Hakiki bir tereyağı suda tek parçada erime özelliğine sahiptir. Bu testi denemek için öncelikle tereyağından ufak bir parça kesin ve sıcak suyun içine atın. Eğer tereyağı parçası tek parça halinde suda erimeye başlıyorsa, güvenle tüketebilirsiniz.
Gerçek tereyağı tek parçada ufalarak erir, eğer parçalara ayrılarak eriyorsa o tereyağı değil margarindir. Gerçek tereyağını, mutfağınızda oda sıcaklığında bıraktığınızda asla tamamen erimez sadece yumuşar. Ne kadar yumuşarsa yumuşasın şeklini de bozmaz.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Gıda İşleme Bölümü öğretim görevlisi Mehtap Er Kemal, tereyağının içeriğinin dokunarak anlaşılamayacağına dikkat çekerek, “Tereyağı 20 derece gibi ısılarda eriyorsa bitkisel yağ katkısından şüphe duyulabilir. Patates nişastası varsa çok daha çabuk eriyip yapısı dağılabilir” dedi.
Özellikle ilk bahar mevsiminde elde edilmiş tereyağı taze otların etkisiyle daha keskin bir tada sahip olacaktır. Fakat sağlıklı bir tereyağın tadı hiçbir zaman acı olmayacaktır. Tadıldığında ağızda hoş olmayan, acımsı bir tat bırakıyorsa bozulduğuna işarettir.
Tereyağındaki tortu iki çeşittir. Birincisi direk sütten çekilen kremada bulunan toz taneleri yahut kumu andıran biçimdedir. İkincisi ise peynir yahut kaşar suyu altından çekilen kremalarda raslanan peynir tadında az miktarlarda tortu görünür.
İlgili 39 soru bulundu
Hakiki tereyağı, sıcak suya atılması halinde tek parça halinde erime özelliğine sahiptir. Bir miktar tereyağı alarak kaynayan suyun içerisine atmanız halinde tereyağı parçalara ayrılmadan tek parça halinde eriyorsa satın aldığınız tereyağını tüketebilirsiniz.
Yayıklama. Yayıklama; kremada emülsiyon halinde bulunan yağ globüllerinin birleşerek gözle görülebilir büyüklükte tereyağı granüllerine dönüşümünü içeren mekanik bir işlemdir.
Yapılan çalışmalara göre, tuzlanmış tereyağı oda sıcaklığında uygun koşullarda saklandığında birkaç ay tazeliğini korurken, buzdolabında saklandığında oksidasyonun önlenmesinden kaynaklı olarak çok daha uzun süre tazeliğini korumaktadır.
Satın alınan tereyağının gerçek olup olmadığını anlamak için kesilen küçük bir dilim tereyağı kaynayan suyun içerisine atıldığında parçalanarak eriyorsa taktı maddesi olduğunu gösterir ve tüketilmesi önerilmez.
Tereyağını çok uzun süre sağlıklı bir şekilde saklamak ve lezzetini korumak adına yapılabilecek en doğru yöntem ise dondurucu da saklamak. Genellikle -18 derecede, uygun koşullar sağlandığı müddetçe 3-6 ay arasında değişen sürelerde, hatta bazı tereyağları 1 yıla kadar sağlam kalabiliyor.
Öte yandan açıkta bırakılan yağın tadı bir süre sonra acılaşıyor. Ancak bunun için en az bir hafta beklemek gerekiyor. Yağın acılaştığı kokusundan da çok net anlaşılabiliyor. Acılaşan yağı yememek gerekiyor.
Peki 1 kg tereyağı kaç litre sütten çıkar? 14 litre süt kullanılarak 1 kilogram tereyağı elde edilir.
Derin bir kaba konulan malzemeler yağ ve su ayrışana kadar çırpılır. Bu işlemin sonunda yağ kabın üstüne çıkmaya başlar. Bu aşamada az bir miktar soğuk su eklenir ve çırpma işlemine devam edilir. Su ve yağ iyice ayrıştığında tereyağı hazır demektir.
Bir parça tereyağı alarak 1 bardak sıcak suyun içine bırakın. Eğer tereyağınız tek parçada küçüle küçüle eriyorsa gerçek, su içinde parçalara ayrılarak eriyorsa sahte demektir. Buzdolabından çıkardığınız tereyağına bıçak vurduğunuzda eğer ufak ufak parçalanıyorsa bu doğal olduğunun bir işareti olabilir.
Sütü veren hayvanlar ilkbahar ve yaz aylarında taze otlarla beslendikleri için yazın üretilen bir tereyağının daha sarı renkte olması normaldir. Sonbahar ve kış aylarında ise, sütü veren hayvanlar kuru gıdalarla beslenmeye başlayacakları için bu dönemde üretilen tereyağları daha açık renkte olabilmektedir.
Yayık tereyağı, doğal yoğurttan elde edilen yağdır. Paketlenmiş olarak aldığınız tereyağları, krema ve süt kaymağından elde edilirler. Ev ortamında bu tür malzemelerin de yağını çıkararak tereyağı elde etmek mümkündür. Fakat en yararlısı, probiyotik deposu doğal yoğurtla elde edilen olacaktır.
Sütün önce yoğurda ardından da yayık vasıtası ile tereyağına dönüştürülmesi ile halk dilinde "yayık tereyağı" elde edilir. Sütün yağınının seperatör adı verilen bir makine vasıtası ile çekilmesinden elde edilen ürünün sanayideki adı "krema", köylü ve halkın bir kısmının bildiği adı ise "kaymak" dır.
Trabzon il genelinde üretilen tereyağları, diğer üretim yerlerine göre çok daha farklıdır. Türkiye'nin en iyi tereyağı olarak değerlendirilen Trabzon tereyağı, kendine has lezzeti ve kokusuyla kolay bir şekilde ayırt edilebilmektedir.
Tereyağının rengi yağ yapımında kullanılan hayvanın sütüyle alakalıdır. Keçi ve manda sütünden yapılan tereyağı beyaz olur, inek sütünden yapılan ise genellikle sarı olur; tabii ki inek yağındaki renk konusunun hayvanların otladığı coğrafya ve yağın yapıldığı mevsimle de ilgisi var.
Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır. Aksi halde içerisinde mikroorganizmalar üreyecek ve bir sonraki tüketiminde besin zehirlenmelerine sebebiyet verebilecektir.
Bakterilerin yüksek yağ içeriği ve ilave tuz nedeniyle tuzlu tereyağı üzerinde üreme olasılığı daha düşüktür. Bu nedenle, tuzlu tereyağı iki ila üç hafta boyunca tezgahta tutulabilir. Tuzsuz veya çırpılmış tereyağı çabuk bozulacağı için tezgahta tutulmamalıdır.
Tereyağının ekşi bir lezzet almaması için yıkama işleminin yapılması gereklidir. Bu amaçla işlenen krema kitlesi kadar su davlumbaza konulur. Sonra makineye birkaç devir yaptırılarak tereyağı topağına yapışıp kalmış yayıkaltı artıklarının uzaklaştırılması sağlanır.
Tereyağı yapımının püf noktaları
Aradaki lezzet farkı konusunda Lokma'ya güvenin. Çırpma işleminden sonra ekleyeceğiniz suyun soğuk olması en önemli noktalardan biri. Çünkü oda sıcaklığında bir su eklediğiniz takdirde su ve yağ birbirinden ayrılmayacağından tereyağı yapımı mümkün olmayacaktır.
Etiketinde; “tereyağı” ifadesi bulunan ürünler %80-90 oranında, “dörtte üç yağlı tereyağı” ifadesi bulunan ürünler %60-62 oranında, “yarım yağlı tereyağı” ifadesi bulunan ürünler %39-41 oranında süt yağı içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri