resmi ortamlar için bir ayrıntısını vereyim: üst asta teşekkür ettiğinde, astın cevabı 'rica ederim' olamaz. resmi ortamlarda rica sadece üstlerin kullanabileceği bir kelimedir. bu nedenle, resmi ortamda üst teşekkür ettiğinde astın cevabı, 'sağolun efendim' ya da 'görevim efendim' olmalıdır.
Üst de “rica ederim” der.
-rica ederim. +estağfurullah. -bilmukabele. benim için bir zevkti anlamına geldiği için rica etmek gayet güzel bir karşılıktır. bence oldukça güzel bir cevaptır.
teşekkür ederim lafına rica ederim diye karşılık verilir. birşey değil, hele hele ben teşekkür ederim diye cevap vermek sığırlıktır. bir lord asla bu kelimeleri kullanmaz. 2 dakka elit olun. neyin kafasını yaşıyorsunuz anlamıyorum ki?
"rica ederim" neden denir ki? Çünkü bir şey talep etmiyoruz, yani bir şey için rica etmiyoruz.
İlgili 35 soru bulundu
Arz etmek, 'bir makama saygı bildirerek sunmak' anlamına gelir. Tensiplerine arz etmek, “onay için sunmak” anlamına gelir. Üst makamdan alt makama gönderilen yazılar 'rica ederim', ast makamdan üst ve aynı düzeydeki makama gönderilen yazılar “arz ederim' ifadesi kullanılır.
hiyerarşi yönünden, alt makamlara "Rica ederim.", üst ve aynı düzeydeki makamlara "Arz ederim." ibaresiyle bitirilir. dağıtımlı olarak yapılan yazışmalarda "Arz ve rica ederim." ibaresiyle bitirilir.
Eyvallah, sen de sağ ol.
"Rica etmek" ifadesi, birisinden nazik ve kibar bir biçimde bir şey istemeyi veya bir şeyin yapılmasını talep etmeyi anlatır. Bu, Türkçe'de yaygın bir iletişim biçimi olup, genellikle direktif ve emir vermek yerine, nezaket çerçevesinde bir şeyin yapılmasını istemek için kullanılır.
Eylem. [1] Yapılan bir iyiliğe veya herhangi bir harekete karşı duyulan mutluluğu ve gönül borcunu anlatma.
Rica ederim kelime gruba aslına bakılırsa farklı anlamlar üzerinden ele alınır ve kullanılır. En yaygın kullanılan kısmı ise teşekkür etmek eylemine karşılık vermek üzerine söylenen cümledir. Biri karşı tarafa teşekkür ettiği vakit, o teşekküre karşılık olarak dile getirilir ve kibarlık yapılır.
Alt makama yazılan yazılar "Rica ederim.", üst ve aynı düzey makamlara yazılan yazılar "Arz ederim.", üst ve alt makamlara dağıtımlı olarak yazılan yazılar "Arz ve rica ederim." biçiminde bitirilir.
teşekkür ederim; durumdan hoşnut ve memnun olduğunu belirtmek için kullanılan nezaket sözüdür. ve; yapılan bir iyiliğe karşı duyulan gönül borcunu sözle anlatmaktır. "teşekkürler" de hemen hemen aynı anlamda kullanılır. ancak daha az samimi ve en önemlisi de türkçe dil kurallarına uygun değildir.
Size yeni işiniz için fırsat veren birine teşekkür etmek, o kişinin size ne kadar yardımcı olduğunu kabul etmenin anlamlı bir yoludur. Örneğin, birisi size bir iş mülakatı ayarladığında veya ilgilendiğiniz sektör hakkında bilgi verdiğinde ona teşekkür etmek isteyebilirsiniz.
The pleasure was mine. (Benim için zevkti) Don't mention it. (Lafı bile olmaz) You're welcome.
Türkçedeki 'teşekkür' kelimesinin kökü de Arapçadaki şükr kelimesinden gelmektedir. Araplarda ve İslamiyet'te, şükür Allah'a, teşekkür kula yapılır. Bu anlayışa göre türemiş bir kelimedir. Teşekkür, 'şükre vesile olma' anlamına da gelmektedir.
Buna göre, genel olarak üstler astlarına rica, astlar üstlerine arz, eşit konumda olanlar ise birbirine arz ederler.
Arz etmek, 'bir makama saygı bildirerek sunmak' anlamına gelir. Arz ve Rica, Gereği ve Bilgi Sözcükleriyle Nasıl Yazılır? Resmi bir yazı metninin son kısmında yer alan ve yazıyı imzalayan makamın arz veya ricasını belirttiği son ifade 'arz ederim' veya 'rica ederim' şeklinde yazılır.
"nazikçe emretmek" de denebilir. anlamina gelirken, rica etmek de ricada bulunmak, yani dilemek, dilekte bulunmak anlamina geliyor. devlet daireleri, okul gibi resmi dairelerde ve bunlar ile yapilan resmi yazismalarda rica etmek emretmek anlaminda kullanilmaktadir.
teşekkür ederim, kibarca şahsına yönelik minneti karşı tarafa aktarmaktır; sağol biraz daha geçiştirmeli bir seçenek olarak sanki daha üstünkörü bir anlatım içerir ve daha yerel ağza hitap eder.
TDK sitesinde sözlükten arama yaptığımızda "Sağol" kelimesi sözlükte bulunmamaktadır. TDK'da kelimenin doğru yazımı "Sağ Ol" şeklinde yazılır. İyilik, yardım veya hoşa giden bir davranış karşısında `çok yaşa, teşekkür ederim` anlamlarında söylenen bir söz.
eyvallah=iy(evet)+wa'llahi(yeminle) birleşmesinden oluşur ve arapça kökenli olduğu aşikardır. sağ ol, sağ ismi türkçe kökenli, olmak manasındaki ol fiili türkçe kökenlidir. iki türkçe kökenli isim ve fiilin birleşmesinden oluşmuş türkçe kökenli iyi niyet göstergesidir.
Üst makam alt makamdan isterken rica eder, alt makam ise üst makamdan isterken arz eder. Vatandaşlar yalnızca arz eder. Arz etmek zaten saygı anlamı içerdiği için saygıyla arz edilmez. Arz etmek saygıyla sunmak demektir.
ALT MAKAMLARA YAZARKEN;
Bilgilerinize rica ederim. Gereğini rica ederim. Gereği için bilgilerini rica ederim.
Dilekçe veya resmi yazışmalarda bildirim yapılacak makam üst makam ise bu tür bir dilekçe veya resmi yazışmanın sonunda “arz ederim” yer almalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri