Yumurta toplama ve dondurma işlemleri, bakire kadınlara da uygulanabilir ve bu yüzden henüz evlenmemiş ve cinsel ilişki yaşamamış kadınlar tarafından da güvenle tercih edilebilir.
Erol Tavmergen, önceleri yalnızca kanser tedavisi görecek hastalara yumurta dondurma izni veren Sağlık Bakanlığı'nın, yeni yönetmelik düzenlemesi ile yumurta rezervi düşük tüm kadınlara yumurtalarını dondurma hakkı verdiğini söyledi. Prof. Dr. Tavmergen, “Yeni yönetmelik tüm kadınlara anne olabilme şansı sağlıyor.
Genelgeye göre, Bakanlığın belirlediği tıbbi zorunluluk kriterlerini taşıyıp üreme hücresi ve gonad dokusunu donduracaklarda evlilik şartı aranmayacak.
Dr. Attar, “Yumurta dondurma işlemi için ideal yaş 35-40 arasıdır. Yumurtanın dondurulduğu yaş, yumurta kalitesini ve gebelik başarısını etkiliyor. İşlemin ardından yüzde 30-60 arasında başarı oranı var” dedi.
Yumurtaları dondurma işlemi gerçekleştirildikten sonra dondurulmuş yumurta hücrelerinin saklama bedeli yıllık olarak tüp bebek merkezine ödenmektedir ve yaklaşık olarak yıllık bakım ücreti 750-1000 TL arasında değişmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Cem Çelik, “36 yaş altı kadınlarda yüzde 50 ihtimalle gebelik elde edebilmek için ortalama 10-12 yumurta, 36 yaş üzerinde ise 20-25 yumurta dondurulması önerilmektedir .
Yumurta dondurmak masraflı bir işlem olarak biliniyor. İşlem devlet hastanelerinde yapılıyor. Ancak SGK gibi sağlık güvenceleri bu masrafı karşılamıyor.
Ülkemizde güncel tüp bebek tedavisi fiyatları, 2022 yılı itibarı ile 12800 TL ila 20000 TL civarında değişmektedir.
Tıbbî zorunluluk hallerinde, üreme hücresinin dondurulmasında ve dondurulan bu hücrenin, ileride döllendirilme anındaki nikâhlı eşin üreme hücresiyle aşılanmasında da dinen bir sakınca yoktur.
Yumurtalıklardan östrojen üretildiği ve bu hormon metabolizma hızını arttırdığı için kadınlarda bir miktar kilo alımı görülebilir. Ancak genç bir kadının yumurtalarını dondurması hiçbir sıkıntı yaratmayacaktır. Yumurta dondurma işleminden sonra kilo almak doğal bir süreçtir ve uzun zamanda olur.
Yumurta dondurma işlemi, regl dönemi itibari ile yaklaşık 10 gün süren bir ilaç tedavisi ile başlar. Kişiye göre dozu ayarlanan ilaçlar karın cildinden yapılan küçük iğnelerle uygulanır. Bunlar küçük insülin iğneleri gibidir ve kişi kolay bir şekilde kendi uygular.
Kadın doğum uzmanlarının ultrason kontrolü sonrasında tespit edilen yumurta sayısının 8 ve üzerinde olması normal yumurta rezervi olarak kabul edilir. Yani kadında 8 ve üzerinde yumurta varsa hamile kalma ihtimali de fazladır.
Peki, yumurta dondurma işlemi bakirelerde nasıl yapılır? Bu sorunun yanıtı, karından cerrahi müdahaledir. Karından uygulanan yumurta toplama yönteminde vajinal bölgeye temas edilmez ve bu sayede hymen dokusunun güvenliği sağlanır.
Doğurganlığın korunması için yumurtalarını dondurmak için başvuran kadınların çoğu 35 yaş üzerindedir. Ancak 35 yaşından önce yumurta dondurulduğunda sonuçlar çok daha iyi olmaktadır. Kısacası yumurta dondurulması ne kadar erken yaşta yapılırsa o kadar daha fazla başarı sağlamaktadır.
Yumurta dondurma işleminde düşük doz bir anestezi ile ağrı sızı hissetmeden işlem uygulanmaktadır. Bekar hastalar için de yapılan özel uygulamalarla herhangi bir sorun yaşanmayacak şekilde uygulama yapılabilmektedir.
Yumurtalık, dölyatağının iki tarafında, geniş bağlar içinde bulunan simetrik iki bezin her biri. Kadın sağlığı'nda önemli role sahiptir. Yumurtalık, dişi üreme hücrelerini yani yumurtaları bulunduran bir dişi üreme organıdır. Ergenlik dönemine kadar içindeki yumurtalar olgunlaşmaz.
Şu andaki yönetmelik gereği evli kadın yumurta donduramaz, embriyo dondurabilir.
Yaşın ilerlemesiyle özellikle 35 yaşından sonra over rezervinde azalma başlar, 40 yaşından sonra bu azalma daha da hızlanır. Yaş ilerledikçe kadının overlerinde folikül sayısı ve yumurta kalitesi azalır.
Türkiye'de hiçbir nikah ilişkisi olmaksızın yaşanan evlilik dışı birlikteliklerin yanı sıra kanuna uygun olmamakla ülkemizin bir gerçeği olan dini nikah neticesinde de kişiler çocuk sahibi olmakta veya olmak istemektedirler. Ancak Türkiye'de yasa gereği sadece evli olan (resmi nikahlı) kişiler tüp bebek yaptırabilir.
Belirttiğimiz gibi ergenliğe ulaşmış her kadın, yumurta dondurma işlemi yaptırmak için uygun yaşta sayılır. Evli çiftlere genellikle Tüp Bebek tedavisi uygulanırken ileride anne olmak isteyen bekâr bir kadın yumurta dondurma işlemine başvurmaktadır.
Bunun için hastanın 23-38 yaş arasında olması, 3 yıllık evli olması ve eğer açıklanamayan bir kısırlığı varsa 2 kere aşılama yaptırmış olması lazım. Bu kriterlere uyan hastalara tüp bebek uygulayabiliyoruz. Rapor çıktıktan sonra hasta birinci denemede 744, ikincide 620, üçüncüde ise 496 lira katkı payı ödüyor.
Tedavi süreci bittikten sonra dondurulan bu sperm ve yumurtalar kullanılabilir. Evli olmayan ancak erken menopoz riski olan kadınların yumurta hücreleri de dondurulmakta, evlilik sonrasında gebelik için kullanılmaktadır.
Kaç yumurta dondurulabilir? Ortalama olarak bir denemede 6-10 arası yumurta toplanması hedeflenmektedir. Toplanan yumurtaların yaklaşık yarısının transfer edilebilir embriyo haline geleceği düşünülürse 10 yumurta toplanan bir bayanda 3-4 embriyo oluşturma şansı mevcuttur.
35 yaş altında 8-10 adet yumurta dondurulması önerilirken, 40 yaş üstünde daha fazla sayıda yumurtaya ihtiyaç olmaktadır. Yumurtaların kullanımı arzu edildiğinde, tüp bebek tedavisinde kullanılabilmeleri için çözülmeleri gerekir.
Tecrübeli laboratuvarlara sahip tüp bebek merkezlerinde dondurulmuş embriyoların çözülme sonrası yaşama şansı %95-98 olup, gebelik şansı da taze embriyo transferine eşittir. Gerekli durumda hastalar embriyo dondurmadan kaçınmamalı, gebelik şansının azalacağı ya da çocuğun sağlıksız olacağı endişelerine kapılmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri