Testis hasarının orta seviyeli olduğu hafif travmalar cerrahi müdahale gerektirmez ve ilaç tedavisi ile yönetilir. Bu tip vakalarda skrotumun desteklenerek sabitlenmesi sağlanır, reçete edilen ilaçlar ise ödem ve ağrıyı dindirir. Akut dönemde buz uygulaması yapmak şişliği hafifletmek adına önemlidir.
Travmanın belirtileri olarak skrotal ağrı, karında rahatsızlık hissi, testis ve skrotumda şişlik ve morluk, bulantı ve/veya kusma sayılabilir.
İyi bir beslenme planı, düzenli egzersiz, yeterli su tüketimi ve sigara gibi kötü alışkanlıkların bırakılması testis sağlığını korumaya yardımcıdır. Düzenli kontrol ve hasta takibi ile de mevcut sorunların kısa sürede tespit edilmesi ve tedavi edilmesi mümkün olur.
Testislere darbe gelmesi (vurma, çarpma, düşme) ya da kesici, delici veya ateşli aletlerle hasara uğraması durumuna testis travması denir. Testis organı, vücudun dışında olması nedeniyle bazı darbelere kolayca maruz kalabilir. Bu travmalar ağrıdan kısırlığa kadar varan birtakım sorunlara yol açabilir.
Epididimit semptomları ağrı ve iltihabı içerir. Skrotum şişmiş ve dokunulamayacak kadar sıcak olabilir. Bu günlerce haftalarca sürebilir. Kronik epididimit genellikle altı haftadan uzun sürer.
İlgili 38 soru bulundu
Testis ağrısı, ani yaralanma, iltihaplanma, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar veya testis torsiyonu (dönme veya burkulma) adı verilen acil bir durumdan kaynaklanabilir. Bu durum, bazen şişlikle birlikte donuk bir ağrıya neden olabilir. Testislerdeki ağrı, testis kanseri gibi daha ciddi sorunların bir işareti olabilir.
Testislerde ağrı ve şişlik durumunda enfeksiyon(epididimit, epididimoorşit), testis tümörü, varikosel, travmaya bağlı kanama, testis torsiyon, kasık fıtığı gibi rahatsızlıklar akla gelmelidir. Bu hastalıklardan aciliyet gerektiren durumlar düşünülerek beklemeden doktora başvurmak gerekir.
Testisler yumuşak, yüzeyi biraz kaygan, müsavi ve düz satıhlı olduğu şeklinde hissedilmelidir.
İnsanlarda yetişkin bir erkekte testis büyüklüğü olarak, sağlıklı bir testisin boyutları en az olmak üzere, özellikle uzunluğu 3,5 cm, genişliği 2 cm üzerinde olması gerekir. Yetişkin erkeklerde testis hacmi ortalama 18ml civarlarındadır.
Tek taraflı testiste problem varsa o zaman babalık şansı uygun bir cerrahi sonrası yüzde 92-93 gibi yani oldukça benzer ama iki tarafta da inmemiş testis cerrahisi geçirmiş ise bu şans biraz azalıyor, yüzde 65'lere falan inebiliyor.
Sağlıklı testis ellendiğinde yumuşak, düzgün satıhlı olması bir sertlik veya şişlik olmaması gerekir. Testisin arka kısmında testisten farklı ele gelen yapıya da epididimis denir. Elle bakıldığında bir sertlik, hassasiyet, torbada kızarıklık, ciddi boyut farkı olduğunda bir üroloji uzmanına gidilmesi gerekir.
Normal bir erkekte testis boyutları 15-20 mL boyutlarında olmalıdır. Elle muayenede ise uzun aksının 40-45 mm, 20-30 mm genişliğinde ve 30 mm kalınlığında olması gerekir.TESTİSTE BÜYÜME VEYA ELİNİZLE MUAYENEDE BİR KİTLE HİSSEDİYORSANIZ, SİZE EN YAKIN SAĞLIK KURULUŞUNDA ÜROLOJİ UZMANINA MUAYENE OLMANIZ GEREKİR.
Sebze ve meyveler testisin en iyi dostudur. Özellikle kuru erik, kuru üzüm, yaban mersini, böğürtlen, ahududu, çilek, portakal, kiraz, lahana, ıspanak, Brüksel lahanası, brokoli, kırmızı dolmalık biber, mısır ve patlıcan antioksidanlardan zengin bazı yiyeceklerdir.
Bu genellikle testisin skrotuma cerrahi olarak yeniden konumlandırılmasını içerir. Bu prosedürde kasıkta küçük bir kesim yapılır ve testis skrotuma indirilir, daha sonra yerine sabitlenir. Günübirlik cerrahi bir işlemdir ve çoğu çocuk bir hafta içinde tamamen iyileşir.
Her iki testis de alındıktan sonra kandaki testosteron seviyesi hızla düşer. Bu, cinsel yaşamınızı ve çocuk sahibi olma yeteneğinizi (doğurganlık) etkileyecektir.
Normal koşullarda testislerin kıvamı üniform olmalı ve yine her iki testisin büyüklükleri arasında önemli bir fark olmamalıdır.
Testis nedir? Erkek üreme sisteminin bir parçası olan testisler, skrotum adı verilen bir deri kesesi içinde penisin arkasında oturan iki oval bezdir.
Testislerin ortalama boyutları 4x3x2 cm ebatlarındadır. Türkiye'de yapılmış olan bir araştırmada, 20-21 yaş arasındaki 2599 sağlıklı askerde yapılan ölçümlerde ortalama sağ testis hacmi 21.7 ml, sol testis hacmi 21.5 ml olarak tespit edilmiştir.
47 kromozomu olan bu erkeklerde testisler küçük ve sert, sekonder seks karakteristikleri de az gelişmiştir. Bu vakalarda sperm üretimi olmaz.
Testiküler atrofi yani testislerde küçülme, sperm ve erkeklik hormonu üreten hücrelerdeki kayıp nedeniyle karşılaştığımız bir durumdur. Testisler küçüldüğünde erkeklerin sperm sayıları azalabilir, hormon seviyeleri düşebilir ya da tüm bu sonuçlar eş zamanlı yaşanabilir.
Testislerde ağrı ve şişlik pek çok nedene bağlı olarak gelişebilir. Fakat orşit olarak da adlandırılan testis iltihabı, hidrosel, testis kanserleri, inguinal herni ya da kasık fıtığı, testis dönmesi olarak da bilinen testis torsiyonu ve varikosel en yaygın karşılaşılan nedenler olarak gösterilebilir.
Çocukluk çağında varikosele bağlı testis atrofisi ameliyatla düzelir, erişkinlerdeki varikosele bağlı atrofik testis ameliyatla düzelmez. Testis torsiyonu: Testis torsiyonu ürolojik acil bir hastalıktır. Bu hastaların fazla vakit kaybetmeden 4-5 saat içinde mutlaka ameliyat edilmesi gerekir.
Palpe edilemeyen yüzde 20'lik grubu oluşturan testisler ise intraabdominal, atrofik ve agenetik olarak sınıflandırılmıştır. İlk ay ve yaşlarda skrotum içinde olan bir testisin sperm kanalının ve damarının çocuğun büyümesine ayak uyduramayıp kısa kalması sonucu testisin yukarı çıkmasına asendan testis denir.
Normal durumlarda sol testisin sağ testise göre daha aşağıda kalması nedeni ile sol testis toplardamarlarında yer aldığı görülmektedir. Vakaların yaklaşık yüzde 90'ının sol testis üzerinde yüzde 9 gibi oranın da her iki testiste görülebilirken kalan yüzde 1'lik kısım ise sağ testiste olduğu bildirilmektedir.
Testislerinizdeki yumrular veya şişlikler - veya skrotal kitleler - genellikle iyi huyludur (kanserli değildir). Ancak yumrular nadir durumlarda testis kanserinin belirtisi olabilirler. Bir doktor, herhangi bir yumru veya şişmenin nedenini bulmak için testislerinizi ve skrotumunuzu incelemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri