Bazı araştırmalar gösteriyor ki tofu, edamame yani olgunlaşmamış soya fasulyesi ve soya sütü gibi soya ürünlerini düzenli olarak yemek testosteron seviyesini düşürebiliyor. Soya içeren gıdalar, vücuttaki östrojenin etkilerini taklit eden bitki bazlı maddeler olan fitoöstrojenler açısından da yüksekler.
Sürekli ve yüksek düzeyde yaşanılan stres, yoğun sigara ve alkol kullanımı, damar rahatsızlıkları, aşırı kilo, hareketsiz yaşam, diyabet, böbrek hastalıkları ve metabolik sorunlar testosteron salınımını ciddi düzeyde düşürmektedir. Yaşın ilerlemesi de düzenli bir azalmaya yol açar.
Michael Zitizmann ve arkadaşlarının yaptıkları bir çalışma gösterdi ki (Nature Reviews Endocrinology/2009) insülin direncinin artması da testosteron seviyelerini olumsuz etkiliyor. İnsülin direnci sonucu ortaya çıkan glikoz -şeker- intoleransı olan erkeklerde kan testosteron seviyeleri düşük bulunuyor.
Yaşam tarzı değişiklikleri testosteron seviyesini artırır.
b) Az su içenlerde kan volümü azalır ve hormon yapımı az olur. Günde 2.5 litre su içmek gerekir. c) Dengeli ve sağlıklı beslenmek testosteron seviyesini artırır. Akdeniz diyeti en sağlıklı beslenme şeklidir.
Yapılan bilimsel çalışmalarda, temel olarak erkeklerde sperm üretimini, kas kütlesi ve gücünü, kemik yoğunluğunu arttıran testosteron oluşumunu maydanoz, ısırgan ve matcha'nın desteklediği gösterilmiştir.
İlgili 23 soru bulundu
Sporcular ve adrenalin bağımlıları için kafein, yeri doldurulamaz bir performans artırıcıdır. Kafein tükettiğiniz gecelerin uykusuz geçme nedeni de sağladığı bu enerjidir. Kafein enerji vermenin yanı sıra egzersizle birlikte tüketildiğinde testosteron seviyesini arttırır.
Yumurta sarısı hem testosteron üretimi için sağlıklı yağ kaynağıdır hem de protein ve antioksidan bir mineral olan selenyum bakımından zengin bir besindir. Çeşitli hayvan deneylerinde selenyumun belli genleri aktive ederek testosteron üretimini arttırmaya yardımcı olduğu gösterilmiştir.
Testosteron yüksekliği erkeklerde kellik yapar. Testosteronun yükselmesi kanda kötü kolesterolü yükseltir, koruyucu kolesterol HDL'yi düşürür, kalp büyümesine neden olarak hem kalp damarlarında tıkanma ve infarktüse hem de kalp yetmezliğne neden olur. Testosteron yükselmesi damar sertliğini arttırır.
Testosteron eksikliği yaşamamak için alkol ve sigara içilmemesi gerekir. İstiridye ve karides gibi deniz ürünleri, avokado, brokoli, ıspanak, karnabahar gibi sebzeler, muz, yumurta, bal gibi besinler testosteron yükseltmeye yardımcı olabilir.
Erkeklerde ise, D vitamini eksikliği olanların, cinsel yaşamlarını etkileyecek daha düşük testosteron seviyelerine sahip olma olasılığı daha yüksek olabilir.
Kafein ve Testosteron
Fakat aslında kafein sadece enerjinizi arttırmakla kalmıyor ve aynı zamanda testosteron seviyelerinizi de yükseltiyor. Yeni Zelanda'lı araştırmacılar kafein alımının ağırlık çalışmaları sırasında kandaki testosteron seviyelerini yükselttiğini tespit ettiler.
Yerfıstığı, avokado, balık gibi kaynaklardan elde edilen uçucu yağ asitleri, keten tohumu, zeytin ve kanola gibi sağlıklı yağlar doğal olarak testosteron seviyelerini yükseltmek için son derece etkili bir yoldur.
Günde sadece bir çorba kaşığı keten tohumu, testosteronu yükseltir.
Testosteron düzeyi 40 yaşından itibaren yılda ortalama % 1 – 1,5 oranında azalmaktadır. Dolayısıyla, yaş alan her erkekte testosteron düzeyi azalabilir. Ayrıca; testosteronun bir kısmının karındaki yağ dokuda östrojene dönmesi de düzeyini daha da azaltabilir.
Testosteron Üretimini Arttırır: Testosteron vücut tarafından sentezlenen, erkeklerde seks karakterlerinin gelişmesini ve sperm oluşmasını sağlayan bir hormondur. Soğan suyu tüketimi vücutta testosteron üretimini arttırır ve cinsel işlev bozukluklarını önler.
Bitter Çikolata: İçerdiği L - Arginine aminoasiti sayesinde testosteron miktarının artmasını sağlamaktadır. İstiridye: İçerdiği çinko sayesinde testosteron artışını, sperm seviyesinin ve kalitesinin artmasını sağlar.
Uluslararası Journal of Andrology'de yayınlanan bir çalışmada, magnezyum alımının arttırılmasının serbest testosteron seviyelerinde %24'lük bir artışa neden olduğu görülmüştür. Magnezyum açısından zengin diğer yiyecekler arasında kabak çekirdeği, susam tohumu, pazı ve badem bulunur.
Sonuç: Sonuç olarak omega-3 yağ asitlerinin sıçan tes- tis dokusunda gerek oksidatif hasarı önleyerek, gerekse testosteron düzeyini artırarak olumlu etki gösterdiği tespit edildi.
Yüksek testosteron seviyeleri, kadınlarda yüz ve vücutta aşırı kıllanma (hirsutizm) ve düzensiz adet döngüsü gibi sorunlara yol açabilir. Test sonuçları tek başına değerlendirilmemelidir.
Testosteron Fazlalığı da Erkekleri Etkileyebilir
Testosteron fazlalığı akne oluşumu, sinirlilik hali, ergenliğe erken girme, vücut kıllarında artış, yüksek tansiyon, cinsel dürtülerde artış ve yine erkek kaynaklı infertilite gibi semptomlara yol açabilir. Testosteron azlığı gibi fazlalığı nedenleri de çeşitlidir.
20'li yaşların ortalarında zirve yapan testosteron seviyesi, 30'lu yaşlardan itibaren yavaş yavaş azalmaya başlar. 40'lı yaşlardan itibaren hormon seviyesi yılda ortalama %1 azalır. Bu azalmaya rağmen, genel hormon seviyesinin uzun yıllar boyunca normal seviyelerde kaldığı söylenebilir.
Peynir: Cinsel ilişki yaşanmadan önceki saatlerde yenmemesi gereken yiyeceklerden biri peynir. Özellikle inek sütü peyniri erkekte testosteron seviyelerini olumsuz etkiliyor.
Diyetisyen Gizem Şeber, libidoyu artırmanın yolunun testesteron seviyesini artıran besinlere yer vermek olduğunu belirterek, günde 2 bardak sütün libidoyu yükselttiğini söyledi.
Kabak çekirdeğinde bulunan fitosterol, testosteron üretimini iyileştirir. Bu da sperm sayısının ve doğurganlığın artmasına destek olur. Kabak çekirdeği, kan dolaşımını ve meni hacmini artıran omega 3 yağ asitlerini bolca içeriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri