1. Retroperitoneal bölgedeki lenf bezleri testis kanserinin çoğunlukla ilk olarak metastaz yaptığı bölgedir. Bunun yanında sadece buraya metastaz yapmış ve başka yere yapmamış olma ihtimali de yüksektir. Bunu destekleyen birçok klinik araştırma mevcuttur.
Bu ileri evre testis kanserinde hücreler metastaz yapmıştır. Lenf nodlarının yanı sıra çevre doku ve organlara da kanserli hücreler yayılım gösterir. Metastaz en çok akciğerde görülse de karaciğer ve nadiren beyinde de görülebilir.
Testisin germ hücreli kanserleri, koriyokarsinom hariç lenf yoluyla metastaz yoparlar. Koriyokarsinoma ise kan yoluyla ve özellikle erken dönemde akciğerlere metastaz yapar (yayılır).
Yani kanser sadece testiste bulunuyorsa (evre 1), testisin alınması (orşidektomi) gereken tek tedavi uygulaması olabilir. Kanser testisin ötesine yayılmışsa hastaya kemoterapi ve /veya radyoterapi de uygulanabilir. Testis kanseri tekrarlayabilir veya vücudun diğer bölgelerine yayılabilir.
Testis kanseri yayıldığında köprücük kemiği çevresi ya da boyun gibi vücudun diğer bölümlerinde de yumrular meydana getirebilir. Bu yumrular kanser hücreleri içeren lenf düğümleridir. Testis kanseri ayrıca vücuttaki diğer organlara da yayılabilir. Akciğerlere yayıldığında öksürük ve nefes darlığına neden olabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Evre C: Tümörün, karın zarı üzerine ya da akciğer, karaciğer, beyin, kemik gibi dokulara yayılım gösterdiği bu evre hastalığın son evresi olarak adlandırılır ve ölüm oranı %59'lara kadar çıkabilir.
Testis kanseri saldırgan ve yayılmış ise, tedavi yönteminde 3 seçenek ortaya çıkar. Testis çıkarılmasından sonra ilave olarak kanserin yayılımına ve tipine göre 1 kür, 2 kür ve veya 3 kür kemoterapi yapılır.
1. Retroperitoneal bölgedeki lenf bezleri testis kanserinin çoğunlukla ilk olarak metastaz yaptığı bölgedir. Bunun yanında sadece buraya metastaz yapmış ve başka yere yapmamış olma ihtimali de yüksektir.
Testisteki tümör boyutu 5 cm. ve daha ufaksa, cerrahi olarak testis alındıktan sonra, karıniçi seviyesindeki ana damarlar etrafındaki ve ayrıca kemik pelvis seviyesindeki lenf bezlerine radyoterapi uygulanır. Ömür boyu hasta yakın takip altında kalır.
Testis tümörleri erkeklerin kendi kendine fark ederek tanı koyabildikleri hastalıklardır. Genellikle kadınların kendilerinde fark ettikleri şişlikler ile doktora gittikleri meme kanseri ile benzer şekilde tanı konulur. Hastalar genellikle doktora Testis içerisinde fark ettikleri bir şişlik ile başvururlar.
Lenfoma durumunda, lenf kanserinin yaygın semptomları arasında boyun, koltuk altı ya da kasıklar da lenf düğümleri şişmesi olur ve genellikle ateş veya açıklanamayan kilo kaybı ve gece terlemeleri lenf kanseri belirtileri arasında yer alır.
İleri evredekilerde dahil olmak üzere tüm testis kanserleri kemoterapi ile tedavi edilebilir. Testis kanseri tedavisinde kemoterapi uygulaması yüksek oranlarda başarı sağlar. Erken evredeki kanser vakalarının tamamına yakını ve ileri evredeki vakaların büyük bir kısmı tamamen iyileşir.
Testis kanseri yayıldığında köprücük kemiği çevresi ya da boyun gibi vücudun diğer bölümlerinde de kitleler meydana getirebilir. Bu kitleler kanser hücreleri içeren lenf düğümleridir. Testis kanseri ayrıca vücuttaki diğer organlara da yayılabilmekle beraber pek sık görülmez.
Seminom: Seminom tipi testis kanseri germ hücrelerinden kaynaklanır. Genellikle yavaş büyüyen bir türdür ve daha düşük yayılma eğilimine sahiptir.
Kan Testi. Alfa-fetoprotein (AFP), beta insan koryonik gonadotropin (hCG) ve laktat dehidrojenaz (LDH) gibi yüksek düzeydeki testis kanseri tümör belirteçleri için yapılan değerlendirmede, bu belirteçlerin yükseltilmiş seviyeleri, testis kanserini güçlü bir şekilde göstermektedir.
Testis kanseri çok büyür ise bası belirtileri oluşturabilir. Yumurtalık kanseri damarları karın içinden geldiği için yayılmasını lenf ve kan yoluyla öncelikle karın içine yapar ve buna bağlı böbrek yolları tutulabilir.
Testislerinizdeki yumrular veya şişlikler - veya skrotal kitleler - genellikle iyi huyludur (kanserli değildir). Ancak yumrular nadir durumlarda testis kanserinin belirtisi olabilirler.
Testis içerisinde kanserin bulunduğu bölge normal testis dokusuna göre çok sert olarak hissedilir ancak bu sertlik ağrılı değildir. Testis tümörlerinin tanısında muayene, testis ultrasonografisi, kanda bakılan AFP, B-HCG, LDH gibi testis tümör belirleyicileri (testis tümör markırları) kullanılır.
TESTİS KANSERİ TÜRLERİ NELERDİR (PATALOJİ)
Bunlar içinde en sık olarak klinikte karşılaştığımız testis tümörleri germinal (sperm kökenli) hücreli testis tümörleridir.Testis tümörlerinin %90-95'i germinal hücrelidir. Geri kalanlar non-germinal (sperm dışı hücre kökenli) tümörlerdir.
Testis kanseri tedavi sonrası nüks etme ihtimali vardır.
Kanser tedavisi görürken metastazın önüne geçebilmek kesin olarak mümkün olmadığından her kanser hastası için metastazın varlığı göz önünde bulundurulur. Bu da kanser tedavisinde önemli bir noktadır. Tümörlerin kontrolsüzce çoğalması ve diğer organlara sıçraması ile birlikte metastazın varlığı kesin olarak görülür.
Testis tümörü tanısı alan erkeklerin yarısı, bu tanıyı almadan önce testislerinde ağrısız bir şişlik veya büyüme fark etmiş olurlar. Bu tanıyı alanların %25-50 kadarı da ağrı veya hassasiyetten yakınmışlardır. Hastalar kitle ile birlikte künt bir ağrı da tanımlayabilirler.
Kemoterapi vermekle tümör küçülür, böylece hem cerrahi kolaylaşır, hem de memenin tamamının alınması önlenebilir; yalnızca tümör ve etrafındaki meme dokusunun çıkartılması ile meme estetiğinin daha uygun olması sağlanmış olur.
“Kanser saç kaybına yol açar”
Kanserin kendisi saç kaybına yol açmamaktadır. İleri evre durumlarda bile bu durum görülmez ancak tedavide kullanılan bazı ilaçlar saç dökülmesine sebep olmaktadır. Ayrıca beyin ışınlaması gereken durumlarda radyoterapi nedeniyle görülebilmektedir.
Bu ameliyat 15-20 dk. süren bir ameliyat olup Genel Anestezi ya da Bölgesel Anestezi (belden iğne yapılarak) ile uygulanabilir. Genellikle aynı gün hastalarımızı evlerine gönderip patoloji sonucunu bekliyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri