Hastanın koluna ya da eline yerleştirilen bir tüp yardımıyla kemoterapi ilacı verilir.
İleri evredekilerde dahil olmak üzere tüm testis kanserleri kemoterapi ile tedavi edilebilir. Testis kanseri tedavisinde kemoterapi uygulaması yüksek oranlarda başarı sağlar. Erken evredeki kanser vakalarının tamamına yakını ve ileri evredeki vakaların büyük bir kısmı tamamen iyileşir.
İnmemiş testis ameliyatı genellikle günübirlik yapılır. Yani hasta ameliyat olduğu gün evine gidebilir. Kasıktan yapılan küçük bir kesiyle testis hazırlanır ve torbaya yapılan minik bir kesiyle de olması gereken yere yerleştirilir.
Testis kanseri nedeniyle testis çıkartıldıktan sonra ilk planda erken iyileşme döneminin (ameliyat sonrasındaki 7-10 gün) tamamlanması beklenir.
Testis kanseri saldırgan ve yayılmış ise, tedavi yönteminde 3 seçenek ortaya çıkar. Testis çıkarılmasından sonra ilave olarak kanserin yayılımına ve tipine göre 1 kür, 2 kür ve veya 3 kür kemoterapi yapılır.
İlgili 40 soru bulundu
Prof. Dr. Horuz, testis kanserinin tedavi edilmediğinde ölüme kadar götürebildiğini belirterek “Testis kanseri testiste, erkeklerde sperm ve hormon üreten üreme organında, kötü huylu tümör yani kanser oluşması durumudur. Tüm kanser türlerinde olduğu gibi tedavi edilemezse testis kanseri de ölümcül olabilir.
Kemoterapilerin etkileri genelde 3-4 hafta sürer, bazen 6 haftaya kadar uzar. Yan etkilerin geçme süreleri de hem kemoterapiye hem de yan etki türüne göre değişir.
Kemoterapide kullanılan ilaçlar damar yoluyla (intravenöz) veya ağızdan alınarak (oral) uygulanabilir. İlaçların damar yoluyla verilmesi durumunda kemoterapi seansları haftalık veya iki haftada bir gerçekleştirilebilir ve her seans ortalama 2-4 saat sürebilir.
Kanser bulaşıcı değildir. Boşalma durumu hiçbir şekilde kötüleştirmez. Testis kanseri ameliyatı sonrası cinsellik nasıl etkilenir: Çoğu insan testis kanseri geçirdikten sonra normal bir cinsel yaşama sahip olabilir. Ameliyatı veya başka bir tedaviyi atlatmak için biraz zamana ihtiyacınız olacak.
Kanser testisin ötesine yayılmışsa hastaya kemoterapi ve /veya radyoterapi de uygulanabilir. Testis kanseri tekrarlayabilir veya vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Bu nedenle başarılı bir tedavinin ardından takip bakımı önemlidir.
Testisteki tümör boyutu 5 cm. ve daha ufaksa, cerrahi olarak testis alındıktan sonra, karıniçi seviyesindeki ana damarlar etrafındaki ve ayrıca kemik pelvis seviyesindeki lenf bezlerine radyoterapi uygulanır. Ömür boyu hasta yakın takip altında kalır.
Patoloji sonuçları alınan hücre ya da dokunun niteliği, şüphe duyulan hastalığın tanı güçlüğüne bağlı olarak tanı elde etme süresi değişmektedir. Sıklıkla kesin tanı için ek istenilecek testlere bağlı 2-10 gün arasında sonuçlar elde edilmektedir.
Testis tümörü genellikle diğer testiste tekrarlama ihtimali olan bir hastalık olmakla beraber bu çok sık karşımıza çıkan bir problem değildir.
Nonseminoma. Seminoma dışı olarak adlandırılan nonseminoma, genel olarak 15-30 yaş aralığındaki genç erkeklerde görülen bir testis kanseri türüdür. Çok hızlı şekilde gelişen ve yayılan kanserli hücreler farklı alt türlere ayrılır.
Testis kanserinde sırasıyla 3 evre kullanılmaktadır. Evre 0'da, kanserli anormal hücreler sadece sperm hücrelerinin geliştiği ve bulunduğu ince kanalcıkların içinde yer alır. Bu hücreler normal dokulara sirayet etmemiştir. Bazen bu duruma “prekanseröz durum” da denilebilmektedir.
Testiste ağrısız tek taraflı kitlenin mevcut olması durumunda aksi ispat edilene kadar kötü huylu bir oluşum olarak kabul edilmesi gerekmektedir. Çoğu testis kanseri ağrısız kitlelerden oluşur, ancak hastaların %30 ila %40'ında ağrı görülmektedir.
Testis kanseri tedavisi sonrası sperm üretimi düşük veya hiç yoksa, yardımcı üreme teknikleri kullanılarak çocuk sahibi olma şansı artırılabilir.
Kemoterapi alan erkekler tedavi süresince ve sonrasında bir süreliğine hamileliğe sebebiyet vermekten kaçınmalıdır, çünkü kemoterapi sperm hücrelerindeki DNA'ya zarar verebilmektedir. Bu, doğum kusurlarına yol açabilmektedir.
“Sıcak Kemoterapi” ile birlikte, tedavi sonrası yaşam süresinin uzadığını belirten Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı şöyle devam etti: “4'üncü evre kanserlerde eskiden 6-12 aylık bir yaşam süresi öngörülürken, sıcak kemoterapi ile kalın bağırsak kanserlerinde 5 yıllık yaşam ...
Bunlar haftada bir kür veya 2 ve 3 haftada bir kür şeklinde uygulanmaktadır. Ortalama 5 veya 6 kür toplamda 6 aylık bir sürede gerçekleştirilir. Başka bir deyişle 5 ila 10 hafta arasında farklı kemoterapi kürleri ön plana çıkmaktadır.
Saç Dökülmesi İçin Kaç Seans Kemoterapi Gerekir? Saç dökülmesi genellikle kemoterapi tedavisine başladıktan yaklaşık 1 ila 3 hafta sonra başlar. Tipik olarak kanser tedavisinden 1 veya 2 ay sonra saç dökülmesi en belirgin halini alır.
Hastalar ilaçları damar yoluyla aldıklarında belirli oranda acı hissedebilmektedir. Bu yüzden kemoterapinin zaman zaman acı verdiğini söylemek mümkün olmaktadır. Bunun yanında alınan ilaçların yan etkisi nedeniyle kemoterapinin acı verdiği söylenmektedir.
Kemoterapi tedavisi temel olarak erken evre, erken tanı meme kanseri olgularında operasyon öncesi veya sonrasında şeklinde uygulanabilir.
Kemoterapinin bulantı, kan düşüklüğü, enfeksiyona yatkınlık, bağırsak problemleri, ağız yaraları, saç dökülmesi, el ve ayaklarda uyuşukluk gibi yan etkileri olabilir. Kemoterapi sonrası bulantı ve kusma görülebilir, bunun için hastaların mutlaka doktoruyla veya bir diyetisyenle ne zaman ne yiyeceğini konuşması gerekir.
Erken evre kanserlerin büyük çoğunda yalnızca cerrahi veya bazen radyoterapi tedavileri yeterli olmaktadır. Evre 3-4 ve/veya greyd derecesi 2-4 arasında olan orta ve ileri evre kanserlerde çoğunlukla kemoterapiler tedavilere eklenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri