Tesisat istenen basınca ulaşınca deneme tulumbası üzerinde bulunan vana kapatılarak 10 dakika süre ile sızdırmazlık su basıncı testine tabi tutulur. Bu süre içinde hiçbir sızdırma olmamalı ve basınç düşmemelidir. Eğer basınç testinin izlendiği manometrede basınç düşerse kaçak olduğu anlaşılır.
Manometre değerinde düşüş olursa, akustik dinleme cihazı ile su kaçağı dinlenmeye başlanır. Su kaçağı ufak bir çatlaktan sızıntı şeklindeyse ve sesi duyulmuyorsa, temiz su tesisatının basıncı yükseltilerek akustik dinleme cihazı ile tekrar dinlenir. Bu işlemin sonunda evdeki su kaçağı kesin olarak tespit edilir.
Öncellikle sorun kaynağını bulmamız için su kaçak tespit aletleri ile yerinde lokal olarak kontrol yapılmalıdır. Kontrol öncesi tespit için ücret alınmaktadır su kaçak tespit fiyatları 2023 yılında 350 TL ile 500 TL arasında değişmektedir.
Bunun için ilk yapmanız gereken, dairenin ana vanasını kapatmak olmalıdır. Su sayacının üstündeki endeksi not ediniz. Ertesi gün tekrar endeksi kontrol ediniz. Eğer arada fark bulunuyorsa, su kaçağının olduğu kesinleşir ve bu su kaçağının temiz su tesisatından olduğunu anlarsınız.
Test, bir fan yardımı ile yapılır. Önce ürün içi basınçlandırılır, sonra üründeki hava emiş yapılarak ortam dışına yollanır. Ürün içindeki ve boru yada ekipmanda geçen hava basıncı manometreler yardımı ile ölçülür. Bu değerler onaylı bir bilgisayar programı tarafından değerlendirilir.
İlgili 16 soru bulundu
Deney basıncı PN ( işletme basıncı ) + 5 bar veya PN x 1,5 ( Hangisi düşükse ) olacak şekilde belirlenir. Hat 10 dk içinde uygun bir pompa ile test basıncına getirilir. 10 dk boyunca test basıncı sabitlemek amacı ile pompalamaya devam edilir.
b) Pnömatik test : Basınçlı kabın tamamı veya bir kısmının uygun şartlarda bir gaz ile doldurulup sıkıştırılması, izlenmesi ve boşaltılarak sonuçlarının irdelenmesi tekniğidir.
Evde su kaçağı nasıl anlaşılır sorusunun sorulması gereken yerdeyiz. Odalarda rutubet kokusu duvar boylarında kabarma parkelerde şişme görülüyorsa küçük böcekler çıkıyorsa gidere dökülen su rogar a gelmiyorsa musluklar kapalıyken su sayacı dönüyorsa tesisat su kaçağı olduğunu anlayabiliriz.
Su kaçağının kırmadan tespit edilebilmesi için su kaçak bulma cihazlarının olması gereklidir. Kameralı boru içi görüntüleme, su kaçak görüntüleme kameralarının kullanılması gerekir. Bu cihazların kullanılması sayesinde noktasal tespit yapıldığından sadece bu bölgede onarım yapılır.
Tesisat istenen basınca ulaşınca deneme tulumbası üzerinde bulunan vana kapatılarak 10 dakika süre ile sızdırmazlık su basıncı testine tabi tutulur. Bu süre içinde hiçbir sızdırma olmamalı ve basınç düşmemelidir. Eğer basınç testinin izlendiği manometrede basınç düşerse kaçak olduğu anlaşılır.
Su kaçakları, akıntı şekline göre tahmin edilebilir. Mesela aniden başlayıp sürekli akan bir su varsa, temiz su borusunun patlamış olma ihtimali çok yüksektir. Eğer yavaş yavaş kabarmaya başlamış ve gittikçe kabaran bölge genişliyorsa, uzun zaman geçmesine rağmen damlamıyor ise pis su kaçağı olma ihtimali yüksektir.
Su kaçağı tespit cihazlarının birçok marka ve modeli vardır. Su kaçağı tespit cihazları, üstün özellikleri ve performanslarıyla dikkat çeker. Rothenberger kaçak tespit cihazı ile sorunlar farklı biçimlerde dinlenir. Farklı yüzeylerdeki su sızıntıları için kullanılır.
Kiracıların daire içinde meydana gelen su sızıntıları için herhangi bir ücret ödemesi gibi bir sorumluluğu yoktur. Daire içinde olmayan, binanın genel hattını ilgilendiren bir sorunda ise meydan gelen arızadan tüm bina sakinleri sorumludur.
Su kaçakları çok farklı sebeplerden ötürü oluşabilmektedir. Temel olarak su kaçağı oluşumu sebepleri ise tesisat sisteminin erozyona uğraması, tesisat içinde tıkanıklık ya da benzeri sorunların oluşması, hatalı tesisat kurulumunun yapılması, deprem ya da sarsıntı gibi nedenler olabilmektedir.
Ürünü uygulamaya geçmeden önce sistemde ki tüm filtreleri sökünüz. 60 litre su için 1 litre kaçak tamir kimyasalı yeterlidir. 1 litre ürünü 3 litre sıcak su ile karıştırınız, tesisata ilave ediniz ve havasını aldırınız. Ortalama su basıncı 1.5-2 bar olmalıdır. Sisteminizi 24-48 saat boyunca aralıksız çalıştırınız.
Su borusu patlağı sıcak su borularından kaynaklanıyorsa; tecrübeli ustalarımız termal kamera kullanarak yine hiçbir yeri kırmadan tespit işlemini gerçekleştirir. Termal kamera tüm sıcak su borularının geçtiği yerlerde gezdirilir ve patlak alana geldiğinde cihaz ekranında su kaçağı olduğunu gösterir.
Vatandaşlar çevre sorunları, hava, su, toprak, radyoaktif kirlilik, gürültü ve atık konulu şikayet-ihbarlar Alo 181'e iletebiliyor.
Sorusu çok sık sorulan bir sorudur. Kısa vadeli olarak ele alınırsa su bina temeline zarar vermez. Ancak yer altında olduğu için bina temelinin betonu uzun süre suya maruz kalır. Uzun süre su ile temas eden beton zamanla kararmaya başlar ve çürüme söz konusu olur.
Duvardan gelen su, boya kabarmasına neden olur. Duvar içinde patlayan borunun ilk belirtileri boyalarda kabarma şeklinde ortaya çıkar. Pamuk gibi dökülen duvarın yüzeyinde rutubet belirtileri ortaya çıkar. Rutubetli duvar koku ve nem şeklinde şikayetlerin ortaya çıkmasına sebep olur.
Bu sebeple kiracının kullanımı sırasında evde çıkan arızaları gayrimenkul sahibi gidermekle yükümlüdür. Bu arızalar, tesisat ya da kombi gibi demirbaş eşyalarda gerçekleştiği takdirde tamir bedelini gayrimenkul sahibi öder.
Duvarın arkasındaki sızıntının görünmediği durumlarda, sızıntıyı koku duyunu kullanarak tespit edebilirsin. Duvarlara sızan suyun hiçbir zaman kuruma şansı olmadığı için duvarlar nemli, küflü bir koku yaymaya başlayacaktır. Küf kokulu duvarlara genellikle diğer sızıntı belirtileri eşlik eder (renk değişikliği gibi).
Kombi çalıştığı için, kalorifer borularındaki su, sıcak olur ve termal kamera ile görülmesi mümkün olur. Termal kamera ile bakıldığında, kalorifer boruları düz bir hat şeklinde görülürken su kaçağı olan kısımda su dağıldığı için dağınık görülür. Bu sayede kalorifer borusundaki su kaçak tespiti rahatlıkla yapılabilir.
Boru içerisine belirli bir basınçta su veya uygun bir sıvı enjekte edilir. Belirli bir süre boyunca (genellikle birkaç dakika veya saatler) boru basınca maruz bırakılır. Borunun sızdırmazlığı ve deformasyonu gözlemlenir.
Bu testte, tüp suyla doldurulur ve daha sonra suyla doldurulmuş yüksek basınçlı bir hazneye yerleştirilir. Tüpün içindeki su basıncı daha sonra maksimum çalışma basıncının üçte ikisine çıkarılır. Bu tüpün hafifçe genişlemesine neden olmak için yeterlidir.
Bu testte, tüp suyla doldurulur ve daha sonra suyla doldurulmuş yüksek basınçlı bir hazneye yerleştirilir. Tüpün içindeki su basıncı daha sonra maksimum çalışma basıncının üçte ikisine çıkarılır. Bu tüpün hafifçe genişlemesine neden olmak için yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri