Teşbih, "benzetmek" manasına gelir. İfadeyi kuvvetlendirmek için aralarında benzerlik bulunan iki kavramdan zayıf olanın güçlüye benzetilmesidir. Dinî kavramlarda ise Teşbîh, Tanrı'nın şeklen insana benzetilmesi mânâsına gelmektedir.
Teşbih, aralarında bir veya birden fazla nitelikte benzerlik bulunan iki nesnenin birini diğerine benzetmektir. Teşbih sanatında, benzetilen nesnende bulunan özellik benzeyenden daha üstün olması gerekmektedir. Teşbih, içerisinde güzellik ve letafet unsurlarını taşıyan bir sanattır.
Teşbih, iki şey arasında bir karşılaştırma yapmaya dayalıdır. Bu iki şeyden biri nitelik olarak daha iyi, güzel, üstün veya kuvvetli konumdadır. Diğer nesne veya kişi aralarındaki bir ilgiden ötürü ona benzetilmek suretiyle anlatım daha etkili, anlam da daha güçlü kılınmaya çalışılır.
Teşbih diğer adıyla benzetme sanatı özellikle edebiyat derslerinde sanatlar konusunda en çok kullanılan söz sanatlarından birisidir.
Teşbih-i Beliğ Örnekleri
Sadece kendisine benzetilen ve kendisine benzeyen ile yapılan teşbih-i beliğ sanatı ile ilgili örnekler aşağıdaki gibidir; Dev çocuk görenleri şaşkınlığa uğrattı. Yeni doğan bebeğin elma yanakları hemen dikkat çekiyordu.
İlgili 39 soru bulundu
Örneğin "yol yılan gibi kıvrılıyor" dendiğinde, "yol" benzeyen, "yılan" kendisine benzetilen, "kıvrılıyor" benzetme yönü, "gibi" ise benzetme edatıdır.
Teşbih-i Beliğ (Uz Benzetme): Yalnızca benzeyenle benzetilen öğeleri ile yapılan benzetmedir. Teşbih-i Temsilî (Yaygın Benzetme): Kendisine benzetilen ile benzeyen arasındaki birden çok özelliği sıra ile anlatıp yapılan benzetmedir.
Tespihin 11, 33 ve 99 taneli olanları Müslümanlar, 33 ve 59 taneli olanları Hristiyanlar ve 108 taneli olanı Budistler tarafından kullanılır.
Teşhis bir edebi sanat türüdür. İnsan dışındaki varlıkları insan özelliğiyle donatma, kişileştirme sanatıdır. Edebiyat dışında hitabet sanatında (retorik), görsel sanatlarda, dini metinlerde vs. de kullanılır. Adalet tanrıçası Justitia, adaletin alegorik bir teşhisidir.
Teşbihin iki temel ögesi olan benzeyen ve kendisine benzetilenin söylendiği benzetmelere “teşbih-i beliğ” adı verilir.
Ayrıca teşbih sanatının dört farklı ögesi bulunmaktadır. Bu ögeler benzeyen, kendisine benzetilen, benzetme yönü ve benzetme edatıdır. Buna göre benzeyen zayıf olan varlık ve ya durumdur. Kendisine benzetilen güçlü olan varlık ve ya durumdur.
''Teşbih'' adıyla da bilinen bu cümlelerde, ortak özelliklere sahip olaylar, nesneler ve kişiler birbirine benzetilir. Benzetme cümlelerinde ''Gibi'' - ''Sanki'' - ''Adeta'' kelimeleri ''benzetme edatı'' olarak kullanılır. Teşbih, ''benzeyen'' - ''kendisine benzetilen'' ve ''benzeme yönü'' unsurlarından oluşur.
Teşbihte Hata Olmaz Atasözünün Anlamı Nedir?(TDK)
Anlatılan bazı olaylar benzetme olmadan anlatılamaz. Anlatılsa bile oldukça etkili olmaz. Kabaca bir benzetme yapılırken bundan alınılmamasını dilemek için söz arasında kullanılır.
Benzetme (Osm. teşbih, İng. simile), “insanoğlunun anlatıma güç vermek amacıyla, bir takım nesne- ler, kavramlar arasında görülen yakınlıklardan, benzerliklerden yararlanarak bun- lardan birini anlatırken ötekini de anması eğilimidir” (Aksan, 1995: 511).
Tezat, şair veya yazarın bilinçli olarak kullandığı bir sanattır ve genellikle eserin bütününe yayılır. Aşağıdaki örneklerde tezat sanatını meydana getiren sözcükler kalın yazılmıştır: Aşk derdiyle hoşem elçek ilacımdan tabib. Kılma derman ki helâkim zehri dermanındadır -Fuzulî
Tesbih çekilirken namazlardan sonra 33 kez subhanallah, 33 kez elhamdülillah ve 33 kez Allahu Ekber denilir.
Sözlükte “yükselmek, uzaktan görünmek” anlamındaki şuhûs kökünden türeyen teşhîs “bir şeyi belirlemek, diğerlerinden ayırt etmek” demektir. Aynı kökten gelen şahs “yüksekliği ve görüntüsü olan insan vb.nin uzaktan farkedilen karaltısı; kişi, insan” mânasına gelir (el-Muʿcemü'l-vasîṭ, “şḫṣ” md.).
Teşbihte Hata Olmaz (Olmasın) Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: yeri geldiği zaman çirkin, kaba bir benzetme ile anlatıma daha etkili bir hava verilmesi saygısızca bir davranış değildir, kimse bundan alınmamalıdır.
tesbih pazarında 10 bin dolara satılıyor.
Tesbihi ilk kullananların beş bin yıl önce Sümerler olduğu ve daha sonra diğer uygarlıklara yayıldığı söylenmektedir. Müslümanların kullandığı tespihlerdeki boncuk sayısı Allah'ın isimlerine göre (99) 33, 45, 66, 99 veya 101'dir ve kalan iki boncuk tespihn ayracıdır.
Şu an piyasada en pahalı tesbih isimleri dendiği zaman, yukarıda da bahsettiğimiz gibi akla ilk olarak kehribar geliyor.
Benzetme, zayıf olan bir varlığı güçlü olan bir varlığa herhangi bir yönüyle benzetilmesidir. Bu sanat anlatıma kuvvet katmak ya da anlatılan özelliğin daha fazla olduğunu belirtmek için kullanılır. Benzetmenin dört temel ögesi vardır; benzeyen, benzetilen, benzetme yönü, benzetme edatı.
Temsilin teşbihle alâkası şu tarifte daha iyi görülebilir: “Bir teşbihte benzetme yönü (vech-i şebeh) birbirinden ayırt edilemeyecek şekilde ise ve birden fazla unsurdan meydana gelmişse buna temsilî teşbih adı verilir.” Bu durumda benzetme yönü aklî ve hayalî olduğundan te'vile ve yoruma dayanır ve vehmî özellik ...
İstiare, Türk Edebiyatında, bir sözcüğü kendi anlamı dışında kullanarak, bir şeyi benzediği başka varlığının adıyla anma sanatı. Diğer adı eğretilemedir. Benzetmenin iki temel öğesi vardır, benzeyen ve benzetilen. İstiare bunlardan birinin söylenmemesiyle yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri