Termostatik vana kafası yere paralel monte edilmelidir.
Termostatik vana montajı esnasında dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da suyun akış yönü oluyor. Düzgün çalışan bir termostatik vana sistemi için vananın suyun akış yönüne takılması gerekiyor.
Termostatik vana, odanızın sıcaklığını istediğiniz seviyede koruyan otomatik kontrol elemanıdır. Plastik başlık içinde bulunan sıvı sensör, oda sıcaklığı arttığında genleşir ve gövde milini iterek vanayı kapatır. Oda sıcaklığı düştüğündeyse büzülür, içeride sıkışmış olan yay mili geri iter, vana tekrar açılır.
Oda termostatı belirlediğiniz odanın sıcaklığı doğrultusunda kombinin devreye girmesini sağladığından, diğer odalarda bu doğrultuda radyatör devrede olacaktır. Ancak farklı sıcaklık aralıklarında kullanacağınız odaların olması ve özellikle farklı yönlere bakması durumunda termostatik vana kullanmanız daha doğrudur.
En ideali, oda termostatı ile termostatik vananın birlikte kullanılmasıdır. Ancak oda termostatını kullandığınız odada termostatik vana kullanılmamalıdır. Çünkü termostatik vana radyatör sıcaklığı istenen seviyeye geldiğinde sıcaklığı sabitler.
İlgili 34 soru bulundu
Tüketilen enerjiyi sınırlandırabilmek ıçın merkezi ısıtma sistemi kullanılan binalarda TS EN 21 S'e uygun termostatik radyatör vanası kullanılır. Enerji Verimliliği Kanunu ve İlgili yönetmelikler gereği merkezi sistemlerde, Termostatik Radyatör Vanası 15°C alt sıcaklık ayar özelliğine sahip olmalıdır.
Bu çalışmalara göre termostat kullanımı ve alışkanlıklarımıza bağlı olarak değişmekle birlikte %5 ila %15 arasında bir tasarruf etmemiz söz konusudur [1,2]. Öte yandan programlanabilir termostatlar ile haftanın değişik gün ve saatleri için evinizi farklı sıcaklık değerlerine ayarlamak mümkündür.
Oda termostatları genel kural olarak evde ya da yaşam alanlarında en uzun süre kullanılan odaya ya da bölüme yerleştirilmelidir. Buna en iyi örnek oturma odası ya da salon gösterilebilir.
3- Termostatik vana, ev ısındığında kombiyi kapatmayacağından, sadece dengeli ısı dağıtımı sağlayacağından her odaya takılmamalıdır. 5 peteğin en az 2 tanesinde normal vana olmasında yarar vardır.
Kombiyle birlikte oda termostatı kullanılmazsa ne olur? Eğer oda termostatı kullanılmaz kombi, kalorifer peteği sıcaklığına göre çalışma gerçekleştirir. Oda sıcaklığı ön planda değil. Bu yüzden verimli ısınma sağlanamaz.
Havaların soğumasıyla birlikte petekleri açmanızın vakti gelmiş demektir. Kalorifer peteklerini doğru bir şekilde açarak evinizin en iyi şekilde ısınmasını sağlayabilirsiniz. Termostatik petek vanaları saat yönünün tersine yani sola doğru çevirdiğinizde açılır.
Termostatik radyatör vanalarını, ısıtma siteminin tamamen kapatıldığı bahar yaz dönemlerinde '5' konumuna(28 ⁰C) getiriniz. Termostatik radyatör vanalarını, ısıtma siteminin kullanılan kış dönemlerinde 2-4 arasındaki konumlara (16-24 ⁰C arası) getiriniz.
Termostatik vana sayesinde %30'a kadar yakıt tasarrufu sayesinde cihazın yıpranma olasılığı düşecek; verimi yüksek, ömrü uzun olacaktır. Isınma sistemi otomatik balanslandığı için dengeli ısınma, dengeli yıpranma ve konfor seviyesinin üst sıralara çıktığı lüks ısınma koşulları elde etmiş olacaksınız.
En çok merak edilen konular içerisinde kombi su doldurma vanası açısından hangi yönde çevrilmesi gerektiği geliyor. Bu doğrultuda doldurma musluğu olarak da bilinen yapı saatin tersi yönünde çevrilmelidir. Bu yapıldığı vakit kombiye su basma işlemi gerçekleştirilir ve 1 bar basıncının üstüne çıkma durumu sağlanır.
Su Vanası Ne Tarafa Açılır? Su vanası sol tarafa doğru, yani saat yönünün ters yönüne çevrilerek açılır.
Merkezi ısıtma sistemlerinde kanun ve yönetmelik gereği, tasarruf ve konfor sağlamak için evinizdeki tüm radyatörlere termostatik vana takılması zorunludur. Ayrıca bireysel sistemlerde de önemli ölçüde tasarruf ve konfor sağlaması nedeniyle termostatik vana kullanımı tavsiye edilir.
Termostatik vana sürekli olarak oda sıcaklığını ölçer; eğer oda vananın ayarlandığı sıcaklık seviyesinin altındaysa, vana kendini açar ve radyatörü ısıtır. Oda termostatik vana üzerinde belirlenen sıcaklık seviyesine ulaştığında, vana kendini otomatik olarak kapatır.
Kombinizde "otomatik by-pass sistemi" özelliği yoksa bir adet radyatör veya havlupana Termostatik Vana takılmamalıdır, bu durumda pompa devrdaim hareketini bu radyatör veya havlupan üzerinden yapar ve sıkışma olmaz, burada dikkat edilecek şey bu radyatör veya havlupanın vanaları daima açık olmalıdır.
Doldurma musluğunu açık bırakmak hiçbir zaman hiçbir kombi arızası için çözüm yolu değildir. Doldurma musluğu kombiye suyun basılmasını sağlar ve açık kalırsa kombi tesisatındaki su giderek yükselir. 2.5 ya da 3 barı geçmesi halinde ise kombi emniyet ventilinden su akıtmaya başlar.
Oda termostatlı kombi ev ısınmadan duruyor veya oda termostatlı kombi devreye girip çıkıyor gibi bir sorununuz varsa sebebi muhtemelen kombi petek suyu sıcaklığını düşük tutmanızdan kaynaklanıyordur. Oda termostatı takılı olan bir kombi petek suyu sıcaklığı en az 55-60 derece aralığında tutulmalıdır.
“Kablosuz oda termostatı kaç metreden çeker?” sorusu, ortalama 30 metreye kadar olarak yanıtlanabilir.
Bu derece evden eve, evin izolasyon durumuna göre değişir. Oda termostatı kullanmak bu yüzden de oldukça önemlidir. Oda termostatı 22 ⁰C'yi gösterecek şekilde kombinizin derecesini ideal ve en düşük sıcaklıklara ayarlayarak tasarruf elde edebilirsiniz.
Oda termostatı ısı yalıtımı olan evlerde kullanılmadığında daha fazla yakıt tüketimine sebep olacaktır. Kombi bu evlerde oda termostatında ayarlamış olduğunuz sıcaklığa ulaşabilmek için daha fazla çalışacaktır.
Doğalgaz ve elektrik faturalarında tasarruf sağlayan akıllı oda termostatları enerji tüketimini kontrol altında tutarak faturadaki tutarı düşürüyor.
Oda termostatı kombimi ne zaman açar ya da kapatır? Oda sıcaklığı ayarladığınız sıcaklığın 0.5 C üstüne yükseldiğinde oda termostatı kombinizi kapatır. Oda sıcaklığı ayarladığınız sıcaklığın 0.5 C altına düştüğünde ise oda termostatı kombinizi açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri