- Tereyağını oda sıcaklığında saklamak için ufak parçalar halinde çıkarmanız tavsiye edilir. İki haftadan fazla dışarıda bekleyen yağın acılaştığı biliniyor. Bu yüzden risk almak yerine tereyağını küçük parçalar halinde çıkarıp oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz.
Oda sıcaklığında saklamak için tuzlu tereyağı seçin. Bakterilerin yüksek yağ içeriği ve ilave tuz nedeniyle tuzlu tereyağı üzerinde üreme olasılığı daha düşüktür. Bu nedenle, tuzlu tereyağı iki ila üç hafta boyunca tezgahta tutulabilir.
Hatta tuzlu tereyağı oda sıcaklığında saklandığı zaman dahi düşük bakteri oluşum riski taşımaktadır. Her ne kadar tereyağının içeriği bakteri oluşum riskini azaltsa da ısı, sıcaklık, oksijen gibi etkenlere maruz kalması kokusunda ve renginde değişikliklere neden olup bozulmasını sağlayabilir.
Sıcak su testi: Tereyağı bütün halde eriyorsa gerçek, parçalanarak eriyorsa sahtedir. Bir parça tereyağı alın ve bir bardak sıcak suyun içine bırakın. Eğer tereyağı tek parçada küçülerek eriyorsa gerçek, su içinde parçalara ayrılarak eriyorsa sahtedir.
Bu kadar yüksek oranda yağ ile minimum miktarda su bir araya geldiğinde, bakteri üremesi için gerekli ortam oluşmuyor. Bir başka deyişle yağın durumu peynir ve yoğurttan farklı. Öte yandan açıkta bırakılan yağın tadı bir süre sonra acılaşıyor. Ancak bunun için en az bir hafta beklemek gerekiyor.
İlgili 22 soru bulundu
- Tereyağını oda sıcaklığında saklamak için ufak parçalar halinde çıkarmanız tavsiye edilir. İki haftadan fazla dışarıda bekleyen yağın acılaştığı biliniyor. Bu yüzden risk almak yerine tereyağını küçük parçalar halinde çıkarıp oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz.
Tereyağını çok uzun süre sağlıklı bir şekilde saklamak ve lezzetini korumak adına yapılabilecek en doğru yöntem ise dondurucu da saklamak. Genellikle -18 derecede, uygun koşullar sağlandığı müddetçe 3-6 ay arasında değişen sürelerde, hatta bazı tereyağları 1 yıla kadar sağlam kalabiliyor.
Sütü veren hayvanlar ilkbahar ve yaz aylarında taze otlarla beslendikleri için yazın üretilen bir tereyağının daha sarı renkte olması normaldir. Sonbahar ve kış aylarında ise, sütü veren hayvanlar kuru gıdalarla beslenmeye başlayacakları için bu dönemde üretilen tereyağları daha açık renkte olabilmektedir.
Tavada eritilen yağ, erirken katı halinden daha koyu bir renge dönüşüyorsa gerçek bir tereyağı değildir. İçerisinde renk verici maddeler bulunan bu yağın doğal olmadığının kanıtıdır. Hakiki tereyağı erirken, yanmaması koşuluyla, katı hali ile aynı renkte kalır.
Tereyağının küflenmesine engel olmak için saklanacak en uygun ortam buzdolabıdır. Buzdolabının en kuru olan noktası tercih edilmeli ve tereyağı güzelce sarılarak o noktaya koyulmalıdır. Saklarken ağzının açık olmamasına özen gösterilmelidir. Hava alan tereyağı, üzerinden yavaş yavaş sararmaya başlar.
2) Oda Sıcaklığında Erimeyip Yumuşuyorsa Gerçektir
Belirli bir süre geçtikten sonra eğer yağda su gibi erime meydana geliyorsa ne yazık ki elinizdeki tereyağı sahte yağdır. Gerçek bir tereyağı, oda sıcaklığında kıvamını korur. Erime yapmaz ve sadece yumuşar.
Araştırmalar, tereyağının oda sıcaklığında saklandığında bile aylarca raf ömrüne sahip olduğunu göstermiştir. Ancak buzdolabında saklanırsa daha uzun süre taze kalacaktır. Dondurucunuzda daha fazla miktarda tereyağı saklayabilirsiniz, bu da onu bir yıla kadar taze tutacaktır.
Yoğun yağ içeriğine sahip olduğu için çok az miktarda dahi kullanılsa yemeklere tadını fazlasıyla verir. Kolay kolay bozulmayan sade yağ, dış ortamda muhafaza edilebilir. Buzdolabına koyulursa bozulmadan 1 yıl boyunca saklanabilir.
Oda sıcaklığında tereyağı, kullanıldığı tarife göre çok farklı dokular verir. Oda sıcaklığında kullanıldığı zaman hamura homojen şekilde dağılır, diğer malzemelerin toparlanmasını sağlar ve kolaylıkla yoğrulur. Tüm malzemelerle bu kıvamdayken rahatlıkla bütünleşir.
Kolay kolay bozulmadığı için oda sıcaklığında çok uzun süre muhafaza edilebilir. Oda sıcaklığında margarin gibi erimez, katı halde kalabilir.
Dış görünüşü bakımından belirgin bozulma belirtileri veren (küf ve bakterilerin üremesi) tereyağı gıda olarak tüketilemez.
İpuçları: Kahverengi tereyağını çok yüksek ateşte yapmaya çalışırsanız yağ yanar ve süt maddeleri açığa çıkmayarak yanık bir tat elde etmiş olursunuz. Bu nedenle kısık ateşte dibinin yanmaması için sürekli karıştırarak ve belli aralıklarla çırparak hazırlamaya özen gösterin.
Sıcak su testini uygulayabilmek için, bir bardağa sıcak su dökün. Tereyağından bir parça kesin ve suyun içerisine atın. Tereyağı suyun içinde tek parça halinde küçülerek eriyorsa gerçektir. Fakat suyun içinde parçalara ayrılarak eriyorsa sahte olma ihtimali yükselir.
Bir parça tereyağı alarak 1 bardak sıcak suyun içine bırakın. Eğer tereyağınız tek parçada küçüle küçüle eriyorsa gerçek, su içinde parçalara ayrılarak eriyorsa sahte demektir. Buzdolabından çıkardığınız tereyağına bıçak vurduğunuzda eğer ufak ufak parçalanıyorsa bu doğal olduğunun bir işareti olabilir.
Hakiki Köy Tereyağı Topak (1Kg) - 120.37 TL + KDV.
Trabzon il genelinde üretilen tereyağları, diğer üretim yerlerine göre çok daha farklıdır. Türkiye'nin en iyi tereyağı olarak değerlendirilen Trabzon tereyağı, kendine has lezzeti ve kokusuyla kolay bir şekilde ayırt edilebilmektedir.
Sütün önce yoğurda ardından da yayık vasıtası ile tereyağına dönüştürülmesi ile halk dilinde "yayık tereyağı" elde edilir. Sütün yağınının seperatör adı verilen bir makine vasıtası ile çekilmesinden elde edilen ürünün sanayideki adı "krema", köylü ve halkın bir kısmının bildiği adı ise "kaymak" dır.
Haftalarca oda sıcaklığında bekletilen yağlar acıyıp bozulacağından bunları saklamanın en iyi yolu buzdolabına koymaktır. Yumuşatmak için kullanmadan 30-60 dakika önce buzdolabından çıkarmanız yeterlidir. Oda sıcaklığında uzun süre saklandığında tüm yağlar bozulabilir.
Kızartma yağını sağlıklı bir şekilde saklamanın ilk koşulu yağın iyice soğumasını beklemektir. Aynı zamanda soğumuş olan yağı temiz bir tülbent yardımıyla süzüp saklamaktır. Bu maddeleri süzmediğiniz takdirde vücuda girdiğinde kanserojen etki yaratır ve ilerde kanser hastalığının gelişmesine neden olabilir.
Yağın yapısı her zamankinden farklı görünüyorsa, renginde turuncuya çalan değişiklikler varsa, kapağı açtığınızda keskin bir koku geliyorsa ve tadında ciddi değişiklikler varsa, ayçiçeği yağı bozulmuş demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri