Yemeklik olanıysa, tuzlu ve sarı renktir. Tereyağı, ısıya karşı dayanıksız olduğu için kızartmalarda tercih edilmez. Hamur işi, pilav, çorba ve tatlı yapımında lezzetli sonuçlar veren tereyağının, yemeklere katılırken içine bir iki kaşık zeytinyağı ilave edilirse yanması önlenmiş olur.
Kendine özgü bir aroma ve kokuya sahip olan tereyağı pilavlardan soslara, kurabiyelerden et yemeklerine, sebze yemeklerinden keklere ve omletlere kadar her yemeğe lezzet katar. Tereyağı ile yapılan her yemeğin lezzeti daha bir güzel daha bir mis kokulu olur.
Odun Yayık tereyağı, vitamin, mineral, kalsiyum ve protein deposu olan faydalı bir hayvansal gıdadır. Yemeklerde, kahvaltılarda ve hamur işlerinde kullanılabilen bu yağ sofralara eşsiz bir lezzet katar.
Tereyağı yapımının püf noktaları
Aradaki lezzet farkı konusunda Lokma'ya güvenin. Çırpma işleminden sonra ekleyeceğiniz suyun soğuk olması en önemli noktalardan biri. Çünkü oda sıcaklığında bir su eklediğiniz takdirde su ve yağ birbirinden ayrılmayacağından tereyağı yapımı mümkün olmayacaktır.
İlgili 21 soru bulundu
Sıcak su testi: Tereyağı bütün halde eriyorsa gerçek, parçalanarak eriyorsa sahtedir. Bir parça tereyağı alın ve bir bardak sıcak suyun içine bırakın. Eğer tereyağı tek parçada küçülerek eriyorsa gerçek, su içinde parçalara ayrılarak eriyorsa sahtedir.
Yoğurda su eklenir ve ayran yapılır. Ayran ise tahtadan yapılan ve hayvan derisi ile kaplanan adına da yayık denen aletle uzun süre çalkanır ve sonunda tereyağı elde edilir. Elde edilen tereyağı kısık ateşte içindeki süt ve su unsurlarından arındırıldığında geriye sadece %99 oranında yağ içeriği kalmış olur.
Yayık tereyağı, halk dilinde yoğurdun yayık vasıtasıyla çalkalanarak tereyağına dönüştürülmesi olarak tabir edilmektedir. Sadece süt kremasından elde edilen tereyağına göre biraz daha aromatik bulunmaktadır.
Trabzon il genelinde üretilen tereyağları, diğer üretim yerlerine göre çok daha farklıdır. Türkiye'nin en iyi tereyağı olarak değerlendirilen Trabzon tereyağı, kendine has lezzeti ve kokusuyla kolay bir şekilde ayırt edilebilmektedir.
Tereyağı, hem kahvaltılık hem de yemeklik olarak kullanılır. Kahvaltıda tüketilen tereyağı, tuzsuz ve beyaz renktedir. Yemeklik olanıysa, tuzlu ve sarı renktir.
Patateslerimizi yıkayıp elma dilimi doğrayalım isterseniz parmak patates de yapabilirsiniz. Tenceremize tereyağımızı alalım, kızartalım. Kızarınca sıvı yağı ilave edelim.
Özetle ikisi de sağlıklı ve güvenilir yağlar, tereyağı -miktarı abartılmaması koşuluyla– zeytinyağından daha kötü bir yağ filan da değil. Özellikle köy tereyağını güvenle tüketebilirsiniz. Mühim olan oran ve tüketimin miktarı. Oranı, zeytinyağı 2/3, tereyağı 1/3 şeklinde tutun.
Yemeklerde tereyağ yerine margarin kullanabilir miyim? Yağ, yemeklerin yapısını etkilemediğinden dolayı yemeklerde tereyağ yerine margarin kullanmanızda (sağlık ve lezzet kaygılarından bağımsız olarak) herhangi bir sakınca yoktur.
Bununla birlikte çunu da unutmayın: Tereyağı çok yüksek sıcaklıklara dayanabilen bir yağ değil. Hatta yanma noktası diğer tüm yağlardan daha düşük (180 derece civarı). O nedenle bu yağı çok fazla ısıtmamanız, eğer tereyağıyla sote vb. yapacaksanız, yanma noktası daha yüksek bir sıvı yağla karıştırmanız gerekiyor.
Çorba, pilav ve makarnalarda yumuşak kase margarin, sabah kahvaltısında 1 bıçak ucu kadar tereyağı, yemeklerde ayçiçek mısırözü veya soya yağı, salatalarınızda ve zeytinyağlı yemeklerinizde ise zeytinyağı kullanabilirsiniz. Tereyağı hayvansal bir yağ olduğundan kolesterol ve doymuş yağ içeriği yüksektir.
Türk mutfağında, sıcak yemeklerde genellikle riviera zeytinyağı kullanılıyor. Riviera zeytinyağının oleik asit değeri maksimum 1,5 olup, sızma zeytinyağıyla karşılaştırıldığında aroması baskın olarak hissedilmiyor. Dolayısıyla bu zeytinyağı çeşidi, yiyeceklerin içindeki diğer malzemelerin tadını da bastırmıyor.
Keçi ve manda sütünden yapılan tereyağı beyaz olur, inek sütünden yapılan ise genellikle sarı olur; tabii ki inek yağındaki renk konusunun hayvanların otladığı coğrafya ve yağın yapıldığı mevsimle de ilgisi var.
Hakiki bir tereyağı suda tek parçada erime özelliğine sahiptir. Bu testi denemek için öncelikle tereyağından ufak bir parça kesin ve sıcak suyun içine atın. Eğer tereyağı parçası tek parça halinde suda erimeye başlıyorsa, güvenle tüketebilirsiniz.
Margarin daha fazla su içerdiği için daha dayanıklı hamurlar elde etmenizi sağlar. Bu nedenle daha dayanıklı hamurlar için margarin, daha kırılgan hamurlar için tereyağını kullanabilirsiniz. Sıra geldi tereyağının ve margarinin en çok yakıştığı o iki hamur işine.
Aldığınız tereyağı hakkında kuşkularınız varsa, tereyağından küçük bir parça alıp sıcak suya atın. Gerçek tereyağı tek parçada ufalarak erir, eğer parçalara ayrılarak eriyorsa o tereyağı değil margarindir. Gerçek tereyağını, mutfağınızda oda sıcaklığında bıraktığınızda asla tamamen erimez sadece yumuşar.
Sütü veren hayvanlar ilkbahar ve yaz aylarında taze otlarla beslendikleri için yazın üretilen bir tereyağının daha sarı renkte olması normaldir. Sonbahar ve kış aylarında ise, sütü veren hayvanlar kuru gıdalarla beslenmeye başlayacakları için bu dönemde üretilen tereyağları daha açık renkte olabilmektedir.
Bir parça tereyağı alarak 1 bardak sıcak suyun içine bırakın. Eğer tereyağınız tek parçada küçüle küçüle eriyorsa gerçek, su içinde parçalara ayrılarak eriyorsa sahte demektir. Buzdolabından çıkardığınız tereyağına bıçak vurduğunuzda eğer ufak ufak parçalanıyorsa bu doğal olduğunun bir işareti olabilir.
Sade yağ kızartma, soteleme, kavurma gibi yemeklerde, böreklerde, tatlılarda özellikle de baklavalarda kullanılır. Makarnalara, pilavlara ve çorbalara eşsiz bir tat veren sade yağ kahvaltılarda direkt olarak da tüketilebilir.
Kaliteli tereyağının rengi beyaza yakın, kokusunda yabancı aromalar olmamalıdır. Isıtıldığında buram buram yağ kokmalıdır. Katkısız ve koruyucu içermeyen tereyağımızı yemeklerinizde ve kahvaltıda güvenle kullanabilirsiniz.
Kilitli bir poşete tereyağını koyun, ardından havasını alıp poşeti kapatın ve son olarak da kaseye doldurduğunuz ılık suya daldırın. Bu kolay yöntemle, yaklaşık yarım saat sonra tereyağının oda sıcaklığına ulaştığını fark edeceksiniz. Hepimizin bildiği bu yöntemle, biraz uzun sürse de tereyağını yumuşatabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri