Örneğin "yol yılan gibi kıvrılıyor" dendiğinde, "yol" benzeyen, "yılan" kendisine benzetilen, "kıvrılıyor" benzetme yönü, "gibi" ise benzetme edatıdır.
Teşbih-i Beliğ Örnekleri
Sadece kendisine benzetilen ve kendisine benzeyen ile yapılan teşbih-i beliğ sanatı ile ilgili örnekler aşağıdaki gibidir; Dev çocuk görenleri şaşkınlığa uğrattı. Yeni doğan bebeğin elma yanakları hemen dikkat çekiyordu.
Teşbih, iki şey arasında bir karşılaştırma yapmaya dayalıdır. Bu iki şeyden biri nitelik olarak daha iyi, güzel, üstün veya kuvvetli konumdadır. Diğer nesne veya kişi aralarındaki bir ilgiden ötürü ona benzetilmek suretiyle anlatım daha etkili, anlam da daha güçlü kılınmaya çalışılır.
1- Annem kaloriferleri yakınca içerisi fırın gibi sıcak oldu. 2- Çocuğunuz büyümüş de küçülmüş gibi, çok akıllı maşallah. 3- Kalbim camdan bir fanus gibi, her an kırılabilir. 4- Hastalık onu, bir yıl gibi kısa bir sürede mum gibi eritip bitirmiş.
Teşbih diğer adıyla benzetme sanatı özellikle edebiyat derslerinde sanatlar konusunda en çok kullanılan söz sanatlarından birisidir.
İlgili 27 soru bulundu
Tespihin 11, 33 ve 99 taneli olanları Müslümanlar, 33 ve 59 taneli olanları Hristiyanlar ve 108 taneli olanı Budistler tarafından kullanılır.
Bunlar; hayvansal tesbihler, Kuka tesbihler, Altın Tesbihler, Doğal Taş Tesbihler, Kehribar Tesbihler, Oltu Taşı Tesbihler, gümüş tesbihler olarak kategorilere ayrılmıştır.
1- Teşbih:
Benzetme sanatıdır. Teşbihte en az bir benzeyen bir kendisine benzetilen öge bulunur. Benzer özellikler ''Gibi'' ''Kadar'' gibi edatlarla aktarılır.
İnsanın dışındaki herhangi bir canlı ya da cansız varlığın konuşma, gülme, ağlama, üzülme, sevinme gibi insana has özellikler ile donatılması anlamına gelen teşhis sanatının örneklerini yazımızın devamında bulabilirsiniz. Örnek 1: Ne vakit Maçka'dan geçsem, Limanda hep gemiler olurdu.
Benzetme, zayıf olan bir varlığı güçlü olan bir varlığa herhangi bir yönüyle benzetilmesidir. Bu sanat anlatıma kuvvet katmak ya da anlatılan özelliğin daha fazla olduğunu belirtmek için kullanılır. Benzetmenin dört temel ögesi vardır; benzeyen, benzetilen, benzetme yönü, benzetme edatı.
Teşbih, aralarında bir veya birden fazla nitelikte benzerlik bulunan iki nesnenin birini diğerine benzetmektir. Teşbih sanatında, benzetilen nesnende bulunan özellik benzeyenden daha üstün olması gerekmektedir. Teşbih, içerisinde güzellik ve letafet unsurlarını taşıyan bir sanattır.
Teşbih, iletişimin en eski ve yaygın ironi yapma araçlarından biridir. Kimi zaman söz sanatını oluştururken, kimi zaman iğneleme ve yerme için gündelik dile yeni olanaklar kazandırır. “Teşbihte hata olmaz” deyişi, bu günlük kullanımıyla konuşma bağlamını korunaklı bir alana alır.
Benzetme edatının zikredildiği teşbihtir; benzetme edatının zikredilmediği teşbihe de teşbîh-i müekked denir.
Teşbihi Beliğ Nedir? Teşbih sanatının bir türü olan teşbihi beliğ; benzetmenin bir türü olan yalın benzetmenin diğer ismidir. Bu benzetme türünde yalnızca benzeyen ve kendisine benzetilen öğeleri yer almakta; benzetme yönü be benzetme edatı yer almamaktadır.
Sözcük anlamı: Benzetme. Terim anlamı: Aralarında bazı özellikleri açısından ilgi kurulabilen iki unsurdan benzerlik bakımından güçsüz olanı güçlü niteliklere ve özelliklere sahip olan diğer unsura benzetmektir.
Edebiyatta tezat, birbirinin zıddı olan duygu, düşünce ve durumları; aralarında bir ilgi kurarak aynı cümlede, mısrada veya beyitte dile getirme sanatıdır. Hem nazımda hem de nesir de görülebilir.
İstiare, Türk Edebiyatında, bir sözcüğü kendi anlamı dışında kullanarak, bir şeyi benzediği başka varlığının adıyla anma sanatı. Diğer adı eğretilemedir. Benzetmenin iki temel öğesi vardır, benzeyen ve benzetilen.
Abartma (Mübalağa)
Bir şeyin özelliklerini, bir olayı veya bir durumu olduğundan daha büyük veya daha küçük göstermeye abartma denir. Örnek: Çantayı taşımaktan kolum koptu. Karacaoğlan bu dörtlükte memleketinden ayrı olmanın verdiği acıyı abartarak anlatmıştır.
Edat-ı teşbih (Benzetme edatı): Taraflar arasındaki benzerliği ifade eden söz, teşbih edatıdır. Türk edebiyatında edatlar dışında, başka gramer kategorisine giren kelimeler de bu amaçla kullanılmıştır. Türkçe Fiil ve Ekler: Dönmek, benzemek, sanmak, demek, andırmak; -casına cesine, -cıleyin/-cilayın, layın/-leyin vb.
Bunun yanı sıra teşbih sanatının dört ana ögesi bulunur. Teşbih sanatında benzeyen, kendisine benzetilen, benzetme yönü ve benzetme edatı bulunmaktadır. Bu sanatlar arasında benzeyen zayıf olan varlığı ve ya durumu temsil etmektedir.
Mecaz-ı Mürsel ile istiare sıklıkla birbirine karıştırılsa da ikisi farklı söz sanatlarıdır. Mecaz-ı Mürselde kendisine benzetilen öge sadece bir yönüyle ele alınır. Örneğin ''İçinde bir aslan yatıyor'' cümlesi istiaredir. ''Benim babam aslan gibi güçlüdür'' sözü ise mecaz-i mürsele örnek olarak gösterilebilir.
“Zikrin otuz üç adet yapılmasının tavsiye buyurulması, bu sayı üçe çarpıldığı zaman doksan dokuz ettiği içindir. Bu miktar ile zikirde bulunan kimse Allah'ı doksan dokuz ismiyle zikretmiş gibi olur.”
Tane / Habbe : Ana unsurlardan biri olan ve yapımı beceri, ustalık isteyen genellikle kürevî (küresel, yuvarlak), beyzî (elipsoidal), şalgamî, silindirik şekillerinde çeşitli malzemelerden yapılmış ortası delikli boncuklardır.
Teşbih türlerinden mürekkep teşbîh belâgat değeri açısından kıymetlidir. Gerçi nesnelerin tek tek biribirilerine benzetilmesinde hayal gücü ve üslup inceliği bulunur, fakat nesneler uyum içinde bir araya gelerek bediʽî bir tasvir meydana getirdiklerinde bir takım benzetmeler müşterek durumda ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri