Terlik kokusunun temel nedeni genellikle ayak teridir. Ayaklar, vücudun en çok terleyen bölgelerinden biridir ve bu ter, bakterilerin çoğalmasına neden olabilir. Bu bakteriler, hoş olmayan kokulara yol açar. Ayrıca, terlik malzemesi de koku oluşumunda etkili olabilir.
Çamaşır deterjanı karbonat ve su kullanılarak bir karışım hazırlanmalıdır. Ilık su karışımının içerisine terlikleri koymak ve ortalama 1 saat bekledikten sonra arındırmak kokunun giderilmesini sağlar.
Adaçayı, siyah çay, karbonat, sirke, lavanta yağı gibi doğal yöntemler kullanılarak kötü kokuya son verilebilir. Ayakları tuzlu su ile yıkamak da terlemenin etkilerini azaltabilir.
Özellikle sıkı ayakkabılar giyme, ayak hijyenine yeterince dikkat etmeme veya bakteri oluşumu gibi durumlar kokuya sebep olabilir. Ayak kokusuyla başa çıkmak için düzenli olarak ayakları uygun sabunla yıkamak, pamuklu çoraplar giymek önemlidir. Ayrıca, ayakkabıların dışarıda havalandırılması kokuyu azaltabilir.
Bakterilerin yanı sıra mantar enfeksiyonu da ayakta ağır bir kokunun oluşmasına neden olur. Kullanılan bazı ilaçlar, ergenlik veya hamilelik dönemindeki hormonal değişiklikler; obezite, stres ve hipertroidi gibi metabolik hastalıklar da vücudun daha fazla ter üretmesine yol açarak ayak kokusunu tetikler.
İlgili 15 soru bulundu
Ayakkabılarınızın içine damlatabileceğiniz birkaç damla portakal ya da limon yağı bu problemden kurtulmanızı sağlayabilir. Ayakkabı kokusu için ne yapılır sorusunun bir diğer cevabı da karbonat. Ayakkabılarınızın içine biraz karbonat serpin ve bir gece bekletin. Bu, ayakkabınızdaki nemi emerek kokuyu yok eder.
Duyar duymaz herkesin yüzünü buruşturduğu 'ayak kokusu', özellikle sosyal ortamlarda insanı çok zorda bırakan bir soruna dönüşebilir. Ayak kokması öyle nadir rastlanan bir rahatsızlık falan değildir ama bazı kişiler diğerlerine göre, ayaklarının kokmasından daha çok şikayetçidir. Öte yandan, 'Herkesin ayağı kokar.
Pamuk veya bambu gibi doğal kumaşlardan üretilen çoraplar ayakların nemini emdiği için en iyi seçeneklerdir. Çoraplarınızı günde en az bir kez değiştirin. Kanvas veya deri gibi nefes alabilen malzemelerden üretilen ayakkabılar giyin. Yaz aylarında sandaletler veya terlikler ayaklarınızın nefes almasına yardımcı olur.
3) Pudra. Bebek pudrası da karbonat gibi koku giderici özelliğe sahiptir. Yine geceden ayakkabılarınızın içine dökeceğiniz pudra sabaha kötü kokuların kaybolmasını sağlar.
Ayak kremi kullanmak ya da ayaklara vazelin sürmek de ayak kokusunu büyük oranda önlemektedir. Eğer ayaklarınızda oluşmuş bir nasır varsa banyo yaptıktan sonra ayaklarınızı nasır taşı ile ovun.
Genellikle yıkama ile ayaklardaki nem miktarı ve mikroorganizma sayısı geçici olarak azalır. Daha sonra tekrar hem koku hem terleme hem mikroplar eski seviyesine ulaşır. Eğer koku çok ise ılık su içerisine biraz kolonya ya da ispirto koyarak ayakları bir kaç dakika banyo yaptırmak ayaklardaki kötü kokuları alacaktır.
Ayaklarda kaşıntı ve parlak kırmızı döküntülere neden olan bir mantar enfeksiyonudur. Soyulma, kızarıklık, kaşınma, yanma, su toplama ve yaralara neden olur. Ayak mantar enfeksiyonu sık görülen ve aynı zamanda bulaşıcı olan bir deri hastalığıdır.
Baking Soda (Karbonat): Terliklerin içine biraz karbonat (baking soda) serpmek ve bir süre bekletmek, kötü kokuyu emme ve giderme konusunda yardımcı olabilir. Karbonatı birkaç saat veya bir gece boyunca terlik içinde bırakın. Sonra iyice çalkalayın veya fırçalayın.
Sabo terlik koku yapmayan bir terliktir. Genellikle beyaz ve lacivert rengi tercih edilse de oldukça zengin desen ve renkleri mevcuttur. Hastane de özellikle kadın sağlık personelleri renkli ve desenli sabo terlikleri seçmektedirler.
Öncelikle terlikleri deterjanlı suya koyun ve terlik üzerindeki kirin çıkması için en az 30 dakika bu suda bekletin. Ardından terliklerin suyunu nazikçe sıkın ve deterjanlı suyu boşaltın. Son aşamada terliklerinizi durulayın ve dışarıda kurumaya bırakın.
Aşırı ayak terlemesi kolay bir şekilde geçmeyebilir. Ancak, sosyal hayatınızı olumsuz etkilememesi için kısa süreli önlemler alabilirsiniz. Ayak terlemesine çözümler bulmak için aşağıdaki öneriler uygulanabilir: Ter, ayaklarımıza ve ayak parmaklarımızda kolayca sıkışır.
Ayak terlemesi çözümü iyontoforez ve botoks ile çözüm üretilebilir. İyontoforez uygulamasında, ayakta bulunan ter bezlerine şok etkisi yapılır ve aşırı terleme belirli bir süreliğine geçer. Botoks uygulamasında ise ayak parmaklarına ve tabanına botoks enjeksiyonu yapılarak ter bezlerinin çalışması engellenir.
Ayaklarda santimetre başına ortalama 600 ter bezi bulunur. Bu sayı koltuk altındakilerden çok daha fazladır. Bu bezlerin ürettiği tuz, glikoz, vitamin ve amino asit içeren salgılar bakteriler için ideal bir ortam oluşturur. İşte bu bölgelere yerleşen bakterilerin ürettiği yağ asitleri ayak kokusuna yol açar.
Sirkeli su haftada bir kez uygulanmalıdır. Ardından ayaklar sabunlu su ile temizlenmelidir. Ayak kokusuna doğal yöntem lavanta yağı: Bakterileri ortadan kaldırmaya yardımcı olan lavanta yağı ayak kokusunun giderilmesinde oldukça etkilidir.
1) Limon Suyu
Bu suyun içinde 20 dakika kadar ayaklarınızı bekletin. Limon ayaklarda oluşan bakterileri yok edip kokuyu ortadan kaldıracaktır. Antioksidan özelliği sayesinde ayaklarda oluşan hastalıkları da önleyerek sağlıklı ayaklara sahip olmanızı sağlayacaktır.
Travazol Krem
Ayak mantarı ilaçları içerisinde en etkili olanlardan biridir.
Ayak terlemesi ve ayak kokusunu gideriyor
Bunu önlemek için pudra kullanabilirsiniz. Bir miktar pudrayı çorabınızın içerisine dökerek, teri emmesini sağlayabilirsiniz. Ayakkabı içinde oluşan kötü kokuyu da engelleyen pudrayı ayakkabınıza dökerek kullanın.
Beklentimin üzerinde bir performansı var. Zaten kokan ayakkabılarınızdaki kokuyu çıkarması için giymediğiniz süre zarfında düzenli ve ısrarlı bir kullanım istiyor ancak yeni ayakkabınızla birlikte kullanırsanız her gün giyilen ayakkabıda bile koku oluşumunun ciddi şekilde önüne geçiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri