Terleme tedavisinde kesin çözüm sağlayan tek yöntem ise cerrahidir. Koltukaltı terlemelerini önlemek için koltukaltı derisi cerrahi olarak çıkarılabilir ya da liposuction uygulanabilir.
İnsan vücudunda gelişen bazı toksinlerin de vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Egzersiz, heyecan, stres, fiziksel olarak yorgunluk, aşırı baharat tüketimi gibi durumlarda terleme miktarında artma görülebildiği gibi sıcak havalarda vücut ısı artışını düzenlemek için de terlemede artış görülür.
Hiperhidrozis yani halk arasında bilinen şekliyle aşırı terleme ise fizyolojik ihtiyaçların üzerinde yaşanan terlemeye verilen isimdir. Aşırı terleme primer ve sekonder olmak üzere sınıflandırılır.
Mevsime uygun olarak kat kat giyinin, terin bir kısmını emebilecek atlet, ter emici iç gömlek giyin. Keten gibi bol dokulu giysileri tercih edin ve sizi daha fazla ısındıracak ipek gibi kumaşlardan kaçının. Baharatlı gıdalardan kaçının zira acı biber gibi bazı gıdalar terleme miktarını etkileyebilir.
İlgili 44 soru bulundu
Terlerken yalnızca ıslanmış gördüğünüz bölgelerden değil, tüm vücuttan sıvı atılır. Böylece cildinizin her bölgesi temizlenir ve gözenekler daha iyi çalışır. Yani terleme, bölgesel olarak vücudunuza ve cildinize antrenman yaptırır. Cildiniz de daima canlı, taze ve parlak görünür.
Pamuklu kumaşlar teri emer ve hapsederler. Pamuklu kumaşlar ıslandığında kurumaları polyester kumaşlara kıyasla daha uzun sürer. -30, -40 gibi hava koşullarında ıslak kumaş hızla soğuyacak, vücut ısımızı dramatik bir biçimde düşürerek hipotermi ve ardından ölümle sonuçlanan durumlar meydana getirecektir.
Terlemenin faydaları arasında detoksifikasyon, bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve cilt sağlığının korunması gibi önemli konular bulunmaktadır. Terleme, vücuttaki zararlı toksinlerin atılmasına yardımcı olarak detoksifikasyon sürecine katkıda bulunur ve bu sayede daha sağlıklı bir yaşam sürdürülmesini sağlar.
Vücutlarının merkezindeki sıcaklık daha yüksek olduğu için de diğer insanlara nazaran daha fazla terlerler. Diğer yandan spor yapma alışkanlığı olan kişiler de fazla terler, çünkü vücutları egzersize cevap olarak kendini soğutmak için daha erken terlemeye başlar.
Driclor aşırı terlemeyi önlemeye yardımcı olmak için karşı özel olarak geliştirilmiş etkili bir roll on antiperspiranttır. Driclor aşırı terleme (hiperhidroz) görülen ve normal koşullarda dahi aşırı terleyen insanlar için kullanılabilir.
Bu önlemler; deodorant kullanma, sistemik antikolinerjik ilaçlar, iyontoforez ve botoks uygulaması şeklinde özetlenebilir. Botoks uygulamasında koltuk altı, avuç içi veya ayak tabanına oldukça küçük iğnelerle müdahale edilir. Bu sayede ter bezlerinde sinir iletisini etkili bir şekilde bloke ederek etkisini gösterir.
Terlemenin aşırı ve gereksiz olduğu durumlara, patolojik terleme denir. Altta yatan odak bir rahatsızlık olabilir. Terleme, kilo kaybı, ateş, çarpıntı, nefes darlığı veya göğüs ağrısı ile birlikte ise ciddi bir hastalığın habercisi olabilir. Bu gibi durumlarda hekime başvurulması önerilir.
Koltuk altı terlemesi vücutta biriken toksinlerin dışarı atılması için gereklidir ve her insanda görülmektedir. Bazı insanlar hava durumuna bağlı, stres kaygı ve endişe gibi duygu değişimlerinde daha fazla terleyebilir.
Hiperhidroz tedavisinde bazen oral veya sistemik reçeteli ilaçlar kullanılır. Bunlardan bazıları antikolinerjikler, beta blokerler ve clonidine hydrochloride'tir.
Duş aldıktan sonra vücuttaki gözenekler açılır ve bu gözenekler sayesinde ter vücuttan atılabilir. Bu nedenle sık sık duş almaya özen gösterin. Duştan sonra mutlaka koltuk altı deodorantı kullanarak terlemeye karşı önlem alabilir ve koltuk altlarının kuru kalmasını sağlayabilirsiniz.
Güzel bir banyodan sonra yarım limon suyunu koltuk altlarınıza sürerek oluşacak ter kokusuna karşı şahane bir önlem almış olursunuz.
Vücudun ısısı yükselince terleme meydana gelir. Vücut da ısısını azaltmak için ter bezlerini çalıştırır ve tuz, şeker, atık maddeler de vücuttan ter sayesinde atılır. Terlerken yağ yakımının daha fazla olduğu ya da daha çok terleyenin daha fazla kilo verdiği gibi bir gerçek yoktur.
Özcan, “Tıpta hiperhidroz olarak geçen aşırı terlemeye karşı doğal yöntemlerden yararlanabilirsiniz. Başta elma sirkesi olmak üzere, papatya, ısırganotu, ve ada çayıyla hazırlanan bitkisel karışımlar terleme soruna çözüm olabilir” dedi.
Enfeksiyon hastalıkları: Ateşli hastalıklarda ateş, ani ve çok miktarda terleme ile düşebilir, özellikle zatüre, sıtma, tifo ve bademcik iltihaplanmalarında bu olay görülür. Hipertiroidi denilen tiroid bezinin aşırı çalışması da aşırı terlemenin bir nedenidir.
Ancak ani ve kontrol edilemeyen tatlı krizleri, şeker hastalığının belirtisi olarak kabul edilmektedir. Sürekli Terleme: Baş bölgesinde görülen terlemeler, sıcaklıktan bağımsız bir biçimde artıyorsa gizli şeker şüphesi yüksektir. Diyabetin ilk evresindeki kişilerde gece terlemeleri de sıklıkla görülmektedir.
Aynı zamanda terlemeye karşı da birebir olan pudra, terlemeyi azaltarak terli görünümde kurtulmaya yardımcı olur. Sık yağlanan saçların da kurtarıcı olan pudra saç diplerine biraz serpilerek yağı emer ve yağlı görüntüyü almış olur. Bebek pudrası cilt bakım alanında da çok fazla kullanılmaktadır.
Alın terlemesi birçok vakada stres sonucu ortaya çıkan bir sorundur. Aşırı alın terlemesi özellikle üst düzey yöneticiler için ciddi bir sorun teşkil ederken, kadınlarda ise genelde sosyal hayatları etkilemektedir.
Aşırı terleme tedavisi yöntemleri arasında, botoks enjeksiyonu, ter bezlerinin cerrahi olarak çıkarılması, mikrodalga terapi, ilaç tedavisi ve liposuction gibi seçenekler bulunmaktadır. Botoks enjeksiyonu, ter bezlerini bloke ederek terlemeyi azaltır.
Terlemeyi kontrol etmeye yardımcı olan bazı gıdalar vardır. Terleyen eliniz için, magnezyum ve B vitaminleri açısından zengin gıdaları tüketebilirisiniz.
Koltuk altı terlemesine guatr, kansızlık gibi iç hastalıklarının eşlik ettiği pek görülmez. Koltuk altı terlemesine çözüm, terleme kesici aliminyumlu losyonlar, iyintoforez, botox (botoks) ve cerrahi yöntemler olabilir. Günümüzde en çok tercih edilen yöntemler botox ve cerrahi tedavilerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri