Testosteron kelliğe sebep olmaz hatta düşük testosteronun kortizol hormonunu arttırıp kelliğe sebep olduğuyla ilgili bulgularımız var. Yüksek testosteronun kelliğe sebep olduğu bilinmiyor. Ama daha yüksek testosteron seviyeleri genetik olmakla beraber
Testosteron erkek tipi kıllanma ile yakından ilişkilidir. Erkeklerde kıl köklerinde kerotinosit denilen yapılar vardır. Ergenlikte vücuttaki testosteron seviyesi artınca testosteron bu yapıyla etkileşime geçer ve DNA ve RNA yapımını artırarak erkek tipi kıllanma denilen kıllanmayı sağlar.
Testosteronun etkileri arasında yüzdeki akne ve sivilcenin artışı da bulunur. Bu etkinin bir kısmı artan yüz yağından kaynaklanmaktadır.
Testosteron Fazlalığı da Erkekleri Etkileyebilir
Testosteron fazlalığı akne oluşumu, sinirlilik hali, ergenliğe erken girme, vücut kıllarında artış, yüksek tansiyon, cinsel dürtülerde artış ve yine erkek kaynaklı infertilite gibi semptomlara yol açabilir. Testosteron azlığı gibi fazlalığı nedenleri de çeşitlidir.
Kel erkekler dominant ama daha az tehditkâr olarak görülüyor. Kelliğe yol açan şey, testosteron hormonunun etkili bir şekilde parçalanmış dihidrotestosteron (DHT) adlı yan ürünüdür.
İlgili 34 soru bulundu
Yüksek testosteron androjeni tetikler ve yüksek androjen seviyesi saç dökülmesine neden olur. Bu nedenle genetik saç dökülmelerinin %90'ı erkeklerde görülür.
Testosteron kelliğe sebep olmaz hatta düşük testosteronun kortizol hormonunu arttırıp kelliğe sebep olduğuyla ilgili bulgularımız var. Yüksek testosteronun kelliğe sebep olduğu bilinmiyor. Ama daha yüksek testosteron seviyeleri genetik olmakla beraber DHT hormonunun daha fazla üretimini sağlayıp kelliğe sebep olabilir.
Fizyolojik bir bozukluk olmadıkça mastürbasyon yapmanın testosteron seviyelerine, ejakülasyondan hemen sonra olan artış haricinde herhangi bir önemli etkisi yoktur. Yani kas gelişimine olumlu ya da olumsuz bir etkisi yoktur.
Erkek üreme sisteminin gelişiminde, kas ve kemik kütlesinin artmasında, vücut tüyleri ve saçların oluşumunda testosteron çok gereklidir. Testosteron ayrıca hem kadınlarda hem de erkeklerde kemik metabolizması, ruh hali, enerji düzeyi gibi alanlarda önemli rol oynar.
20'li yaşların ortalarında zirve yapan testosteron seviyesi, 30'lu yaşlardan itibaren yavaş yavaş azalmaya başlar. 40'lı yaşlardan itibaren hormon seviyesi yılda ortalama %1 azalır.
Bazı erkeklerin sakallarının daha gür olması genellikle yüksek testosteron seviyeleriyle ilişkilendiriliyor. Ancak yeni bir araştırma, bu ikisi arasında bilimsel bir ilişki olmadığını ortaya koyuyor.
4) Seks hormonları: Ergenlik dönemindeki hızlı boy artışının nedeni kızlarda artan östrojen hormonunun, erkeklerde artan testosteron hormonunun, büyüme hormonunun etkisini arttırırken aynı zamanda kendileri de boy uzamasını uyarır.
Aşırı testosteron salınmasının tehlikeleri nelerdir? Erkeklerde anormal yüksek testosteron düzeyleri şu sorunlara yol açabilir: Sperm sayısının azalması ve testislerin küçülmesi. Kalp krizi riskinde artma.
Yetişkinlerde testosteron seviyesinin sağlıklı seviyelerde olması genel sağlık, hastalık riski, vücut kompozisyonu, cinsel işlev gibi durumlar için önemlidir. Ayrıca vücut testosteron seviyesinin artırılması ile sadece birkaç hafta içinde kas kütlesi ve canlılıkta hızlı kazanımlara neden olabilir.
Genellikle, tüylenmede artışa sebep olan kandaki erkeklik hormonu olan androjen dediğimiz hormonların (testosteron, dehidroepiandrosülfat) yüksek olmasından kaynaklıdır.
Testosteron yapımı ergenlik ve erişkin yaş başlarında en yüksek seviyededir. Erişkinlerde 20-25 yaşlarında en yüksek, 65-70 yaşlarında en düşük değere sahiptir. Yaşlanmayla birlikte gittikçe T yapımı da azalmaya başlar. Ortalama 30-40 yaşlarından sonra erkeklerde %1 seviyelerinde bir azalma görülür.
Çünkü testosteron, yağ dağılımını düzenler, kas kuvveti ve hacmini artırır. Ayrıca cinsel güç, sperm sayısı, kemik yoğunluğu, kırmızı kan hücresi sayısını etkiler ve hatta kireçlenme ve Alzheimer'a karşı da koruma sağlar.
2- Testosteron seviyesini artırmak sertleşme sıklığını ve miktarını artırmaz. 3- Testosteron seviyesi ölçülürken total testosteron seviyesini ölçmek yeterli değildir. 4- Sertleşme sorunu olan ve testosteron seviyesi düşük olmayan hastalarda testosteron takviyesi önerilmez ve tedavi edici değildir.
9) Steroidler – Testosteron ve progesteron
Depo-Provera (medroksiprogesteron) enjeksiyonları, Provera veya Prometrium tabletleri gibi progesteron içeren ilaçlar, bazı kişilerde saç dökülmesine neden olabilir.
DHT hormonu sebebi ile erkeklerde aşırı saç dökülmesi genetik bir faktör olmaktadır. Genelde 15-20 yaş arasında DHT hormonu aktif hale gelir ve saç diplerine zarar vermeye başlar. Eğer bu sorun ile karşılaşan kişiler herhangi bir çözüm yolu aramazlarsa 2 ya da 3 yıl içinde kellik problemleri baş gösterecektir.
Saç dökülmesinde en önemli rolü hormonların oynadığına dikkat çeken Günay, şunları kaydetti: "Testosteron güçlü saç tellerini zamanla ince tüylere dönüştürerek saçın büyümesini engelleyip saç kökünün işlevlerini olumsuz etkiliyor.
Testosteron fazlalığının ilk belirtileri yüzde sivilceler çıkması, her iki meme arasında, göbekte, kalça üzerinde ve bacakların üst kısmında sert, siyah ve kalın kılların çıkmasıdır. Hormon problemleri nedeni ile gelişen kıllarda devamlı hormon uyarısı olduğundan epilasyon iyi sonuç vermez.
Yüksek testosteron seviyeleri, kadınlarda yüz ve vücutta aşırı kıllanma (hirsutizm) ve düzensiz adet döngüsü gibi sorunlara yol açabilir. Test sonuçları tek başına değerlendirilmemelidir.
Vücut tarafından salgılanan hormonlar saç büyüme döngüsünün düzenlemesinde büyük bir rol oynar. Östrojen hormonu kadınlarda daha çok salgılanan ve saç tellerinin büyümesine yardımcı olan bir hormondur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri