Testislerde herhangi bir ağrı, şişlik ya da hissizleşme durumunda çekilebilen bir işlemdir. Erkek hastalarda kasık fıtığı şüphesi varsa fıtığın olup olmadığı araştırılarak teşhis edilir. Skrotumun içine yer alan sıvının değerlendirilmesi, sperm kalitesinin incelenmesi için de çekilen bir işlemdir.
Erkeklerde yumurtalıkların, çevresindeki meni kanallarının ve varikosel adı verilen damar genişlemelerinin incelenmesi için yapılır. Yumurtalık iltihapları, tümörleri, testis çevresindeki sıvı birikimleri, meni kanallarındaki kistler gibi rahatsızlıklarda ilk kullanılan görüntüleme yöntemidir.
Skrotal ultrasonografisi, hasta sırtüstü yatırılarak çekilir. Ultrasonografi cihazı ile skrotum denilen karnın alt kısımları incelenir. Yaklaşık olarak işlem 35-40 dakika gibi bir sürede gerçekleşir. Hasta açısından hiç bir ağrı sızı hissedilmez.
Tetkik sırasında retraktil testis genellikle tespit edilir. Bu durum da raporda belirtilmelidir. Bu ultrason işlemi yaklaşık 15 ila 30 dakika sürer. Tetkik öncesinde genital bölgede kıl temizliği yapılması tetkikin görüntüleme kalitesini olumlu etkiler.
SKROTAL (TESTİS) RENKLİ DOPPLER ULTRASON
Skrotum (testis torrbası): Skrotumun ciltaltı kalınlığı değerlendirip skrotal kese içerisindeki sıvı miktarının artıp artmadığı tespit edilir. Ayrıca skrotal sıvının içeriği incelenip kese içerisinde herni (fıtık) ve hareketli taş olup olmadığı ortaya konur.
İlgili 36 soru bulundu
Bütün testis tümörlerinin %10'unda erkekler doktora testis iltihabını tarif ederek gelirler. Doktor tarafından yapılan muayeneden sonra yapılacak ultrason incelemesi hemen hemen tama yakın bir şekilde testisteki kitlenin tanısını, büyüklüğünü bize gösterir.
Sağlıklı testis ellendiğinde yumuşak, düzgün satıhlı olması bir sertlik veya şişlik olmaması gerekir. Testisin arka kısmında testisten farklı ele gelen yapıya da epididimis denir. Elle bakıldığında bir sertlik, hassasiyet, torbada kızarıklık, ciddi boyut farkı olduğunda bir üroloji uzmanına gidilmesi gerekir.
Tanısal amaçla yapılan ultrason ile şu hastalıklar tespit edilebilir: Kalp ve aort gibi ana damarlardaki yapısal bozukluklar. Safra kesesindeki tıkanıklıklar, safra taşları Tiroidin iyi veya kötü huylu tümörleri.
Testis muayenesi ayakta yapılır, testisin kıvamı, büyüklüğü değerlendirilir. Testislerde varikosel olup olmadığı önemlidir. Sert ve ağrısız testis şişliği 17-40 yaş erkeklerde testis kanserini düşündürmelidir. Prostat kalın barsakla komşudur, muayenesi rektal tyolla (makattan) muayene ile yapılır.
Ultrason sonuçları genellikle aynı gün veya bir gün sonra hazır olmaktadır. Ultrason görüntülemesi ile elde edilen görüntülen uzman radyolog tarafından analiz edilip değerlendirildikten sonra bir rapor hazırlanır.
İnsanlarda yetişkin bir erkekte testis büyüklüğü olarak, sağlıklı bir testisin boyutları en az olmak üzere, özellikle uzunluğu 3,5 cm, genişliği 2 cm üzerinde olması gerekir. Yetişkin erkeklerde testis hacmi ortalama 18ml civarlarındadır.
HSG çekilmesi için genellikle adet kanaması kesildikten sonraki ilk günler tercih edilir, bunda amaç hastanın hamile olmadığından emin olmaktır. Genellikle adet başlangıcından itibaren 7-12. Günlerde çekilmesi tercih edilir.
– Orta parmaklarınız testisin altında, başparmağınız üstünde olmak üzere parmaklarınız arasında testise nazikçe basarak ve parmaklar arasında kaydırarak muayene edin. Her bir testisinizi her iki elinizle muayene edin. Bir testisiniz diğerinden hafif büyükse bu sizi şaşırtmasın. Bu normaldir.
Skrotal ultrasonografi yönteminde skrotum kesesi içerisinde yer alan testislerin değerlendirilmesi yapılır. Ses dalgaları ile elde edilen görüntüler bilgisayar ekranından takip edilir ve incelenir. Erkeklerde testislerde şişlik, sertlik, ağrı ve kızarıklık durumları olduğunda acil olarak yapılması gerekir.
Skrotal ultrasonografi erkeklere yapılan bir tetkiktir ve testislerin/yumurtalıkların ve bu bölgedeki diğer yapıların değerlendirilmesi için yapılır. Testislerde ağrı, ele gelen bir şişlik gibi durumlarda istenebilir. Ayrıca yumurtalıkların olması gereken yerde olup olmadığına bakılır.
Sık sık torbasından kaçmasına rağmen testisler, çoğu zaman torbada bulunduğu için normal sperm üretimlerine devam ederler. Ancak bu çocukların 6 aylık düzenli olarak muayene edilmesi uygundur.
Testislerin içinde hissedilen ağrısız sert şişlik, testis kanserinin en önemli belirtileri arasındadır. Penisin arkasında bulunan deri kesede (skrotum) ağırlık hissi ve ani şekilde sıvı toplanması gibi durumlar olabilir. Testis kanseri lenf bezlerine ulaştığında kasık ve sırt bölgelerinde ağrı ortaya çıkabilir.
Bazı doktorlar, testis kanserini en erken aşamada tespit etmek için düzenli olarak kendi kendine elle testis muayenesi yapmayı önermektedir.
Testis vücuttan daha serin bir yerde (skrotumda) durmalıdır.
Kemik Kanserini (Tümörü) ayırt edebilmek için çoğunlukla röntgen yeterlidir. Özellikle çocuklarda uzun süre geçmeyen ağrıların nedeni sırasında çekilen röntgen kemik kanseri teşhisi için tek tanı yöntemi kabul edilebilir. Çocuklarda görülen iyi huylu kemik tümörü kendiliğinden kaybolabilir.
Gri bir kitle gösteren bir röntgen, bir kanser tümörü olabilir, ancak bir enfeksiyondan sonra oluşan apse gibi başka bir şey de olabilir. En iyi uzmanlıkla bile röntgenler yanlış yorumlanabilir. Araştırmaya göre akciğer kanseri teşhisindeki hataların 90%'si röntgen çekildiğinde ortaya çıkıyor.
Tümör belirteçleri kan testleriyle belirlenebiliyor
Tümör belirteçleri, değişik kanserlerde farklı olabildiği gibi, bir kanserde birden fazla ve değişik miktarda görülebilmektedir. Bu belirteçler yapılacak olan kan, idrar ve tüm vücut sıvıları testi ile tespit edilebilmektedir.
Testislere darbe gelmesi (vurma, çarpma, düşme) ya da kesici, delici veya ateşli aletlerle hasara uğraması durumuna testis travması denir. Testis organı, vücudun dışında olması nedeniyle bazı darbelere kolayca maruz kalabilir. Bu travmalar ağrıdan kısırlığa kadar varan birtakım sorunlara yol açabilir.
Birçok hidrosel hiçbir şikayete neden olmaz, hastaların hekime başvurusu genellikle testis torbasında ağrısız şişlik nedeni ile olmaktadır. Hasta testis torbasında ağırlık, dolgunluk hissedebilir. Nadiren kasık bölgesinde hafif rahatsızlık hissi ve bel bölgesine vuran ağrıdan rahatsızlık duyabilirler.
Çoğu yumru yumuşak ve sıvı doludur ve testis torbanızın biraz şişmiş görünmesine neden olabilir; bunlar genellikle zararsızdır ve genellikle tedavi olmaksızın geçer. Bazı yumrular katıdır ve testislerinizden birine yapışmış gibi hissettirebilir. Daha sert yumrular daha ciddi bir tıbbi durumun işareti olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri