Aday memur olarak göreve başlayanlar bir sene görev yaptıktan sonra yıllık izne hak kazanmaktadır. Aday memurlar, bir yıllık hizmet sürelerini tamamladıklarında içinde bulunulan yıla ait yıllık izin haklarını kullanabilecekleri gibi bir sonraki yıl içinde birleştirerek de kullanabilmeleri mümkündür.
Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebilir." hükmü, 103. maddesinde ise, "Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izliyen iki yılın izni bir arada verilebilir.
10 yıldan fazla hizmeti olanlar için 30 gün
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 102'nci maddesi. 1-Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir.
Halbuki kullanılmayan yıllık izinler ücrete dönüşmektedir. Dolayısıyla işçinin yıllık iznini kullanmaması halinde bunun ücretini talep edebilmesi mümkündür. Diğer bir ifadeyle kullanılmayan yıllık izinler yanmaz.
İşbu kanuna tabi kamu görevlilerin içinde bulundukları yıl ve geçmiş yıllara ait yıllık ücretli izinler yanar. Örnekle açıklamak gerekirse; 2022 yılında yalnızca 2021 yılından kalan izinler kullanılabilir 2020 yılı öncesi kalan yıllık ücretli izinler ise artık kullanılamaz.
İlgili 20 soru bulundu
Böylece 4/B Statüsündeki sözleşmeli personel, yıl içerisinde kullanılmayan yıllık izin sürelerini kadrolu kamu görevlilerinde olduğu gibi bir sonraki yıla devredip kullanabilecek.
Yıllık izinler hak edildikten bir sonraki çalışma yılı içerisinde kullanılabiliyor. Çalışanların yasal bir hakkı olan yıllık izinler iş sözleşmesi devam ettiği süre içerisinde ücrete dönüştürülemez. Ancak izin süresinin tamamının kullanılmaması durumunda sonraki yıllara devri söz konusu olabiliyor.
1 yıldan az süre çalışanların yıllık izin hakkı yoktur. İşçiler, aynı işverene ait işyerlerinde deneme süreleri de dâhil olmak üzere 1 tam yılı doldurmak suretiyle yıllık ücretli izne hak kazanırlar. Dolayısıyla 1 yıldan az süreli olarak (1 ay, 6 ay, 10 ay… ) çalışanlar için yıllık ücretli izin hakkı yoktur.
MADDE 13- (1) Yıllık iznini kullanmakta olan memur, hizmetine gereksinim duyulması halinde izin vermeye yetkili amirler veya üst amirlerce yazılı veya sözlü olarak göreve çağırılabilir. Bu durumda memurun belli yol süresini takip eden ilk iş gününde görevine dönmesi zorunludur.
Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz.
Maddede yıllık iznin kaç parçada kullanılacağına ilişkin bir düzenlemeye yer verilmemiştir. Yıllık iznin kaç parçada kullanılacağının belirlenmemesi memura iznin aşırı parçalı olarak kullanılması hakkı tanımamaktadır.
Diğer taraftan, yıllık izin hakkının yanmayıp devredecek olması, işçiye iznini kullanmama hakkı vermemekte olup, esas olan, yıllık iznin dönemi içerisinde kullanılmasıdır. Kullanılmayan yıllık iznin iş sözleşmesi devam ederken ücrete dönüşmeyeceği de yine Yargıtay içtihatları ve Kanun'la sabittir.
657 sayılı kanunun 102. maddesine göre, Devlet memurlarının yıllık izin süresi; Hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (On yıl dahil) olanlar için yirmi gün, Hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür.
Yıllık izin memura dinlenmesi için anayasal olarak tanınmış bir haktır. Ancak amir hizmet gerekleri, kamu yararı ve eşitlik prensibi çerçevesinde yılık izin süresinin zamanını belirleyebileceği düşünülmektedir. Amirin keyfi olarak izin vermeme yetkisinin bulunmadığı düşünülmektedir.
**20 gün süreli izne hak kazanma
İlk defa yıllık izin hakkı kazanan memur, izleyen yılın 1 Ocak tarihinden itibaren yeniden 20 gün izne hak kazanır. Buradaki kural; ilk izin hakkına hizmet süresine göre, sonraki izin haklarına ise takvim yılına göre hak kazanılmasıdır.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 102 nci maddesi. 1-Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. 2-Birbirini izleyen iki yılın izni bir arada verilebilir.
Devlet memurunun hastalanması sebebiyle sağlık kurum ve kuruluşlarına müracaat ederek muayene edilmesi sırasında ya da muayene sonrası tetkik ve tahlillerde geçirdiği sürelerde memurun izinli sayılması, ancak bu izin muayene süresi, tetkik ve tahlil süresi ile sınırlıdır.
657 sayılı Kanunun Yıllık İzni düzenleyen 102'nci maddesinde; "Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (On yıl dahil) olanlar için yirmi gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür.
Mazeret ya da yıllık izinli olan personel izin bitiminde görevine başlamadan yeni bir mazeret ya da yıllık izin kullanamaz.
Nitekim İş Kanununa göre işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, Hizmet yılı 1 yıldan 5 yıla kadar hizmet süresi olanlara 14 günden; 5 yıldan fazla 15 yıldan az hizmet süresi olanlara 24 günden, 15 yıl ve daha fazla hizmet süresi olanlara 26 günden az olamaz.
İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir. Bu anlamda işyerindeki çalışması bir yılı doldurmayan işçiler için orantılı olarak bir ücretli izin hakkı söz konusu değildir.
Hak kazanılması durumunda yıllık izin hakkı ne zaman kullanılır? Her hizmet yılına ait yıllık iznin gelecek hizmet yılı içinde kullanılması mümkündür. Örneğin 2018 yılı yıllık iznini 01.05.2019 tarihinde hak kazanılmış ise, iznin 01.05.2019 - 01.05.2020 tarihleri arasında kullanılması mümkündür.
5) İzin istenilen zamanda kullanılabilir mi? Çalışanın bu hakkı olmasına rağmen, çalışma düzeni bakımından burada takdir hakkı işverendedir. Ancak bunun da usulleri belirlenmiştir. İzin kurulu veya işveren, işçinin istediği izin kullanma tarihi ile bağlı değildir.
Örneğin; işyerine 2 yıl önce girişi bulunan ancak bu sürede 6 ay ücretsiz doğum izni kullanmış olan bir kadın çalışanın ikinci yıla ait izin hakkı, işe girişinden 2 yıl 6 ay sonra doğar.
Ancak her iki maddenin de devamında Kanunun 53. maddesinde yer alan yıllık izin sürelerinin tarafların anlaşması ile ve bir bölümü on günden az olmamak kaydı ile en çok üçe bölünebileceği hükmü yer almıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri