Tesadüfi (random-seçkisiz) hata: Ölçme sonuçlarına karışan, kaynağı, yönü ve ölçme sonuçlarını hangi yönde etkileyeceği kestirilemeyen hata türüdür.
Tesadüfî (Rastlantısal/Random) Hata Ölçme sonuçlarına nasıl karıştığı bilinmeyen, yönü, miktarı ve nedeni başka bir deyişle kaynağı belli olmayan hatalardır. Kaygı ve stres nedeniyle öğrencinin sınavdan düşük not alması tesadüfî hatadır. Bir öğretmenin bazı öğrenciye +5 puan bazısına +3 puan verilmesi tesadüfî hatadır.
Geçerlik her türlü hatadan (doğrudan etkilendiği sabit ve sistematik hatadır) etkilenmesine rağmen, güvenirlik yalnızca tesadüfî hatadan etkilenir.
Puanlayıcı yanlışlıklarını yansıtan tüm hatalar sistemli hata türü-dür. Bir öğretmen kızlara ait sınav kâğıtlarına 5 puan fazla veriyor erkeklere vermiyorsa, yazısı güzel olanlara 10 puan fazla verip diğerlerine vermiyorsa, bu tür hatalar sistemlidir. Bu tür hatalar bütün ölçümler için sabit değildir.
Rastgele hatalar, sabit bir nitelik veya niceliğin tekrarlanan ölçümleri alındığında ölçülebilir değerlerin tutarsız olmasına yol açan ölçüm hatalarıdır. Sistematik hatalar, tesadüfen belirlenmeyen, ancak sisteme özgü bir yanlışlık (gözlem veya ölçüm sürecini içeren) tarafından ortaya çıkan hatalardır.
İlgili 20 soru bulundu
Bağıl (rölatif) hata: Ölçülen bir büyüklüğün duyarlık ölçütü olan ortalama hatasının, ölçülerin ortalama değerine bölünmesi ile bulunan orandır.
Sistematik Hatalar: Sisteme ait olup, tek yönde yapılan hatalardır. Düzenli olarak ya artar ya da azalır. Hem azalıp hem artmaz, tek yönde olması gerekir.
Sistematik hatalar, ayarsız aletler ile yapılan ölçüler ve/veya hataları yöntemden kaynaklanan ve ölçülere belirli bir yönde etki eden hatalardır. Sistematik hataların giderilmesi için ölçü aletlerinin kalibre edilmesi gerekir.
Ölçüm koşullarındaki öngörülemeyen ve kontrol edilemeyen değişikliklerden kaynaklanan hatalardır.
Orantılı hatalar ise numune miktarı ile orantılı olarak artan veya azalan hatalardır. Orantılı hatalardaki bağıl hata sabittir. Alet hataları, analitik yöntemde kullanılan, pipet, büret, terazi, ölçülü balon, elektronik aletler gibi aletlerin kalibrasyonlarının bozulması sonucu ortaya çıkan hatalardır.
Ölçmede Güvenirlik ve Korelasyon , tesadüfi hatalar mümkün olduğu kadar az ise güvenirlik o kadar yüksektir.Yani güvenirlik testin hatalardan arınık olmasını amaçlar.Güvenirlik değeri 0-1 arasında değer almalıdır ve homojen sorular güvenirliği arttırır.
Hatalar oluşma nedenlerine göre genelde dörde ayrılır; ➢Kaba hata ➢Düzenli (sistematik) hata ➢Düzensiz (rastlantı, tesadüfî) hata ➢Gerçek hata Page 6 Kaba hatalar genellikle dikkatsizlikten kaynaklanan hatalardır.
Güvenirlik (Sonuç Tutarlılığı)
Örneğin, bir kitabın ağırlığını defalarca tarttığımız hâlde hep aynı sonuca ulaşıyorsak güvenilir bir ölçme aracı kullandığımızı Page 2 söyleyebiliriz. İnsanlara farklı zamanlarda aynı soruları sorduğumuzda, aynı cevapları alıyorsak sorularımız güvenilirdir (De Vaus, 1990, 54).
Güvenilirlik sonuçların tutarlılığını ve istikrarını sağlamak için önemliyken, geçerlilik bir ölçüm aracından elde edilen sonuçların anlamlı ve araştırma sorusuyla ilgili olmasını sağlamak için çok önemlidir. Bir ölçümün zaman içinde ve farklı örneklemler arasında tutarlı bir şekilde aynı sonuçları üretme derecesi.
Ölçüt geçerliği, ölçüt kabul edilebilen bir testle, aynı değişkeni ölçmek için hazırlanmış başka bir testten alınan puanlar arasındaki korelasyon katsayısının hesaplanmasıyla elde edilir.
1.) Kapsam Geçerliliği
Bir sınav testinin ölçmek istediği konulara kapsam denir. Başarı testlerinin daima önceliğidir. Hedeflerin sınavda örnek soru olarak karşımıza çıkmasıdır.Konular sınavda ne eksik ne de fazla olmalıdır. Konuların genişliğine göre sorular dengeli bir şekilde sınav kağıdına dağıtılmalıdır.
Hata Analizinde Akılcı Yaklaşım
Bu hata analiz yönteminde, ölçme sisteminde bulunan bütün ölçüm cihazlarının aynı anda (pozitif veya negatif yönde) maksimum hatayı yaptığı kabul edilir. Örnek olarak; bir elektrik devresindeki güç, gerilim ve akım şiddeti çarpımı olan; P = E.I. bağıntısı yardımıyla hesaplanmak istensin.
hipotezi gerçekte yanlış iken, bu hipotezin yanlışlıkla kabul edilmesidir.
Hesaplanan değerlere iç tutarlılık katsayısı denir. Güvenilirlik analizi için bu yöntemde soru sayısının (k) yirmiden büyük ve denek sayısının(n) elliden fazla olması gerekmektedir. Bir testtin güvenilir olması için iç tutarlılık katsayısının 0,60'dan fazla olması gerekmektedir.
Rölatif hata, oransal hata, nisbi (nispi) hata veya göreli hata olarak da adlandırılan, ölçme veya hesap sonunda elde edilen bir niceliğin hatasının bu ölçme veya hesapla bulunan değerine oranı.
Düzenli hatalar : Sistematik hata da adı verilen bu hatalar, ölçme donanımından, ya da çevre koşullarından kaynaklanan hatalardır. Örnek : Uzunluk ölçüsünde kullanılan şerit metrenin biraz kısa olması gibi. Düzenli hatalar, sonucu nasıl etkilediği bilinen hatalardır.
Hata Nedir? Herhangi bir fiziksel büyüklüğün ölçülen değeri ile gerçek değeri arasındaki farka hata denir. Ölçülen bir fiziksel büyüklüğün sayısal değeri, yapılan deneysel hatalardan dolayı hiç bir zaman gerçek değeri ile ifade edilemez.
Hesap, tahmin veya ölçümle bulunan bir değerin gerçek değerden sapmasıdır.
İstatistikte hata terimi bir gözlemin kendi beklenen değerinden meydana gelen sapmasına verilen isimdir. Bütün anakütlenin bir ortalaması olan beklenen değer, genelde gözlemlenmeye müsait değildir.
Yapım Hatası: Cihazın imalatından kaynaklanan hatalardır. Ölçü aletleri yapım hatasına göre 7 sınıfa ayrılırlar (VDE Alman standartları) ve bu sınıflandırma harflerle gösterilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri