resmi ortamlar için bir ayrıntısını vereyim: üst asta teşekkür ettiğinde, astın cevabı 'rica ederim' olamaz. resmi ortamlarda rica sadece üstlerin kullanabileceği bir kelimedir. bu nedenle, resmi ortamda üst teşekkür ettiğinde astın cevabı, 'sağolun efendim' ya da 'görevim efendim' olmalıdır.
- Teşekkür ederim. - Rica ederim, bir şey değil, önemli değil.
Kamusal yaşamda yapılan bir görev sonunda üst astına teşekkür ettiğinde, ast üst'üne “rica ederim” dememeli; “sağ olun efendim” veya “görevim efendim, sağ olun” demelidir. Çalışma hayatında astın da üst'üne teşekkür etmesi saygı ve nezaket gereğidir.
dolayısıyla da rücû etmek de geri dönmek, vazgeçmek, iade etmek gibi anlamlara gelir. bu yüzden de birisi teşekkür ettiğinde ona karşılık söylenen "rica ederim" cevabı aslında "ben size teşekkür ederim" ya da "aynı şekilde teşekkürünüzü size iade ediyorum" gibi anlamlar taşıyan bir kibarlık ve saygı göstergesidir.
The pleasure was mine. (Benim için zevkti) Don't mention it. (Lafı bile olmaz) You're welcome.
İlgili 26 soru bulundu
- rica ederim. cümlesi kurulup, karşılıklı iyi duygularla sonlandırılmalı minnet faslı.
Birisi sana "teşekkür ederim" dedikten sonra kullanman gereken yanıt budur. Bu, İngilizcede “you're welcome” veya “with pleasure” demenin başka bir yoludur. Daha çok resmi olmayan durumlarda kullanılır.
Üst makamdan alt makama gönderilen yazılar 'rica ederim', ast makamdan üst ve aynı düzeydeki makama gönderilen yazılar “arz ederim' ifadesi kullanılır.
"Rica etmek" ifadesi, birisinden nazik ve kibar bir biçimde bir şey istemeyi veya bir şeyin yapılmasını talep etmeyi anlatır. Bu, Türkçe'de yaygın bir iletişim biçimi olup, genellikle direktif ve emir vermek yerine, nezaket çerçevesinde bir şeyin yapılmasını istemek için kullanılır.
Rica ederim kelime gruba aslına bakılırsa farklı anlamlar üzerinden ele alınır ve kullanılır. En yaygın kullanılan kısmı ise teşekkür etmek eylemine karşılık vermek üzerine söylenen cümledir. Biri karşı tarafa teşekkür ettiği vakit, o teşekküre karşılık olarak dile getirilir ve kibarlık yapılır.
"Müteşekkir" kelimesi, minnettarlık duygusunu ifade etmek için sıkça kullanılır ve bir kişinin veya topluluğun teşekkür borcunu ifade eder.
Bir tez teşekkür yazısı, öğrencilerin son sınıf veya yüksek lisans tezi araştırma ve yazma sürecinde kendilerine yardımcı olan ve destekleyen kişilere (veya kuruluşlara) teşekkür edebilecekleri özel bir bölümdür.
Örnek; Astların, üstlerine “Sayın Valim”, “Sayın Müdürüm”; üstlerin de astlarına “Ayşe Hanım”, “Mehmet Bey” şeklinde hitap etmeleri en tabii bir nezaket kuralıdır.
Eyvallah, sen de sağ ol.
Eylem. [1] Yapılan bir iyiliğe veya herhangi bir harekete karşı duyulan mutluluğu ve gönül borcunu anlatma.
Yönetsel yaşamda üst (yönetici), astına teşekkür edince, ast ''sağ olun efendim” ya da “ görevim efendim” demeli; “rica ederim” dememelidir. Ast üst'üne teşekkür ettiğinde, üst kendisine “rica ederim” der.
hiyerarşi yönünden, alt makamlara "Rica ederim.", üst ve aynı düzeydeki makamlara "Arz ederim." ibaresiyle bitirilir. dağıtımlı olarak yapılan yazışmalarda "Arz ve rica ederim." ibaresiyle bitirilir.
Alt makama yazılan yazılar "Rica ederim.", üst ve aynı düzey makamlara yazılan yazılar "Arz ederim.", üst ve alt makamlara dağıtımlı olarak yazılan yazılar "Arz ve rica ederim." biçiminde bitirilir.
ALT MAKAMLARA YAZARKEN;
Bilgilerinize rica ederim. Gereğini rica ederim. Gereği için bilgilerini rica ederim.
Üst makam alt makamdan isterken rica eder, alt makam ise üst makamdan isterken arz eder. Vatandaşlar yalnızca arz eder.
teşekkür ederim; durumdan hoşnut ve memnun olduğunu belirtmek için kullanılan nezaket sözüdür. ve; yapılan bir iyiliğe karşı duyulan gönül borcunu sözle anlatmaktır. "teşekkürler" de hemen hemen aynı anlamda kullanılır. ancak daha az samimi ve en önemlisi de türkçe dil kurallarına uygun değildir.
thank you too expr.
You're welcome, kisaca "yw" yazilir. Birsey degil anlamina gelir. No problem' da kullanabilirsiniz. You're welcome.
İyiyim, teşekkür ederim. Çok teşekkür ederim. Thank you. Teşekkür ederiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri