Yağlı ve kızartılmış yiyecekler mide asiditesini arttırmaktadır. Özellikle fast food yiyeceklerden, patates kızartmasıdan, tereyağ, margarin, krema, yağlı peynirlerden, sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş gıdalardan, tatlılardan, poğaça, açma, börek gibi hamur işlerinden uzak durulmalıdır.
Gastrite iyi gelen yiyecekler ve içecekler arasında;
Hindistan cevizi yağı Balık, tavuk ve hindi göğsü gibi az yağlı yiyecekler. Tarhana, ev yapımı yoğurt ve lahana turşusu gibi probiyotikler bulunur.
Aşırı sıcak ve soğuk gıdalar ile içeceklerden uzak durulmalı Gazlı içeceklerin yerine su tüketilmeli. Bol miktarda taze sebze ve meyve ile beslenilmeli. Yüksek lifli gıdalar, balık, tavuk, hindi göğsü gibi az yağlı etler, ev yapımı yoğurt, yulaf ezmesi, tam tahıllar gastrite iyi gelen besinler arasında bulunmaktadır.
Ekşi kabuklu ve kumlu meyveler. Bütün kuru baklagiller, bulgur, yarma. Hazır çorbalar, et suyu ile yapılmış çorbalar, tarhana, domates çorbaları Taze fasulye, bezelye, ıspanak, kabak, semizotu, pazı, ebegümeci, patates, havuç dışında kalan diğer sebzeler ve kızartmalar tercih edilmemelidir.
Gastrit tedavisinde mide asidini baskılayıcı antiasitler, proton pompa inhibitörleri, H2 reseptör blokerleri gibi ilaçlar kullanılır. Helicobacter pylori ve diğer bakterilerden kaynaklanan durumlarda antibiyotik tedavisi başlanır. Kronik otoimmün gastrit sıklıkla B12 vitamini eksikliği ile birlikte seyreder.
İlgili 26 soru bulundu
Gastritin neden olduğu mide zarındaki tahriş ya da iltihaplanmayı çok kısa bir sürede ortadan kaldıran zencefil, aynı zamanda antibakteriyel özelliği sayesinde ekstra bir koruma da sağlar. Eğer gastrite bağlı olarak hazım problemleri yaşıyorsanız zencefil tam size göre!
Mide ve vücut yorgunluğunun meydana gelmesinde zeytin çekirdeklerinin hazmının zor olmasından kaynaklanmaktadır. Gastrit ve ülser gibi mide hastalıklarının giderilmesinde oldukça etkili özelliklere sahiptir.
Tabii bu süreçte doktor kontrolündeki tedaviye ek olarak beslenme şeklimize ve düzenimize de dikkat etmemiz gerekiyor. Mesela, uzun süreler aç kalmak gastriti olanlarda kötü etkiler yaratırken mide asidini artırmayacak, hazmı kolay sebzeler gastriti tetiklemediğinden mideyi rahatlatıyor.
Midenizle ilgili herhangi bir sorun yaşıyorsanız Ballı su buna çözüm olacaktır. Mide bulantısı ve mide ağrısına iyi gelir ve ülser, gastrit gibi rahatsızlıkların da iyileşmesine yardımcı olur. Her sabah aç karnına bir bardak ballı su tüketmeniz yeterli olacaktır.
Ceviz ya da fındık gibi kuruyemişler doğal yapıları ile gastrite iyi gelen yiyecekler arasında olduklarından rahatça tüketilebilir.
BOL BOL SU İÇİN
Vücudumuzun en önemli ihtiyaçlarından biri olan su gastrite de iyi geliyor. Gün içerisinde en az 8 bardak olmak üzere su tüketmeniz gastriti etkili bir biçimde tedavi etmenize yardımcı olacaktır.
•H.pylori enfeksiyonuna bağlı gastrit vakalarında; -Zencefil tüketiminin olumlu etkisi vardır. -Sarımsak, soğan, elma, kereviz gibi flavonoidlerden zengin gıdalar bu bakterinin çoğalmasında önleyici etki sağlayabilir.
2.Gastrit hastaları sabah kahvaltıda ne yemeli? Gastrit hastaları yağda kavrulmuş yiyecekleri çok sık tüketmemelisiniz. Omlet gibi besinlerdense haşlanmış yumurta, menemeni tercih etmelisiniz. Peynir olarak da en güvenli tercih beyaz peynir, lor peyniri gibi yağsız peynirlerdir.
Gastrite Zarar Veren Besinler
Ayrıca; çay, kahve, çikolata, alkol kola ve kakao gibi içeceklerde zararlıdır. Bunların yerine bitki çayları tercih edilebilir. İçerdiği sitrik asit nedeniyle domates, mandalina, portakal ve greyfurt gibi meyveler gastritin ilerlemesine neden olur.
Mide yanmasının nedeni her ne olursa olsun, doğru beslenme sayesinde belirtileri azaltmak mümkündür. Mide yanmasına iyi gelen yiyecekler arasında, muz, kefir, yulaf, tavuk, yoğurt, patates, kavun, karpuz, brokoli, havuç ve salatalık vardır.
Yeşil çay tüketmeniz de gastritinize iyi gelecek önerilerden biridir. Ronnefeldt'in, Huckleberry Friend ve Ginger Twist çaylarını rahatlıkla tüketebilirsiniz. Greenleaf sade yeşil çayımızı balla tükettiğinizde midenizin rahatlamasına olanak sağlayacaktır.
Dut pekmezi mide hastalıklarına çok iyi gelir. Özellikle gastrit ve ülsere karşı fayda sağlar.
GASTRİT'E İYİ GELİR
Ayran, gastrit gibi mide hastalığı yaşayan kişilerin bolca tüketmesi gereken bir besindir. Midedeki asidin düzenlenmesine yardımcı olan ayran mide yanmalarının yaşanmasını engeller. Sindirim sistemindeki faydalı bakterilerin artışına yardımcı olur.
Özellikle reflü, gastrit veya ülseri bulunanlarda limonlu öneriler mide asit salgısını artırır. Bu nedenle mide ağrısı, ekşimesi, yanması gibi sorunlarda bu yöntemlere başvurmak yerine bir gastorenteoroloji uzmanına gidilmelidir.
GASTRİT TEDAVİSİ NE KADAR SÜRER? Gastrit tedavi edilmesi gereken hastalıklardan biridir. En önemli gastrit nedeni midede bulunan “helikobakter pilori” dir. Bunun için üçlü tedavi uygulanır ve bu tedavi süresi 14 gündür.
İş hayatındaki yoğun stresin gastrit ve ülser gibi rahatsızlıklara neden olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Koray Tuncer, "Stresli bir günün akşamında ılık bir çorba içmek veya az yağlı bir sebze yemeği yemek mideyi rahatlatır" diyor. Memorial İstanbul Hastanesi Gastroenteroloji ve Hepatoloji Bölümü'nden Uzm.
Gastrit; mide iç yüzeyini kaplayan tabakada, kızarıklık ve şişlik şeklinde beliren yangı olayıdır. Karnın üst bölümünde ağrı, yanma, ekşime; mide bulantısı, gaz, şişkinlik hissi, siyah renkli dışkı gastritin belirtilerindendir.
Aksine aç karna zeytinyağı içmenin, düzenli kullanımda etkili sonuçları olduğu görülür. Bunlar arasında reflü ve gastrit problemi olanlar, aç karna zeytinyağı içerek midesini rahatlatabilir. Ayrıca ülser oluşumunda midede yaşanan tahribatın önlenmesinde doğal bir savaşçıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri