Ani başlayan şiddetli testis ağrısı gelişen hastalar vakit kaybetmeden acil servise başvurmalı ve üroloji muayenesinden geçmelidirler. Klinik muayenede testiste kremaster refleks kaybı, yatay pozisyonda testis, ödemli ve şiş bir saptanır. Doppler ultrason ile testiste kan akımının olmadığı veya azaldığı görülür.
Testislerde ağrı ve şişlik durumunda enfeksiyon(epididimit, epididimoorşit), testis tümörü, varikosel, travmaya bağlı kanama, testis torsiyon, kasık fıtığı gibi rahatsızlıklar akla gelmelidir. Bu hastalıklardan aciliyet gerektiren durumlar düşünülerek beklemeden doktora başvurmak gerekir.
İlk olarak testis ağrıları iki veya üç saat içinde geçmiyor ise tehlikeli bir durum olabilir. Her ihtimale karşı doktora gidilmelidir. Fakat bireylerin testis ağrıları en az bir gün boyunca geçmiyor ise birçok hastalığın işaretidir. İlk fırsatta doktor ile buluşulmalıdır.
Testis ağrısı, ani yaralanma, iltihaplanma, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar veya testis torsiyonu (dönme veya burkulma) adı verilen acil bir durumdan kaynaklanabilir. Bu durum, bazen şişlikle birlikte donuk bir ağrıya neden olabilir. Testislerdeki ağrı, testis kanseri gibi daha ciddi sorunların bir işareti olabilir.
Eğer testis ağrınız varsa vakit kaybetmeden bir üroloji hekimine gitmelisiniz. Hekiminiz ağrının nedenini tespit edecek ve uygun tedaviyi uygulayacaktır. Evde ağrıyı azaltmak için ılık duş yapmak, ağrıyan bölgeye buz uygulamak, skrotumu yukarıya kaldırmak, ağrı kesici kullanmak faydalı olabilir.
İlgili 20 soru bulundu
Testis ağrısı; ani yaralanma, iltihaplanma, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar veya testis torsiyonu (bükülme) adı verilen acil bir durumdan kaynaklanabiliyor. Bu durum bazen şişlikle birlikte donuk bir ağrıya neden olabiliyor. Ayrıca testislerdeki ağrı, testis kanseri gibi daha ciddi sorunları da işaret edebiliyor.
– Orta parmaklarınız testisin altında, başparmağınız üstünde olmak üzere parmaklarınız arasında testise nazikçe basarak ve parmaklar arasında kaydırarak muayene edin. Her bir testisinizi her iki elinizle muayene edin. Bir testisiniz diğerinden hafif büyükse bu sizi şaşırtmasın. Bu normaldir.
Bununla birlikte böbrek taşı, lenf bezlerinin şişmesi, kum dökmek, testis tümörü ve kas gerilmeleri gibi pek çok nedenden kaynaklanabilir. Erkeklerde sağ yumurtalık ağrıları ise, böbrek taşı, kasık fıtığı, lenf bezlerinin şişmesi ve testislerde şişme nedeni ile meydana gelebilir.
Her iki testisinizde de kanser varsa, ikisini de çıkarmak için ameliyat olmanız gerekir. Testisler testosteron hormonunu üretir. Her iki testis de alındıktan sonra kandaki testosteron seviyesi hızla düşer. Bu, cinsel yaşamınızı ve çocuk sahibi olma yeteneğinizi (doğurganlık) etkileyecektir.
İdiyopatik ağrı: Bazen testislerde kronik bir şekilde devam eden ve her hangi bir nedeni tespit edilemeyen ağrılar olabilir. Bu ağrılar psikolojik olarak hastaları rahatsız edebilir. Genellikle idiyopatik ağrılar künt ve hafif şiddettedir.
Testislerde ağrı ve şişlik pek çok nedene bağlı olarak gelişebilir. Fakat orşit olarak da adlandırılan testis iltihabı, hidrosel, testis kanserleri, inguinal herni ya da kasık fıtığı, testis dönmesi olarak da bilinen testis torsiyonu ve varikosel en yaygın karşılaşılan nedenler olarak gösterilebilir.
Normal durumlarda sol testisin sağ testise göre daha aşağıda kalması nedeni ile sol testis toplardamarlarında yer aldığı görülmektedir. Vakaların yaklaşık yüzde 90'ının sol testis üzerinde yüzde 9 gibi oranın da her iki testiste görülebilirken kalan yüzde 1'lik kısım ise sağ testiste olduğu bildirilmektedir.
Erkeklerde sağ kasık lenf bezinin şişmesi, kasık fıtığı, böbrek taşı ve testislerde şişme gibi sebeplerden dolayı ağrımaktadır. Kadınlarda ise sağ kasık kalça kırığı, kasık fıtığı, böbrek taşı, büyümüş lenf düğümleri ve kalça artriti gibi sebeplerden dolayı ağrımaktadır.
Testiste bir anormallik fark eden hasta, bir üroloji uzmanına gitmelidir.
Üroloji, kadın ve erkek üreme organları ile idrar yollarını inceleyen tıbbî bilim dalıdır. Böbrekler, mesane, üreterler, üretra, penis, testisler, skrotum ve prostat bezi gibi organlara ilişkin görülen tüm hastalıkların tanı ve tedavi sürecini incelemektedir.
Testislerinizdeki yumrular veya şişlikler - veya skrotal kitleler - genellikle iyi huyludur (kanserli değildir). Ancak yumrular nadir durumlarda testis kanserinin belirtisi olabilirler.
Testis Travması Ne Gibi Sorunlara Yol Açar? Testise gelen darbe ile ödem, şiddetli ağrı, yırtılma, damar yırtılmasına bağlı gelişen kan toplanması, testis dokusunun dışarı çıkması gibi sorunlara neden olduğu gibi kısırlığa da yol açabilir.
Testisler torbaya da sonradan oluşan bir bağ dokusu ile tesbitlenirler. Bu bağın oluşmaması veya gevşek olması halinde testisin kaslı sap yapısının da çekmesi veya torbaya baskı uygulanması halinde testisler torbadan yukarı kayarak kasık kanalının ağzına kadar yükselebilmektedir. SORU: Erken mi boşalıyorum?
Orşiektomi prosedüründe testisler, cerrahi operasyonla alınmaktadır. Öte yandan bir testisin tamamıyla sağlıklı olduğu durumlarda alınması gerekmemekte ve bu da erkek için kısırlık anlamına gelmemektedir. Ancak bazı durumlarda sperm sayısı ve kalitesinde bozulmalar söz konusu olabilmektedir.
KADINLARDA SAĞ VE SOL YUMURTALIK AĞRISI İÇİN HANGİ BÖLÜME GİDİLİR? Kadınlarda meydana gelen sağ ve sol yumurtalık ağrısına karşılık Genel Cerrahi Uzmanı bünyesinde yardım alınır.
Sperm üretimi devamlıdır ve hiç durmaz, üretilen spermler bir kesede toplanır ve boşaltılmaya hazır beklerler,arkadan da devamlı sperm üretimi olur ve bu keseye boşalır ,bu kesenin bir hacmi,bir kapasitesi vardır bu hacim dolunca cinsel istek artar,yoğunlaşır eğer ilişki veya boşalma gerçekleşmezse kasıklarda ağrı , ...
Testisler yumuşak, yüzeyi biraz kaygan, müsavi ve düz satıhlı olduğu şeklinde hissedilmelidir.
Sağlıklı testis ellendiğinde yumuşak, düzgün satıhlı olması bir sertlik veya şişlik olmaması gerekir. Testisin arka kısmında testisten farklı ele gelen yapıya da epididimis denir. Elle bakıldığında bir sertlik, hassasiyet, torbada kızarıklık, ciddi boyut farkı olduğunda bir üroloji uzmanına gidilmesi gerekir.
SKROTAL (TESTİS) RENKLİ DOPPLER ULTRASON
Skrotum (testis torrbası): Skrotumun ciltaltı kalınlığı değerlendirip skrotal kese içerisindeki sıvı miktarının artıp artmadığı tespit edilir. Ayrıca skrotal sıvının içeriği incelenip kese içerisinde herni (fıtık) ve hareketli taş olup olmadığı ortaya konur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri