Özellikle sıcak havalarda, terleyen bebeklerde, idrar su oranı azaldığından ürat kristalleri çöker ve bezine pembe renk bırakır.
Bebekler neden çişini az yapar? Bebeğin çişini tutması ya da sık sık ama azcık çiş yapmasının en yaygın nedeni idrar yolları enfeksiyonudur. Doktora başvurulmalı ve idrar örneği verilmelidir.
Küçük bebekler günde pek çok kez çiş yapar. Bir bebeğin bezini sık sık ıslatması sağlığına dair iyi bir işarettir. Bebek yeterli miktarda süt içiyor, yani besleniyor anlamına gelir. Bebek büyüdükçe ıslak bez sayısı azalır.
Ebru Gözer “Yeterince anne sütü ve mama ile beslenen bebekler günde 4-8 defa idrar yaparlar. Günde 4-8 defa idrarla ıslanmış bez alıyorsanız aldığı sıvı miktarı yeterlidir.
Normal idrar yapma sıklığı yaş gruplarına göre; 6 aydan küçüklerde günde ortalama 20 kez, 6-12 ay arasında 16 kez, 1-2 yaş arasında 12 kez, 2-4 yaş arasında 8-9 kez ve 5 yaşından büyüklerde 4-6 kezdir.
İlgili 27 soru bulundu
Bebeğinizin susuz kalması halinde vereceği belirtiler öncelikle ağız ve çevresinde kuruluk, cansızlık, huysuz ve asabi davranış sergilemesi, ağladığında ise gözyaşının olmaması gelir. Susuz kalan bebekler uzun süre mesela 6-7 saat boyunca bezlerini ıslatmayabilirler.
Bunun için kız çocuklarında vajen yaprakları aralanarak ve gerilerek; erkek çocukta sünnet derisi geri çekilerek; çocuklar işemeye başlar ve kesintisiz işerken, ilk idrar değil, işemenin ortasında örnek direkt olarak toplama kabına alınır.
Aşırı sıvı, çay, kahve tüketilen durumlarda normalde de sık sık idrara çıkma görülebilir. Bunun dışında az su içmeye veya aşırı terlemeye bağlı olarak da idrar miktarı azalır ve rengi koyulaşır. Bunun sonucunda idrar yapma sırasında yanma, sık idrara gitme olabilir.
Muz, şeftali, pirinç, pirinçunu, patates ve havuç kabız yapabilir. Tahıllardan özellikle yulaf; meyve ve sebzelerden ise kayısı, armut, kırmızı erik ve sebzelerden balkabağı, kabak, semizotu ve kereviz gibi lifli sebzeler bebeğinizin daha yumuşak kaka yapmasına yardımcı olur.
Bebeğin ilk ay en az 600 gr kilo alması, günde en az 5-6 defa altını ıslatması, doğumdan sonraki 10. günde ise doğum kilosuna ulaşmış olması bebeğin aldığı sütün yeterli olduğunu gösterir” diyor.
Bebeklerin doyduğunu anlamanın en iyi yollarından biri de çişli bez sayısıdır. Bebeğinizin doyup doymadığını anlamak için bebeğinizin günlük çişli bezine bakabilirsiniz. Günde 5 çişli bez, bebeğinizin anne sütüyle beslenmesinin yeterli olduğunu ifade eder.
Gece altını ıslatma çoğu zaman mesane (idrar torbası) gelişimindeki gecikmenin bir sonucudur. Bu nedenle de yaş ilerledikçe sıklığı azalır ve erkek çocuklarda kız çocuklara oranla daha sık görülür. 3 yaşındaki çocukların yüzde 40'ı altını ıslatırken bu oran 5 yaşında yüzde 20'ye ve 6 yaşında yüzde 10'a düşer.
Doymayan Bebek Uyur mu? Bir bebek doymazsa uykuya dalması zor olur. Bebek acıktığında uykusundan uyanır. Bebek beslenirken yorulursa uykuya dalabilir ancak doymamışsa kısa süre içinde de uyanır.
Bu noktada alanında uzman doktor bebekte idrar yaparken ağrı veya yanma hissi, sık idrara çıkma, idrar miktarında azalma veya artış, idrar renginde değişiklik gibi semptomlar olup olmadığını göz önünde bulundurur. Ayrıca, bebeğin ishal ve kabızlık gibi başka şikâyetleri olup olmadığı değerlendirilir.
Gündüz saatlerinde çişini kontrol etmeyi öğrenen ve alt bezinden kurtulan çocukların bir kısmı gece uyku sırasında çiş yapmaya devam ederler. Bu alt ıslatma olayı çişini tutamayıp küçük miktarda kaçırmanın ötesinde idrarın tümünü boşaltmak biçimindedir.
3 Aylık Bebek Günde Kaç Bez Değiştirir? Bebeğiniz günde 6 ila 10 kez çişli bez değişimine ihtiyaç duyabilir. Sadece anne sütü ile beslenen bebeklerin haftada bir kaka yapması normal olduğu gibi günde 5-6 kez kaka yapmaları da normaldir.
Bebek ilk 24 saat içerisinde idrar yapmadıysa dikkat!
Günde 3-4 kez altını ıslatması beklenmektedir. Eğer bir bebek doğumunun ilk 24 saat içerisinde idrar yapmadıysa bu böbrek ve idrar yollarının takip edilmesini gerektiren bir durumdur.
Anne sütünün içindeki motilin hormonu, bağırsakları harekete geçiren bir hormon olduğu için, anne sütü alan bebekler sık sık kaka yaparlar. Emziren annenin kabız olması sebebiyle de bebek kabız olabilmektedir.
Zeytinyağı da hem kuvvetli bir antioksidan olduğundan hem de kabızlığa iyi geldiğinden, pek çok anne baba bebeğinin menüsüne zeytinyağını ne zaman dahil edebileceğini merak ediyor. Uzmanlar, bebeklere 6. aydan sonra zeytinyağı verilebileceğini belirtiyor.
Fakat çok terleyip çok su içtiğinizde su zehirlenmesi belirtileri görülebilir. Yani terleme sonucu kaybedilen klorür telafi edilmemiş, vücuttaki yoğunluğu azalmış demektir. Ter içindeki maddelerden biri de üredir. Üre vücuttan idrar yoluyla da atılır.
Özellikle sıcak havalarda günde 2,5-3 litre su için. Sıvı kaybı durumlarında kanın vücutta sağlıklı dolaşımını devam ettirmek ve tansiyon düşüklüğünden korunmak amacı ile böbrekler su tutar, böylelikle idrar miktarı azalıp, daha yoğun ve daha konsantre bir hal alır.
YAZ AYLARINDA BÖBREK SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN 7 ÖNERİ
Aşırı sıcaklarda terlemeye bağlı olarak sıvı kaybı ve buna bağlı olarakta idrar miktarında azalma oluşur. Dolayısıyla idrar daha konsantre olacağından uzun dönemde taş oluşumuna yol açabilir.
Doğduklarında mesane ve bağırsak kaslarını kontrol edemeyen bebekler, tuvaletlerini kendi kendilerine ancak 18. aydan itibaren yapmaya başlayabiliyor. Ancak doğru şekilde tuvaletini yapmayı öğrenmesinin yolu öncelikle ailenin sabır ve şefkatinden geçiyor.
İdrar torbasının açık ağzının bebeğin derisine tam olarak yapıştığından emin olunuz. çıkarmadan poşeti hafifçe yukarı doğru kaldırmak ve bebeğin beslenmesi idrar yapmayı kolaylaştırabilir. Bebek idrar yaptıktan sonra poşeti çıkarıp, ağzını kapayarak en geç 1 saat içinde laboratuvara teslim ediniz.
Bebek bezi hijyeni sağlanmadığında ya da kız bebeklerin poposu arkadan öne doğru silindiğinde bakteriler idrar yoluna girip enfeksiyona neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri