Ay yıldız, al bayrak, al sancak. Kırmızı arka plan üzerine beyaz hilal ve beş köşeli yıldız. Efsaneye göre bayraktaki al, kan kırmızısıdır ve şehitlerin dökülen kanlarını temsil eder. Gece yarısı bu kanların üzerine yansıyan hilâl biçimindeki ay ve bir yıldızla beraber Türk bayrağının görüntüsü oluşur.
Türk bayrağı beyaz ve kırmızı renk ile beraber ay yıldızlı olarak bir semboldür. Genel çerçevede kırmızı renk şehitlerin kanını temsil eder ve onları anar. Aynı zamanda kırmızı üzerine beyaz renkli Hilal ve yıldızlar, Türk tarihini ön plana almaktadır.
1. Bayrak bir milletin sembolüdür. Bayrak bir milletin varlığının ve bağımsızlığının sembolü, tarihinin hatırasıdır. değeri; pamuk, atlas ve ipekten yapılmasına bağlı olmayıp, temsil ettiği milletin kıymeti ile ölçülür. devletin hakimiyetini, bağımsızlığını ve şerefini temsil ettiği için bayrağa saygı gösterilir.
Bayrak direğinin kaidesinde yer alan kabartmada; meşale Türk medeniyetini, kılıç taarruz gücünü, miğfer savunma gücünü, meşe dalı zaferi, zeytin dalı ise barışı simgelemektedir. Türk bayrağı, ulusumuzun yurdunu savunma, zafer kazanma, barışı koruma ve uygarlık kurma gibi yüce değerleri üzerinde dalgalanmaktadır.
İstiklal Marşı; milletimizin bağımsızlık aşkının sembolüdür.
İlgili 37 soru bulundu
Türk bayrağı Türk milleti için oldukça önemli bir yere sahiptir. Türk bayrağı ülkemizin ve milletimizin varlığını, aynı zamanda bağımsızlığını temsil eder. Türk bayrağının rengi şehitlerimizin kanından gelir ve ve bu nedenle kırmızıdır.
- En önemli ve güçlü bağımsızlık sembolümüz bayrağımızdır. Türk bayrağının şekli 29 Mayıs 1936 yılında çıkarılan Türk bayrağı kanunu ile birlikte belirlenmiştir. - Diğer bir sembol ise İstiklal Marşımızdır.
Ay-yıldız İslam devletlerinde ilk olarak Arap – Sasani sikkelerinin ön ve arka yü- zünde görülmektedir. Türkler İslamiyet'i kabul etmeleriyle birlikte bayraklarında hilâli İslam sembolü olarak kullanmışlardır.
Bizans surlarına Türk bayrağını ilk diken Ulubatlı
Yaygın inanışa göre, Osmanlıların 1448'de, düşmanlarını ağır bir yenilgiye uğrattığı Kosova savaşından sonraki gece; savaş alanında oluşmuş kan gölünün üzerinde gökyüzünden yansıyan hilal ve yıldız yan yana görünmesinden ilham alınarak tasarlandığına inanılmıştır.
Efsaneye göre bayraktaki al, kan kırmızısıdır ve şehitlerin dökülen kanlarını temsil eder. Gece yarısı bu kanların üzerine yansıyan hilâl biçimindeki ay ve bir yıldızla beraber Türk bayrağının görüntüsü oluşur. Bu efsanenin 1389 yılında meydana gelen I. Kosova Muharebesi'nde gerçekleştiği söylenmektedir.
Bayrak bir ülkenin bağımsızlığını simgeleyen ve bir ulusun milli değerlerini yansıtan renkli bir kumaş olarak tanımlanabilir. Bu nedenlerden ötürüdür ki bayraklar ülkelerin değer verdikleri ve baş üstünde tuttukları en önemli simgelerdendir.
Beyaz zemin üzerinde yer alan kırmızı dikdörtgen, Türk milletinin bütünlüğünü ve birliğini simgeler. Beyaz rengi, aydınlık, temizlik ve adalet anlamına gelir. Kırmızı rengi ise, kanın simgesi olarak Türk milletinin mücadelesini ve kahramanlığını ifade eder.
Ulusların bağımsızlığını bayraklar temsil eder. Özgür ve bağımsız olan her ülkenin bayrağı ve ulusal Marşı vardır. Aynı şekilde biz de hem özgür hem de bağımsız bir ülke olduğumuz için, bayrağımız ve marşımız bulunmaktadır. Bizim bağımsızlığımız ile özgürlüğümüze temsil eden en önemli unsurlardır.
Türk Bayrağına sözle, yazı veya hareketle veya herhangi bir şekilde hakaret edilemez, saygısızlıkta bulunulamaz. Bayrak yırtılamaz, yakılamaz, yere atılamaz, gerekli özen gösterilmeden kullanılamaz. Bu Kanuna ve yönetmeliğe aykırı fiiller yetkililerce derhal önlenir ve gerekli soruşturma yapılır.
Hilâl, Arapların fethinden önce de Sasani İmparatorluğu'nun sembolüydü. Arapların imparatorluğu ele geçirmesinden sonra sembol Müslüman idareciler tarafından benimsendi ve güçlerinin sembolü olarak ve İslâm'ın sembolü olarak muhafaza edildi.
Böylece Türk Bayrağı Kanunu, 29 Mayıs 1936 tarihinde 2994 Sayılı Kanun ile Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilmiş oldu. 5 Haziran 1936 tarihinde ve 3322 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Atatürk, sağlığında, Türk Bayrağı ile ilgili düzenlenmenin yapılmasını sağlamış oldu.
Osmanlı Devleti'nin kuruluşu ile devletin varlığının sembolü olarak Selçuklu Hükümdarı tarafından Osman Gazi'ye Ak Sancak gönderilmiştir. Ak Sancağın Yavuz Sultan Selim devrine kadar tek sancak olarak devam ettiği bilinmektedir.
Ancak dünyada değişmeden kullanılan en eski ülke bayrağı Danimarka bayrağıdır. Yatay olarak ortasından geçen tek beyaz şeritli kırmızı zemin ilk olarak 1625'te kullanılmış ve günümüzde de aynı kalmıştır.
Ay Yıldız'ın Hikâyesi
Ay yani hilâlin çok eskiden beri Türkler'de kullanılan bir sembol ve millî simge olduğu bilinmektedir (Esin, 313-359). Eski Türk sancak ve kumaşlarında ay ve bunun içinde çok şualı bir motif bulunmaktadır. Ancak bu şualı motifin bir yıldız değil güneş simgesi olduğunu iddia edenler de vardır.
Ulusal bayraklar
Türkiye'nin modern amblemi, yıldızı hilâlin dışında gösterir, Ay ve Venüs'ün birleşiminin "gerçekçi" bir tasviri gibidir, ancak 19. yüzyılda Osmanlı yıldızı ve hilâli, hilâlin içinde yıldız olarak çiziliyordu.
Peygamber'in, “Yıldızlar gökyüzü için güvenliktir, onlar yok olunca gökyüzüne vaad edilen şey (kıyamet) gelir” (Müsned, IV, 399; Müslim, “Feżâʾilü'ṣ-ṣaḥâbe”, 207) dediği nakledilmekte, bazı hadislerde yıldızlarla ilgili Câhiliye inanışları kınanmakta, yağmurun Allah tarafından yağdırıldığı, bunu bir yıldızın doğup ...
Millî hayvan
Bozkurt, bugün Türk milliyetçiliğinin sembolüdür. Atatürk tarafından da ulusal sembol ilan edilmiş ve birçok yerde kullanılmıştır.
Güftesi, Anadolu'da Millî Mücadele'nin devam ettiği sırada Mehmet Âkif Ersoy tarafından kaleme alınmış şiirdir. Şairin Kurtuluş Savaşı'nın kazanılacağına olan inancını, Türk askerinin yürekliliğine ve özverisine güvenini, Türk ulusunun bağımsızlığa, Hakk'a, yurduna ve dinine bağlılığını dile getirir.
Türk bayrağı, 1982 Anayasasının 3. maddesinde "şekli kanunda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır." Diye tarif edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri