Sürekli motor içerisinde bulunan su ısındığı zaman termostat adı verilen parça devreye girer ve suyu motor dışına yani radyatöre gönderir.
1-Aracınızla hareket halinde iken hararet göstergesi aşağı doğru düşüp motorun gereğinden fazla soğuduğunu gösteriyorsa termostat kesinlikle arızalı demektir. 2-Aracınız çalıştığında çok geç ısınıyorsa termostat arızalı demektir.
Merhaba Arkın Bey… Oda termostatının çalışma sistemi gereği en az 50°C – 55°C olması gerekiyor. Yani sıcaklığı biraz yüksek tutmak gerekir.
Termostatın pilinin zayıfladığını ekrandaki derecenin okunamamasından da anlayabilirsiniz. Kombinin devreye girmemesi, oda termostatının çalışmaması durumunda öncelikle cihazın pilini değiştirip yeniden denemeniz gerekir. Cihazın pilini değiştirdiğinizde büyük ihtimalle sorun çözülmüş olacaktır.
Oda termostatı dünya standartlarına göre kış şartlarındaki ideal sıcaklık olan 22 ⁰C'ye ayarlanmalıdır. Eğer daha yüksek ayarlanır ise yakıt harcaması artar. Eğer termostatı 22 ⁰C'ye ayarladığımız takdirde evimiz yeterli derecede ısınmıyor ise kombi üzerinden sıcaklık arttırılabilir.
İlgili 26 soru bulundu
Oda termostatlı kombi ev ısınmadan duruyor veya oda termostatlı kombi devreye girip çıkıyor gibi bir sorununuz varsa sebebi muhtemelen kombi petek suyu sıcaklığını düşük tutmanızdan kaynaklanıyordur. Oda termostatı takılı olan bir kombi petek suyu sıcaklığı en az 55-60 derece aralığında tutulmalıdır.
En verimli şekilde kullanım için kombinin derecesi maksimum düzeyde, oda termostatının derecesi ise 22-24 derece aralığında olması gerekir.
Termostatın Kapalı Kalması:
Radyatöre ulaşamadığı için soğuyamaz. Su devamlı ısınacağı için motor çok fazla ısınır ve hararet yapar. Hararet sonucunda aracınız conta yakabileceği gibi piston dahi eritebilir. Bu durum da komple motor revizyonu gerektirir.
Aracınızın termostatının açık kalması demek aracınız kalorifer ısı sorunlarının olması ya da LPG'de arıza oluşması demektir. Termostatın kapalı olması demek oldukça ciddi bir arıza durumunun oluşabilmesi demektir. Kapalı kalan termostat aracınızın hararet yapmasına, conta yanmasına sebep olacaktır.
Termostat arızası: Termostat motor suyunu devir daim yaparak sıcaklığını ideal seviyede tutulmasını sağlar. Termostatın arızalanması durumunda motor hararet yapabilir. Termostat arızası genellikle motorun sıcak olmasına rağmen radyatöre giden boruların soğuk ya da ılık olmasından anlaşılır.
Isı mühendisliğine göre konfor şartları bakımından bir evin farklı mekanlarının farklı sıcaklıklarda olması gerekir. Bu değerler antre, hol, koridor için 15°C, oturma ve yatak odaları ile mutfaklar için 20°C, banyo için 24°C'dir (Bkz. Makina Mühendisleri Odası Yayınları-Kalorifer Tesisatı Kitabı Yayın No: 352).
Oda termostatı kullanmak kesinlikle bir tasarruf sağlamanızı sağlayacaktır. Bu konuda detaylı bilgiye sahip olmanız hangi termostata gerçekten ihtiyacınız olduğunu öğrenmenizi ve daha kolay karar vermenizi sağlayacaktır.
Ölçüm hassasiyeti oda termostatlarının ölçtüğü sıcaklık değeridir ve bu değer tüm oda termostatı modellerinde 0.1 C'dir. Çalışma hassasiyeti ise oda termostatının kaç derece fark ile kombiyi açıp kapatacağını ifade eder ve bu değer 0.5 C'dir.
Termostat dediğimiz ürün ömrü ortalama 5 yıl. O nedenle aftermarket pazarına her yıl 200 milyon adet termostat sunmak zorundasınız.
Hararet müşürü motordaki ısı ile ilgili panel yoluyla siz sürücülere bilgi vermekte olup eğer hararet panelinde hiçbir hareket oluşmuyorsa bu hararet müşürünün arızalı olduğu anlamına gelmektedir ve sürücü olarak sizlerin bu panel hareketleri yakından takip etmeniz gerekmektedir.
Termostat arızası varsa soğutma suyunun motor bloğunu dolaşması konusunda zamanlama hatası olabilir. Erken soğutma suyu dolanımı ile motor ısınması engellenebilir ya da soğutma suyunun dolaşmaması ile motor aşırı ısınıp hararet yapabilir.
Fan olduğundan emin misin? Çünkü termostat suyun sıcaklığını ölçer ve müşür vasıtasıyla fan açar. Müşür veya termostat arızalı olabilir ama müşür olsa hiç fan açmaz.
Fanın amacı radyatörü soğutmaktır. Yani fan, motor ısındığında değil, radyatör ısındığında çalışır. araçtan araca değişmekle beraber, genelde radyatör sıcaklığı 60-70 dereceyi geçince fanlar çalışmaya başlar. Sizin araçta termostat açık kaldığı için sürekli motor suyu radyatör üzerinden geçerek devir daim yapıyor.
Termostat Sorunları: Termostat, motor sıcaklığını kontrol eden bir bileşendir. Fan motoru, motor sıcaklığı belirli bir eşik değerine ulaştığında devreye girmelidir. Ancak, arızalı bir termostat fan motorunun çalışmamasına neden olabilir. Termostatın doğru çalıştığından emin olunmalı ve gerektiğinde değiştirilmelidir.
Araba araba fan açıyor ama hararet düşmüyor aksine yükseliyor ise fan çalıştığı halde hararet neden yükselir detaylı olarak açıklanmıştır.
Eğer aracında termostat yoksa bu demektir ki soğutma suyu motor ile radyatör arasında sürekli sirkülasyon halinde. Aksi takdirde zaten motor ısısı artıp evvela silindir kapak contasının yanmasına ve devamında piston ve yatakların hasar görmesine neden olurdu.
Fan müşürü arızası belirtileri motor sıcaklığı üzerinden kolay bir şekilde anlaşılabilir. Bu durumda genel olarak fana elektrik gidip gitmediği kontrol edilmelidir. Sağlıklı bir şekilde elektrik ulaşması halinde, elektrik vererek fanın çalışıp çalışmadığı kontrol edilir.
Kombileri mümkün olduğu kadar minimum düşük derecelerde kullanılırsa daha fazla tasarruf elde edilir. En verimli yoğuşmalı kombilerin çalışma sıcaklık dereceleri 30 ile 50 derece sıcaklıklarda elde edilir. 50 derece üstündeki kalorifer derecesi ayarlandığında tasarruf miktarı düşmeye başlar.
Doğalgaz ve elektrik faturalarında tasarruf sağlayan akıllı oda termostatları enerji tüketimini kontrol altında tutarak faturadaki tutarı düşürüyor.
En ideali, oda termostatı ile termostatik vananın birlikte kullanılmasıdır. Ancak oda termostatını kullandığınız odada termostatik vana kullanılmamalıdır. Çünkü termostatik vana radyatör sıcaklığı istenen seviyeye geldiğinde sıcaklığı sabitler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri