İmam Ahmed -Allah ona rahmet etsin- şöyle demiştir: "Tesbih namazı sahih değildir." Şeyhulislâm İbn-i Teymiyye -Allah ona rahmet etsin- şöyle demiştir: "Tesbih namazı yalandır ve imamlardan hiç birisi bu namazı müstehap görmemiştir."
Yapılan değerlendirmeler sonucunda rivayetler, ilgili bütün naslarla birlikte değerlendirildiğinde Hz. Peygamber'in Müslümanların geneline tavsiye ettiği nâfileler arasında tesbih namazının bulunmadığı kanaati ağırlık kazanmıştır.
Peygamber, bu namazın haftada bir, ayda bir, yılda bir veya ömürde bir defa kılınmasının da yeterli olacağını belirtmiştir (Ebû Dâvûd, Tatavvu', 14; Tirmizî, Salât, 238). Tesbih namazı dört rekât olup şöyle kılınır: “Allah rızası için tesbih namazı kılmaya” diye niyet edilerek namaza başlanır.
Tesbih namazı, mekruh vakitlerin haricinde her zaman kılınabilir. Eğer gündüz kılınırsa dört rekatta bir, gece kılınırsa iki rekatta bir selam vermek daha iyi olur. Haftada veya ayda bir veya hiç olmazsa ömürde bir defa olsun bu namazı kılmanın iyi olacağı bildirilmiştir.
Tesbih namazı, tesbih edilerek kılınan nafile namazlardan biri. Tesbih namazı, mendup (sevabı çok) olan namazlardan biridir.
İlgili 43 soru bulundu
Hamd, yalnızca Allah'adır. Tesbih namazı konusunda, Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem-'den gelen ve bazı ilim ehlinin hasen olarak gördüğü merfu' bir hadis gelmiştir. Fakat ilim ehlinin çoğu bu hadisin zayıf olduğu ve bu namazın meşrû olmadığı görüşüne varmıştır.
Üçüncü ve dördüncü rekatlar, aynen birinci ve ikinci rekatlar gibi kılınır. Böylece dört rekatte üç yüz defa tesbih duası okunmuş olur. FAZİLETLERİ NELERDİR? Peygamber Efendimiz (SAV) büyük ve küçük günahların bağışlandığını ifade ettiği bu namaz oldukça faziletlidir.
Tesbih namazını mümkünse her gün, değilse her cuma veya ayda, yılda bir ya da en azından hayatta bir kez kılınmalıdır. Peygamber Efendimiz (SAV)'in günahlarımızdan kurtulmak için önerdiği bu tesbih namazını dilerseniz mübarek kandil gecelerinde kılarak günün feyiz ve bereketini arttırabilirsiniz.
TESBİH NAMAZININ HÜKMÜ NEDİR? Tesbih namazı, ömürde bir kez olsun kılınması tavsiye edilen mendub bir namazdır.
Tesbih edilerek kılınan nafile namazlardan biri. Tesbih namazı, mendup (sevabı çok) olan namazlardan biridir.
Namazdan sonra tesbih, salavat, dua etmek gibi şeyleri yapmak şart değildir. Yani namazın geçerli olması için gerekli şartlar değildir. Bunları yapmak sünnettir.
Tesbîhat, münferit olarak yapılabileceği gibi, cemaat hâlinde de yapılabilir. Namazdan bağımsız ve müstehap bir ibadet olduğu için tesbîhatın terk edilmesi namaz için bir eksiklik sayılmaz.
Her tesbihatın kendine özgü mucizeleri vardır. Dolayısıyla ciddi ve edeple çekilen her tesbih kişi için şifa olacak, dualarının kabulü konusunda en büyük yardımcı olacaktır. Tesbihat namazın zorunlu bir kolu değildir.
Ömürde bir kez olsun kılınması tavsiye edilen mendup bir namazlardan biri olan Tesbih namazı dört rekat olmasına rağmen en uzun kılınan namazdır. İşte Diyanet ile Tesbih namazı kılınışı ile ilgili detaylar…
Selamünaleyküm. Tesbih namazı cemaatle kılınmaz. Tesbihattaki unutma veya yanlış okuma da bir iki defasında ise o namazı ifsat etmez. Tamamen yanlış okunan bir tesbih için ise bunu söyleyemeyiz.
Tesbihi ibadet amaçlı ilk kullananlar Hindular ve Budistler olmuştur. Tesbihin varlığı Hindistan'dan doğuya, oradan Orta Doğu'ya ve Avrupa'ya yayılmış, bugün ise tüm dünyada bilinilirliği sağlanmıştır. Tesbihin İslam dünyasına hangi tarihlerde girdiği kesin olarak bilinmemektedir.
Hiçbir namaz televizyon, youtube vb. cihazlarda imama uyarak kılınamaz. Kaynaklarımız, tesbih namazını cemaatle kılınan nafile namazlar arasında saymamışlardır.
Dördüncü rekata kalkılır. 10 kere tesbih okunur. Dördüncü rekatta oturulduğunda, Et-tehiyyâtü, Allâhümme salli, Allâhümme bârik, Rabbena Atina ve Rabbenağfirli duaları okunur. 10 kere tesbih okunur.
Bu namazın kılınışı sırasında Kadir Suresi de okunabilir. Çeşitli hacet duaları olduğu için herhangi bir tanesi tercih edilebilir.
Tesbih namazı cemaatle kılınabilir mi? Kaynaklarımız, tesbih namazını cemaatle kılınan nafile namazlar arasında saymamışlardır. Bu konuda Hz. Peygamberden (s.a.s.) de bir uygulama nakledilmediğinden, tesbih namazının cemaatle değil tek başına kılınması uygun olur.
Her rekatta 75 Tesbih okunmuş olur ki, toplamı 300 eder. Secde-i sehv gerekirse, secdede bu Tesbih okunmaz. Nafile bir namaz olduğundan kaza borcu olanın Tesbih namazı kabul olmaz.
Tövbe namazı günah işleyen bir kişinin kalkıp abdest alarak iki rekat namaz kılması işlediği günahtan dolayı pişman olması bol bol tövbe istiğfar etmesi demektir. Tövbe namazı iki rekat olup abdest alınarak kılınmaktadır.
"'Namazlardan sonra yapılan tesbihat ve dualar, namaza dahil olmasa da makbul ibadetler arasında yer aldığından müstehaptır (Dinen emredilmediği halde yapıldığında sevap kazanılması). Zira, namazlardan sonra dua ve tesbihat Peygamber Efendimiz (s.a.v.) tarafından tavsiye edilmiş ve bizzat yapılmıştır.
Beş vakit namazın her biri bir önceki ile arasındaki günahların, cuma namazı bir önceki cuma ile arasındaki günahların, ramazan orucu da bir önceki ramazan ile arasındaki günahların bağışlanmasına sebeptir. Tabiî büyük günahlardan sakınmak şartıyla.. Bu demektir ki, ibadetler günahları dezenfekte etmektedir.
Tesbih çekmek namazlardan sonra 33 kez subhanallah, 33 kez elhamdülillah ve 33 kez Allahu Ekber denilerek yapılmaktadır. Toplamda 99 tesbih tanesi çekilerek arkasından dua edilir. Tesbih Çekilirken Ne Söylenir? Tesbih çekilirken namazlardan sonra 33 kez subhanallah, 33 kez elhamdülillah ve 33 kez Allahu Ekber denilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri