Futbol Oyun Kuralları kitabında ofsayt şu şekilde tanımlanır: “Bir futbolcu rakip kale çizgisine toptan ve sondan ikinci rakip oyuncudan daha yakın ise ofsayt pozisyonundadır.”
FIFA ilk olarak 2 ülkede uygulamaya başlayacağı yeni ofsayt kuralını onayladı. Yeni ofsayt kuralında, futbolcunun tüm vücudu defans çizgisinin önündeyse ofsayt verilecek.
Ofsayt, [Outside] Genel Sekreteri Urs Lins imzasıyla ülke federasyonlarına gönderilen 968 nolu sirkülere göre; kendisine pas atılan oyuncunun ayağının, kafasının veya vücudunun (kolları hariç) herhangi bir bölümünün, pas atıldığı anda kale çizgisine toptan ve sondan ikinci rakipten daha yakın olduğu anlamına ...
Yani oyuncunun top hareket halindeyken rakip kale hattında bulunan defansın arkasında kaleye toptan ve rakip defans oyuncularından daha yakında bulunmasına ofsayt denilmekte. Bir takım oyuncusu topla buluştuğu ya da pas aldığı anda kendisinin önünde en az 2 rakip oyuncu bulunmak zorundadır.
3 Ağustos 2022 tarihinde yürürlüğe giren yeni ofsayt kuralına göre, omuz ofsayt olarak değerlendirilmez. Bu kurala göre, ofsayt pozisyonunun değerlendirilmesinde, futbolcunun koltuk altı sınırı dikkate alınır.
İlgili 41 soru bulundu
FIFA, büyük tartışmalara neden olan santimlik ofsayt pozisyonlarını engellemek için harekete geçti. Yeni ofsayt kuralına göre; futbolcunun tüm vücudu defans çizgisinin önündeyse ofsayt bayrağı kalkacak. Sadece diz veya omuz öndeyse ofsayt olmayacak.
Yan hakemler tarafından belirlenen ofsayt, futbol tarihi boyunca çoğu kez değişikliğe uğrayarak günümüzdeki son halini almıştır. Futbol Oyun Kuralları kitabında ofsayt şu şekilde tanımlanır: “Bir futbolcu rakip kale çizgisine toptan ve sondan ikinci rakip oyuncudan daha yakın ise ofsayt pozisyonundadır.”
Ofsayt, takım oyuncusunun, kafasının, vücudunun ya da ayağının herhangi kısmının rakibin kale çizgisine top ve ya sondan ikinci olan rakipten yakın olduğu anlamına gelen bir durumdur. Topun ayaktan çıktığı andan itibaren top kale içine sondan ikinci rakipten yakın ise son adam tabiri top adına geçerli olur.
Ofsayt, futbol oyununda rakip takımın sahasında, kendi sahasındaki oyuncuların olmadığı durumlarda gol atmaya çalışan oyuncunun durumudur. Bu durum, oyunun sadece erkek oyuncuları için geçerli değil, aynı zamanda kadın oyuncular için de geçerlidir.
Ofsayt olmayan durumlar;
Kendi yarı sahasındaysa, Sondan ikinci rakip oyuncuyla aynı hizadaysa. Kale ile arasında oyuncu olmamasına rağmen topun arkasındaysa. Ofsayt pozisyonunda olmasına rağmen, top rakip oyuncuların herhangi birinin müdahalesi sonucu kendisine gelirse.
kalecinin arkasında ofsayt olmaz. Ofsayt kuralı, topu kontrol eden oyuncunun bulunduğu konuma göre belirlenir. Kaleci, topu kontrol eden oyuncu olarak kabul edilmez. Bu nedenle, kalecinin arkasında bulunan bir oyuncu, ofsayt pozisyonunda değildir.
Eğer kalede kaleci yoksa ve topun ilersinde ise videodaki gibi, ofsayt olmaması için en az 2 oyuncu topun gerisinde olması gerekmektedir. Bu pozisyon net ofsayt. Eğer kalede kaleci yoksa ve topun ilersinde ise videodaki gibi, ofsayt olmaması için en az 2 oyuncu topun gerisinde olması gerekmektedir.
bir diğer kural da şudur ki ofsayt ölçümünde oyun alanı dışındaki adam etken olmaz, ofsayt oyun alanını kapsayan bir kuraldır. bu mantıkla kaleci şayet rakip takım kalesine giderse her top ofsayt olacağı için takım gol yemeden her maçı kazanabilir.
Dünyanın en fazla başbakan yetiştiren okulu olan Eton College, dünya siyasetine yön verdiği kadar futbol tarihini de kökten değiştirdi. Yalnızca İngiltere'ye bile 20'den fazla başbakan yetiştirmiş olan bu okul, ofsayt kuralını icat etti. Evet, yanlış duymadınız. Ofsayt, bir okulda bulundu.
Bu düzenlemeye göre pasif konumdaki bir oyuncu topa sırtını dönüp oynama isteğinde olmadığını gösterse bile topa müdahale edebilecek rakip futbolcunun (veya kalecinin) önünü kapatıyorsa/yolunu kesiyorsa ofsayt olarak değerlendirilecek.
Degaj. Degaj, futbolda kalecinin topu oyuna tekrar kazandırması için rakip kaleye topu havaya attıktan sonra ayağıyla vurup göndermesidir.Kale vuruşu ile karıştırılmamalıdır.Kale vuruşundan ofsayt olmaz ama degajdan olur.
Offside (Ofsayt), futbol oyununda bir oyuncunun topa son dokunuşu yapan kendi takım arkadaşından daha önce topa temas etmesi durumunda, topun rakip takım tarafından kontrol edildiği anda veya kontrol edilecek duruma geldiği anda pozisyon alması durumudur.
Ofsayt, futbolda bir kural. Hücuma geçen takımın en az bir oyuncusunun topla oynandığı anda rakip takımın kale çizgisine, o takımın en yakın oyuncusundan daha yakın bulunması durumu. İngilizce "Off side" dan.
TDK güncel yazım kılavuzuna göre ofsayt mı, ofsayd mı, ofsayıt mı? Türkçe'de kullanılan bir çok kelime söyleyiş ve yazılış biçimlerindeki farklılıklar nedeniyle yanlış yazılır. Bu kelimelerden biri de 'ofsayt'tır.
Örneğin, ofsayt pozisyonunda yer alan bir oyuncu, kaleye doğru çekilen şut sırasında hiçbir hamle yapmasa ve top sadece yanından kaleye gidip gol olsa dahi 'ofsayt' bayrağının kalkmasına neden olacak. Bu şekilde atılmış bir gol artık geçerli sayılmayacak.
Faul, futbol maçlarında oyuncular tarafından yapılan ve hakem tarafından kurallara aykırı olarak tanımlanan hareketler.
Ofsayt pozisyonunda bulunmak bir ihlal değildir. Kafasının, vücudunun veya ayaklarının herhangi bir kısmı rakip takımın kale çizgisine toptan ve sondan ikinci rakip oyuncudan daha yakın ise ofsayt pozisyonundadır. Kaleciler dahil tüm oyuncuların el ve kolları dikkate alınmaz.
Bunlar; asist, aşırtma, aut, averaj, beşlik, ceza sahası, degaj, de-marke, dripling, endirekt serbest vuruş, faul, fikstür, forvet, frikik, hattrick, kademe, markaj, ofsayt, ön libero, penaltı, plonjon, röveşata, santra, santrafor, stoper ve taç olmak üzere terimler mevcuttur.
1863'te günümüzdekinden farklı olarak hücum futbolcusuyla rakip kale arasında 2 yerine 3 rakip oyuncu olmasını gerektirerek ortaya atılan ofsayt kuralı, 1925'te 2 futbolcu olacak şekilde düzenlendi. “Ofsayt Tuzağı” ise ilk olarak 20.yüzyılın başlarında köklü kulüp Notts County tarafından uygulandı.
artık olmayacakmış. bu değişiklikten; "yeni kural, fıfa tarafından, "bir oyuncu rakip oyuncunun topla oynama yeteneğini etkileyecek bir eylemde bulunursa bu ofsayt olarak cezalandırılır" ifadeleri ile tanımlandı." şeklinde vazgeçilen kural.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri