Yapımı oldukça zahmetli; az ve öz bir ürün olan çiftlik tereyağımız, yoğurttan yapıldığı için yüksek probiyotik özelliğe sahip. Mayalanırken elde ettiği aroma zenginliği ile de en sağlıklı yağlar arasında yer alıyor.
Diğer İneklerin sütüne göre %20 daha fazla kalsiyum ve %18 daha fazla protein bulunan Jarsey inek sütlerinden probiyotik olarak mayaladığımız yoğurttan elde ettiğimiz Özel Üretim Yayık tereyağımız.
Bağırsakların florasını koruyan probiyotikli gıdalar; kefir, ayran, yoğurt, turşu, fermente süt, turşu, tereyağı, şarap, keçi sütü, boza, şarap, şalgam, fermente soya ürünleri, bira mayası, bebek mamaları ve kimi meyve suları şeklinde sıralanabilir.
Doğal probiyotik kaynakları olarak, fermente süt ürünleri, yoğurt, peynir, kefir, kımız, ayran, keçi sütü, turşu, bira, şarap örnek verilebilir.
Zira fermente gıdalar aynı zamanda probiyotik olarak da adlandırılır. Fermente gıdalar bağırsağımızda bulunan probiyotikleri besleyerek çoğalmalarına katkıda bulunur. En bilinen probiyotik içeren besinlerden başlıcaları ise yoğurt, kefir, peynir, turşu, ayran, tarhana, boza, sucuk, pastırmadır.
İlgili 25 soru bulundu
Probiyotik Yoğurt Hazırlanışı;
Bir kaşık yoğurt mayası, 2 kaşık kadar süt ile başka bir kapta karıştırılır. Probiyotik saşe maya ile karıştırılarak ılık süte yavaş yavaş eklenir. Karanlık bir yerde yaklaşık 5 saat kadar bekletilen yoğurt, buzdolabına kaldırılır. Ertesi gün yoğurt tüketime hazır olur.
Günde mutlaka 2-3 porsiyon yoğurt, cacık ve ayran gibi besinleri beslenmenize ekleyin. Eğer ihtiyacınız daha fazla probiyotik ise günde 1 porsiyon probiyotikli yoğurt ve ya kefir de ekleyebilirsiniz. Salatalarınıza mutlaka sirke kullanmayı unutmayın.
Bu canlılık yüzdesi, yoğurt bakterilerinden yüksek ve Bifidobacterium bifidum ve Lactobacillus acidophilus gibi probiyotik bakteriler ile karşılaştırılabilir düzeydedir. Buna göre sofralık zeytinler, doğal probiyotik laktik asit bakterileri içeren süt ürünleri dışında bir alternatif probiyotik ürün olabilecektir.
Muz, aynı zamanda bağırsaktaki probiyotik bakterileri besleyen prebiyotik olan fruktooligosakkaritlerin zengin bir kaynağı olup, bağırsak sağlığının düzenlenmesinde önemli rol oynar.
Sarımsak, aynı zamanda çok da iyi bir prebiyotik besin. Yani probiyotik denilen yararlı bakterilerin güçlü bir besin kaynağı.
Elma sirkesi fermente bir ürün olmasından dolayı diğer fermente gıdalar gibi bağırsak dostu probiyotik bakteriler içerir. Bu durum sindirim sisteminin sağlıklı olmasına yardımcı olur.
Turşu içinde bulunan yapısal özellikleri ile aslında antibiyotik özelliği sunmaktadır. Uzmanlar bu konuda özellikle antibiyotik yerine bireylerin turşu tüketiminin daha faydalı olacağına inanmaktadır. Bağırsaklar için oldukça faydalı olan turşu iyi bir probiyotik olarak yer almaktadır.
Dolayısıyla içeriğindeki tüm bu kıymetli bileşenler sayesinde doğal/natürel zeytinyağı prebiyotik, antibakteriyel, antikanserojen ve antibiyotik etki gösteriyor.
Tereyağı, yayıkaltı ve ekşi krema: Tereyağı spontan fermantasyon veya genellikle starter kültür kullanılarak kontrollü fermantasyonla olgunlaştırılmış ekşi kremadan üretilen bir süt ürünüdür.
Probiyotik ve prebiyotik arasındaki farklar
Bağırsaklarımızda yaşayan yararlı mikroorganizmalara probiyotik; bu yararlı mikroorganizmaları besleyen, sindirilemeyen bileşiklere ise prebiyotik dendiğini böylece açıklamış olduk.
termofilus ve L. bulgaricus adı verilen bakterilerdir. Bu bakteriler probiyotik bakteri olmalarına rağmen mide asidinde parçalanıp, bağırsaklara geçemediğinden bu bakteriler ile mayalanmış yoğurt probiyotik olarak kabul edilmez.
Başlıca prebiyotik gıdalar, sarımsak, soğan, kereviz, pırasa gibi sebzeler; muz, üzüm gibi meyveler, tam tahıl ürünleri, badem, ceviz, fındık ve kuru baklagillerdir.
Probiyotik İçeren Gıdalar:
Bilinen en iyi probiyotik kaynakları ; anne sütü, kefir, yoğurt, peynir (özellikle chedar peyniri, eski kaşar), turşu, lahana turşusu, boza, bira, kırmızı şarap gibi fermente gıda ürünlerdir.
Prebiyotik besinler daha çok bitkilerde bulunur. Bunlara örnek olarak ise soğan, sarımsak, pırasa, patates, yer elması, enginar, karahindiba gibi kök sebzeler ve yulaf, çavdar, buğday gibi tahıllar verilebilir.
Tarhana hem probiyotik, hem de prebiyotik özellikler taşıdığı için “sinbiyotik” olarak kabul edilir. Bu özelliklerinden dolayı özellikle sindirim enzimlerinin yetersizliğinin sık olarak görüldüğü yaşlı insanlar ve bebekler için uygun bir gıdadır.
Her lifli gıda prebiyotik değildir*. Prebiyotik lifler elma kabuğu, muz, sarımsak, soğan, pırasa, yer elması, kuşkonmaz, baklagiller, özellikle fasulye çeşitleri, tam tahıllı gıdalar, yulaf, badem ve balda bulunur.
Süt ve süt ürünleri içerisinde probiyotik gıdaların önemli bir kısmını da peynirler oluştur- maktadır. Yoğurt ve peynir gibi süt ürünleri probiyotik kültürlerin canlılığının ve/veya gelişiminin desteklenmesinde pozitif rol oynayabilmektedir.
BU BELİRTİLERE DİKKAT!
Probiyotikler vücutta azalınca; kabızlık, ishal, gaz-şişkinlik, reflü, kronik yorgunluk, bilinç bulanıklığı, depresyon, mantar enfeksiyonları, egzama-akne gibi cilt problemleri, sersemlik hali, bulanık görme ve ritim bozukluğu gibi şikayetler ortaya çıkar.
Doğal yoğurt probiyotik kaynağı
Katkı maddesiz ev yapımı doğal yoğurtlar, yüksek miktarda probiyotik içerir. Bu bağırsak dostu bakteriler ise bağırsak duvarında bulunan ve besin emilimini sağlayan villusların yapısını koruyarak, bağırsak hareketlerini düzenler.
Un ve şekerden fakir, sebze, meyve, et ve yumurta gibi doğal gıdalardan zengin bir diyet bağırsak florasının koruyuculuğunu artırır. Fermantasyon ürünleri (turşu, yoğurt, peynir, sirke, tuzlama yiyecekler) bağırsak florasında bulunan probiyotikleri artırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri