Görünüş olarak turp, zencefil ve kerevize benzetilse de tat olarak çok farklıdır. Halk arasında tatlı patates olarak bilinen yer elması sebzesinin birçok çeşidi vardır. Tadı görünüş olarak benzediği sebzelerin aksine tatlıdır. Bazen yemeklerin içinde patatese benzetilen bu sebze çiğ olarakta tüketilebilir.
Güneş alan her türlü toprakta büyüyen yer elması, uzun boyu ve sarı renkteki çiçekleri ile ayçiçeğine benzer. Hafif tadı ve düşük kalorisi ile ünlü olan bitki, bej ile turuncu arasında bir renge sahiptir.
Tatlı patates olarak da bilinen yer elması kahverengi kabuklu bir kök sebzedir. Latince adı Helianthus tuberosus olan yer elmasının çeşitlerine göre renkleri de değişkenlik gösteriyor.
Yer elmasını pek çok farklı şekilde tüketebilirsiniz. Toprağın altından çıkarıldıktan sonra tıpkı elma gibi soyup çiğ olarak yiyebileceğiniz gibi, patates gibi haşlayarak püresini de yapabilirsiniz.
Yer elması; pişmiş veya çiğ olarak tüketilebilmektedir. Kaynatılarak, haşlanmış bir biçimde yendiği gibi çiğ haline tuz dökülüp limon sıkılarak da tüketilebilir. Bir başka kullanım şekli ise salatalardır. Salataların içerisinde tüketilebilmektedir.
İlgili 27 soru bulundu
Böbrek sağlığına faydalıdır ve böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar. Besleyici ve düzenleyicidir. Solunum yolu rahatsızlıklarına birebirdir. Öksürüğü keser.
Yerelmasının içinde inulin adlı bir madde var. Bağırsaklar için faydalı. Ancak bu aynı zamanda sindirimi de zorlaştırıyor. Yani yerelması gaz sorunu yaratabilir.
Yer elması bir günde ne kadar yenmeli? Bunun için kesin bir veri yok! Çünkü sürekli yer elması yemek imkansız ve 7-Keto oranı yaşla birlikte azalıyor. Bu açığı kapatmak için günde 200 miligram 7-Keto maddesi alınması öngörülüyor.
Yapılan araştırmalarda inulinin çeşitli kanser türlerinin engellenmesinde, kan şekerini dengelemede, trigliseridlerin ve kötü kolesterolün düşmesinde etkili olduğu görülmüştür. Ancak inulin gaz yapabilir. Hassasiyeti olan kişilerin özellikle çiğ yer elması tüketiminden kaçınması gerekebilir.
Daha önce dediğimiz gibi yer elması çiğ olarak tüketilebilen bir sebzedir. Ancak çiğ olarak tüketilecekse güzelce temizlenmesi ve kabukları soyulmalıdır.
İşte yer elmasının mucizevi faydaları….
Çok düşük kaloriye sahiptir. Bu nedenle kilo vermek için; diyet ve spor yapanlara ara öğün olarak önerilir. Haşlanmış suyu ile saçların yıkanmasında saçları parlatır ve saç diplerini kuvvetlendirir.
Yer elması sağlıklı bir bağırsaklar için mükemmel bir besindir. Bu faydalı sebze sindirime yardımcı olur ve kabızlık durumunda bağırsak geçişini düzenler.
Halk arasında tatlı patates olarak bilinen yer elması sebzesinin birçok çeşidi vardır. Tadı görünüş olarak benzediği sebzelerin aksine tatlıdır.
Yaprak rengi yeşil olup üzerleri tüylüdür. Yer elmasının çiçekleri gösterişli, büyük ve sarı renklidir. Her dalın ucunda tek bir çiçek tablasında çok sayıda çiçek oluşur. Çiçeklerinin gösterişli olması nedeniyle bazı yörelerimizde ev bahçelerinde süs bitkisi olarak da kullanılırlar.
Özellikle Asya bölgesinde yetişen zencefiller zencefilgiller ailesinden gelme bir baharattır. Zencefilin dış görünüşü ise yer elması ile aynı olarak görülmektedir. Bundan dolayı ikisi de karıştırılmaktadır. Zencefil zencefilgiller familyasına bağlı olan bir bitkidir.
Yerelması (Helianthus tuberosus), papatyagiller ailesinden, ayçiçeğigiller (Helianthus) cinsinden, yenilebilir köksapları yumru durumunda olan bir bitki. Köksaplarının yemeği ve salatası yapılabildiği gibi meyve olarak da tüketilebilir. Turpa benzer bir dokusu ve tatlımsı bir tadı vardır.
Papatyagiller familyasına ait bir bitki olan yer elması, çorba, salata ve ana yemeklerde kullanılır.
Bol suda duruladıktan sonra fazla suyunu kağıt havlu yardımıyla aldığınız doğranmış yer elmalarını parti parti kızgın yağa bırakın. Aralarda karıştırıp hafif bir renk alana kadar 2-3 dakika kızartın.
Yer elması tüketildiğinde, cildi onarmakta ve vücuda daha genç bir görüntü vermektedir. Yer elmasının tüketimi cilde doğal bir canlılık ve parlaklık kazandırmaktadır. Ancak bu yiyecek tüketilmediği taktirde de cilde oldukça faydalı olabilmektedir.
Soğanları yemeklik doğrayın, yağı tencereye koyup soğanları şeker ve tuz ile pembeleşene kadar kavurun. Soğanlar pembeleşince üzerine yer elmalarını koyup 2 dakika daha kavurun. Daha sonra garnitür ve suyu ekleyip 15-20 dakika pişirin.
Derin bir kap içine rendeleyin. Rendelediğiniz yer elması ve havucun üzerine 2 tutam ince ince doğranmış dereotu, yarım çay bardağı dövülmüş ceviz, 6 yemek kaşığı dolusu yoğurt, 1 yemek kaşığı mayonez ve az miktar tuz koyup, karıştırın. Hazırladığınız yoğurtlu yer elması salatasını servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Yer Elması - Kg - A101. ₺250 ve üzeri siparişinize ücretsiz kargo! Kiralık Yeriniz mi Var?
Yer elmasının glisemik indeksi düşüktür. Hem diyete hem de diyabete uygundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri