun süre taze kalacaktır. Dondurucunuzda daha fazla miktarda tereyağı saklayabilirsiniz, bu da onu bir yıla kadar taze tutacaktır.
Tereyağı buzdolabında, derin dondurucuda veya tezgahın üzerine kapatılarak saklanabilir. Çoğu insan tereyağını buzdolabında saklarken, her türlü tereyağı kaliteyi önemli ölçüde etkilemeden dondurulabilir. Tuzlu tereyağı, her zaman yumuşak ve kullanıma hazır olması için oda sıcaklığında bile saklanabilir.
Tereyağı ne kadar dayanır? Vakumlu ambalajı sayesinde açılmadığı takdirde 6 ay +4 derecede buzdolabında saklanabilir. Son kullanma tarihi ürünün üzerinde olup aynı zamanda parti numarası olarak geçmektedir. Açıldığı takdirde 20 gün içinde tüketiniz ve buzdolabında saklayınız.
İlgili 25 soru bulundu
Dondurulmuş Tereyağı Bozulabilir Mi? Uygun şekilde saklanan tereyağı, paket üzerindeki kullanım tarihinden önce dondurulursa dört aya kadar dondurulabilir. Tereyağı, dört aydan daha uzun süre saklanırsa, taze tereyağı tadını kaybetmeye başlayabilir ve dondurucudan tat ve koku alabilir.
- Eğer tereyağını oda sıcaklığında saklayacaksanız muhafaza ettiğiniz kabın hava almaması çok önemlidir. - Geri kalan büyük parçayı yine buzdolabında oyup saklayın. Aynı zamanda tereyağını hava almayacak bir şekilde bir kabın içinde ya da buzdolabı poşetin içinde buzdolabında saklayabilirsiniz.
Tereyağını son tüketim tarihi geçtikten 1-2 ay sonrasına kadar tüketmeye devam edebilirsiniz. Paketi açılmayan bir tereyağı ise son tüketim tarihi geçtikten 2-3 ay sonrasına kadar tüketilebilir. Tereyağının bu kadar uzun süre bozulmadan kalmasının sebebi çok fazla laktoz içermemesi ve çoğunlukla yağdan oluşmasıdır.
Bazı metal iyonlarının etkisiyle bir dizi kimyasal reaksiyonlar sonucu oluşur. Yağda acılaşma olarak bilinen bu bozulma, genellikle hidrolitik ve oksidatif ransidite olmak üzere, birbiriyle ilişkili iki şekilde ortaya çıkar.
Dış görünüşü bakımından belirgin bozulma belirtileri veren (küf ve bakterilerin üremesi) tereyağı gıda olarak tüketilemez.
Köy tereyağı sadece ilkbaharda merada otlayan hayvanların (inek, koyun, keçi) sütünden yapılırsa koku olur. Bu kokunun nedeni ise bahar aylarında yeni yeşermiş otlarla beslenen hayvanların sütüne otların kokusunun geçmesidir. Aslında köy tereyağının kokuyor oluşu onun doğal olduğu anlamına gelmektedir.
Tereyağının rengi yağ yapımında kullanılan hayvanın sütüyle alakalıdır. Keçi ve manda sütünden yapılan tereyağı beyaz olur, inek sütünden yapılan ise genellikle sarı olur; tabii ki inek yağındaki renk konusunun hayvanların otladığı coğrafya ve yağın yapıldığı mevsimle de ilgisi var.
Diğer nedeni ise, özellikle lipaz enzimi etkisi ile süt yağı parçalanırken ortaya çıkan bazı uçucu yağ asitleri tereyağının acı(ransit) bir tat almasına neden olur.
Gerçek ve organik bir tereyağı tavada kızdırıldığında köpürmeye başlar. Bu köpürmenin nedeni ise, yağ yapılırken kendi bünyesinde bulunan suyun açığa çıkmasıdır.
Yapılan çalışmalara göre, tuzlanmış tereyağı oda sıcaklığında uygun koşullarda saklandığında birkaç ay tazeliğini korurken, buzdolabında saklandığında oksidasyonun önlenmesinden kaynaklı olarak çok daha uzun süre tazeliğini korumaktadır.
Gerçek tereyağının fiyatı oldukça yüksektir. Özellikle eritildiğinde yoğun bir tereyağı kokusu olmalıdır. Açık sarı ya da beyazımsı bir renkte görünümü vardır.
Tereyağının ekşi bir lezzet almaması için yıkama işleminin yapılması gereklidir. Bu amaçla işlenen krema kitlesi kadar su davlumbaza konulur. Sonra makineye birkaç devir yaptırılarak tereyağı topağına yapışıp kalmış yayıkaltı artıklarının uzaklaştırılması sağlanır.
İpuçları: Kahverengi tereyağını çok yüksek ateşte yapmaya çalışırsanız yağ yanar ve süt maddeleri açığa çıkmayarak yanık bir tat elde etmiş olursunuz. Bu nedenle kısık ateşte dibinin yanmaması için sürekli karıştırarak ve belli aralıklarla çırparak hazırlamaya özen gösterin.
Tereyağı neden pütür pütür olur? Doğal ve organik bir tereyağı tavada kızdırılınca köpürür. Köpürmesinin nedeni tereyağının içerisinde bulunan suyun yoğunluk farkından dolayı yukarı çıkmasıdır.
Bir gıdanın TETT'si geçtiyse bazı özelliklerini kaybetmiş olabilir fakat bunlar sağlığımızı olumsuz etkileyecek durum değildir. O yüzden TETT geçti diye gıdayı hemen çöpe atmamalıyız. Eğer gıdada kötü koku ve istenmeyen lezzet varsa o durumda tüketilmemesi ve atılması gerekmektedir” uyarısında bulundu.
Normal şartlar altında ambalaja basılmış madeni yağ türevlerinin kullanım süresi 3 yıldır. Çok iyi şartlarda bakıldığında bu süre 5 seneye çıkartılabilir fakat 3 senenin geçilmemesi genel olarak tavsiye edilmektedir. Yağların üzerinde son kullanma tarihi yoktur, dolum tarihi vardır.
Bir insanın günde en fazla 1 yemek kaşığı tereyağı tüketmesi normal ve sağlıklı olanıdır. Fakat kimi insanlar tereyağı tüketimi tehlikelidir. Özellikle tereyağı yedikten sonra oluşan sorunlarınız varsa kesinlikle doktorunuza başvurun.
Tereyağınızı yumuşak seviyorsanız küçük bir miktarını birkaç günlüğüne dışarıda tutabilir, gıda güvenliğinin daha önemli olduğunu düşünüyorsanız buzdolabından vazgeçmeyebilirsiniz.
Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır. Aksi halde içerisinde mikroorganizmalar üreyecek ve bir sonraki tüketiminde besin zehirlenmelerine sebebiyet verebilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri