En az birkaç bin yıllık bir yerleşim alanı olduğu tahmin edilen Oymaağaç Höyük Tepe ticaret kervanlarının önemli uğrak yerlerinden biri olmuş ve fırtına tanrısına adanmış diğer adıyla Hatti ve Hititlerin kutsal kenti
Vali Münir Karaloğlu Antalya'da, zeytinyağının merkezi olarak tanımlanan ve 2 bin 200 yıllık tarihe sahip Antik Kent Lyrboton Kome'nin açılışını gerçekleştirip beraberindeki heyet ile antik kenti gezdi.
Senelerce süren arkeolojik kazılar neticesinde gün yüzüne çıkan Perge, Aspendos, Patara, Phaselis, Myra, Antiphellos, Side, Termessos, Selge ve Olympos gibi antik kentleri ile dünya çapında bir ün taşıyan Antalya, adeta bir açık hava müzesi konumunda bulunuyor.
Türkiye'de Kültür Bakanlığı tarafından belirlenen 77 adet antik kent var! Listeye dahil olmayanlarla birlikte antik kent sayısının 100 civarında olduğu tahmin ediliyor.
Yeşilin tüm tonlarını bir arada bulabileceğiniz doğası ve maviden turkuaza göz kırpan deniziyle her yıl yerli-yabancı milyonlarca turisti ağırlayan Muğla'da zengin tarihi kalıntılara ve arkeolojik buluntulara ev sahipliği yapan 103 ören yeri bulunuyor.
İlgili 39 soru bulundu
Ankara'nın bu değerli tarihi kalıntısı olan Gordion Antik Kenti'ni ziyaret ettiğinizde, sizi şaşırtan küçük detaylar ve özel anıtlar karşılayacak.
Bugünkü Bursa ilinin Gölyazı beldesi sınırları içinde yer alan Apollinia antik kenti, Bitinya'nın önemli bir kenti idi. Kentte, Antik Çağ kalıntılarının yanı sıra Hristiyanlık ve Osmanlı dönemine ait yapılar da bulunur.
Konya'ya 55 km . mesafedeki Gökyurt köyündedir. Aziz Paulos (St.Paul), seyahatleri sırasında uğradığı Anadolu kentlerinden LYSTRA'ya 15 km .
Hattuşaş Antik Kenti
Anadolu'nun ilk medeniyetlerinden Hatti ve Hititler'in kültürel mirasına ev sahipliği yapan Çorum'un Boğazkale ilçesindeki Hattuşa Antik Kenti, UNESCO Dünya Kültür Mirası ve Dünya Belleği listelerindeki tek antik şehir unvanıyla Türkiye'nin göz bebeği turizm mekanları arasında yer alıyor.
Kültepe, Kayseri'de bulunan ve Kaniş (Kanesh) harabelerinin bulunduğu bir antik kent ve ören yeridir. 2014 yılından bu yana Türkiye'deki Dünya Mirası Alanları Geçici listesindedir.
Doğu ile batı arasındaki bir liman kenti olan İzmir Efes Antik Kent tarihi, M.Ö. 8600 yılına kadar uzanıyor. Bölgeyi bu denli önemli yapan özelliği ise, tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olmasından kaynaklanıyor.
Ülkemizde Ege Bölgesinde bulunan İzmir ilinin Selçuk İlçesinde bulunmaktadır. Efes Antik Kenti Hristiyanlığın haç merkezidir. Bu sebeple yabancı turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir. Efes Antik Kenti her yıl yaklaşık olarak iki milyon kişi tarafından ziyaret edilen önemli bir kültürel mirasımızdır.
Roma ordularının uğrak yeri haline gelen Malatya; kuzeyi güneye, doğuyu batıya bağlayan bir düğüm noktası üzerinde bulunuyordu. Fırat nehrinin doğu ile batıyı birbirinden ayırması, buranın önemini daha da artırmıştır. Bu bölgeye Romalılar iki lejyonlarını yerleştirmişlerdir.
Antik Likya, Pamfilya, Pisidya ve Kilikya bölgelerinin kesişiminde yer alan Antalya, adeta bir antik kentler cennetidir.
Gordion Frig Medeniyeti'nin tarihi başkentidir. Sakarya Nehri ile Porsuk Çayı'nın birleştiği noktanın yukarısında kurulu bulunan kent günümüzde Ankara'ya 94 kilometre uzaklıkta, Polatlı'nın 29 kilometre kuzeybatısında yer alan Yassıhüyük'te bulunmaktadır.
Aspendos veya Belkıs, Antalya ili Serik ilçesinde bulunan Belkıs köyünde yer alan antik tiyatrosuyla meşhur bir antik kenttir.
Şehrin dört bir tarafına yayılmış antik kentler, binlerce yıl öncesinden bizlere sesleniyor. Antik zamanların büyüsüne kapılarak tarihin en göz alıcı kentlerini tanımayı, o kentlerin sütunlu yollarında yürümeyi dileyenler için İzmir'deki 10 antik kenti derledik.
İzmir denilince akıllara ilk gelen yerler arasında bulunan Efes Antik Kenti adeta bir açık hava müzesi niteliği taşıyor. UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan İzmir Efes Antik Kenti, Selçuk ilçesi sınırlarında bulunuyor.
Diyarbakır ili sınırları içinde yer alan ve Roma Dönemi'ne ait bir askeri yerleşimin kalıntılarının bulunduğu Zerzevan Kalesi'nde de Mitraistik bir yer altı tapınağı bulunur. Yeraltında ana kayaya oyularak inşa edilmiş tapınakta sütunlar, nişler, doğu duvarında yer alan bir ışın tacı motifi bulunur.
Bunun yanı sıra Denizli ilinde 19 antik kent ile 55 arkeolojik ve doğal sit (Kaleiçi, Laodikeia, Tripolis, Colossae, Sebastapolis, Apollonia, Hareklia, Eumenia, Dionyzopolis ve Hieropolis) yer almaktadır (Zengin, 2017).
Fethiye'nin ilk yerleşim bölgesi olan Telmessos Antik Kenti'nin tarihi M.Ö 3000'li yıllara kadar uzanıyor. Bölgede ziyaretçilerin dikkatini çeken kaya mezarları ve lahit mezarlar günümüze kadar gelen etkileyici kalıntılardır. Telmessos Antik Kenti Fethiye'ye 5 km uzaklıkta şehrin hemen dışında kalıyor.
İstanbul'un tarihi ve arkeolojik mirasının ortaya çıkarılması ve korunmasında önemli bir rol üstlenen Bathonea Antik Kenti aynı zamanda "Dünyanın En Önemli Arkeolojik Keşiflerinin İlk On Listesi"nde de yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri