İstiklal Marşı, Kurtuluş Savaşı yıllarında maddi, manevi her bakımdan sıkıntı içerisine düşmüş olan milletimizin ortak duygusu, ortak inancı ve imkânsızlıklara karşı dayanma gücünün sembolü olmuştur. Türk Milleti'nin dünyaya bildirisi ve bağımsızlığının tescilidir.
Ulusların bağımsızlığını bayraklar temsil eder. Özgür ve bağımsız olan her ülkenin bayrağı ve ulusal Marşı vardır. Aynı şekilde biz de hem özgür hem de bağımsız bir ülke olduğumuz için, bayrağımız ve marşımız bulunmaktadır. Bizim bağımsızlığımız ile özgürlüğümüze temsil eden en önemli unsurlardır.
Ay yıldız, al bayrak, al sancak. Kırmızı arka plan üzerine beyaz hilal ve beş köşeli yıldız. Efsaneye göre bayraktaki al, kan kırmızısıdır ve şehitlerin dökülen kanlarını temsil eder. Gece yarısı bu kanların üzerine yansıyan hilâl biçimindeki ay ve bir yıldızla beraber Türk bayrağının görüntüsü oluşur.
Bizim ulusal marşımız elan İstiklâl Marşı au, anlamı, özü bakımından bizi Kurtuluş Savaşı'mızın zor, acılı, bunalımlı, ama umut dolu günlerine götürür. Cumhuriyetimizin kuruluşunda, bağımsızlığı mızın kazanılışında kahraman ordumuzun ve ulusumuzun yaşadığı coşkun duyguları dile getirir.
Yapılan seçim sonunda, Mehmet Akif'in 20 Şubat 1921'de yazdığı “Kahraman Ordumuza” sungusunu taşıyan şiiri 12 Mart 1921 günü büyük çoğunlukla TBMM'nce İstiklâl Marşı kabul edildi.
İlgili 26 soru bulundu
İlk Hamdullah Suphi Tanrıöver okudu
Meclis, 1 Mart 1921'de tarihi günlerinden birini yaşadı. İstiklal Marşı, ilk kez dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver tarafından Meclis kürsünden okundu.
Hamdullah Suphi Tanrıöver (1885, İstanbul - 10 Haziran 1966, İstanbul), Türk edebiyatçı, yazar, öğretmen, milletvekili, siyasetçi.
Bütün kıtalarını kısa kısa özet şeklinde açıklayacağız. İstiklal Marşının ilk kıtasında şair Mehmet Akif Ersoy, zorluk içerisinde bağımsızlığını koruyan ve onu yücelten Türk milletine Korkma diye sesleniyor.
İstiklal Marşı Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılmış önemli bir sanat eseridir. Mehmet Akif Ersoy bu şiiri özenle yazarak Türk milletine armağan etmiştir. Marşı okuduğumuz zaman şehitlerimizin, vatanımızın önemi, savaştaki mücadeleler aklımıza gelmektedir.
En eski ulusal marş; İngiltere'de 18. yüzyılın ortalarından beri kraliyet törenlerinde söylenen ve 1825'te ulusal marş ilan edilen God Save the King/Queen (Tanrı Kralı/Kraliçeyi Korusun) adlı marştır.
Bir görüşe göre,Türk Bayrağı'ndaki hilal İslamiyeti; yıldız ise Türklüğü temsil eder. Kırmızı renk ise toprağa karışan kanı temsil eder. Page 5 Bir başka görüşe göre,Ay-Yıldız Orta Asya'dan gelen Türklüğü, kırmızı zemin ise vatanı temsil etmektedir.
Bayrak tesliminde neden 3 kez öpülüp alına konur? Üç zamanın sayısıdır: Geçmiş, şimdi ve gelecek. Doğum, yaşam ve ölüm.
Bu fikir nereden geldi? Yaygın inanışa göre, Osmanlıların 1448'de, düşmanlarını ağır bir yenilgiye uğrattığı Kosova savaşından sonraki gece; savaş alanında oluşmuş kan gölünün üzerinde gökyüzünden yansıyan hilal ve yıldız yan yana görünmesinden ilham alınarak tasarlandığına inanılmıştır.
Güftesi, Anadolu'da Millî Mücadele'nin devam ettiği sırada Mehmet Âkif Ersoy tarafından kaleme alınmış şiirdir. Şairin Kurtuluş Savaşı'nın kazanılacağına olan inancını, Türk askerinin yürekliliğine ve özverisine güvenini, Türk ulusunun bağımsızlığa, Hakk'a, yurduna ve dinine bağlılığını dile getirir.
İstiklal Marşı, Türkiye'nin ulusal bağımsızlık marşıdır. Güftesi Mehmet Akif Ersoy'a, bestesi Osman Zeki Üngör'e ait olan eserin orkestrasyonu Edgar Manas tarafından yapılmıştır. İstiklal Marşı, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı coşkuyla kutladığımız bugün gündeme geldi.
Türk ulusunun inancının, vatan sevgisinin, milli ve manevi duygularının en güzel ifadesi, bağımsızlığımızın sembolü olan İstiklal Marşı'nın Milli Marş olarak kabülünün 93. yıldönümünü gururla kutluyor, yazarı Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy 'u saygıyla anıyoruz.
Bu, marşın yeni bir düzenlemesi değil orijinal tonundan (sol minör) 1,5 ton aşağıya aktarılmış (mi minor) şekli olup, orkestralamada sazların ses sınırları ile ilgili birkaç küçük zorunlu değişiklik dışında, ezgisel veya armonik yapıda hiçbir değişiklik taşımamaktadır.
İstiklal Marşı'nın 2.
Şair ikinci kıtada bayrağımızın o zaman ki kırgın, küskün, öfkeli halini dile getiriyor. Türk vatanının bazı parçaları, işgal edilmiştir. Bu yüzden bazı bölgelerde bayraklarımız indirilmiş yerine düşman bayrakları asılmıştır. Kaş çatmak öfke halini ifade eder.
12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü Mesajı Aziz Türk Milleti'nin bağımsızlığına ve kutsal değerlerine olan inancını destanlaştıran İstiklal Marşı'mızın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilişinin 101. yıldönümünü idrak etmenin gururunu yaşıyoruz.
İstiklal Marşı 1. Kıta
Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak; Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak. O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak; O benimdir, o benim milletimindir ancak.
“Korkma”, ileride yazacağı İstiklal Marşı'nın da ilk kelimesiydi.
Mehmed Âkif “İstiklâl Marşı”nda bu sirius/ süreyyâ yıldızına gönderme yapmaktadır. Ona göre bu yıldız, metafor olarak “milletin yıldızı”dır. Bu “milletin yıldızı” en parlak olandır, asla sönmeyecek olandır; zira 'o yıldız'/'millet(ler)in yıldızı'dır ve “Hakk'a tapmakta”dır.
Herşeyin din gününde açık edileceği itikadıyla yaşadı Türkler. Müslümanlık Türklüğün sığdığı ve sığındığı yegâne melce idi. İstiklâl Marşı Ankara'da yazıldı; ama ilk defa Kastamonu'da Nasrullah Camii'nde okundu.
Bağımsızlığımızın sembolü İstiklal Marşı, 102 yaşında. Mehmet Akif Ersoy, milletin hissiyatına tercüman olup milli mücadele ruhunu kaleme aldı. Türk milletinin kurtuluş mücadelesini anlatan eser 12 Mart 1921'de Meclis'te kabul edildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri