Tekbîr, “Allâhu ekber - Allah en büyüktür”, tehlîl ise “Lâ ilâhe illallah Muhammedun Rasûlullah - Allah'tan başka ilâh yoktur, Muhammed O'nun elçisidir” demektir.
Tevhit, Allah'ın bir ve tek olduğuna iman etmek; tehlil ise bunu üst üste birçok kez dile getirmektir.
Her 100 la ilahe illalah sözünden sonra “Muhammedür Rasûlullah Sallallahu Teâlâ Aleyhi Vesellem" denmesi gerekmektedir. Tehlil Hatmi Nasıl Yapılır ve Okunur? Hatmi tehlil ya da tehlil hatmi kelime tehlinin 70000 defa okunmasına denmektedir. Hatim etmek için mutlaka 70000 kere la ilahe illallah denmesi gerekmektedir.
Tasavvufi manada tehlil, bir kişinin, Allah'ı kalbinden geçenlerle doğru orantılı olarak diliyle zikretmesidir. Daha dar manada bu zikri, tevhit kelimesi olan “lâ ilâhe illallah” sözünü tekrarlayarak yapmasıdır (Uludağ 1996: 521).
Kelime-i tevhidin aslı “lâ ilâhe illallah Muhammedün resûlullah” cümlelerinden ibaret olup “Allah'tan başka tanrı yoktur, Muhammed Allah'ın elçisidir” şeklinde Türkçe'ye çevrilir. Kelime-i tevhid, inanç esaslarının ve dolayısıyla dinin özünü oluşturan iki temel üzerine kurulmuştur.
İlgili 27 soru bulundu
Tevhid: Lugatta; birleme, bir Allah'tan başka ilâh olmadığına inanmak demektir. Tevhid, terim olarak; Allah'ın zâtında, sıfatlarında, isimlerinde ve fiillerinde birlemek, O'na hiçbir şeyi eş ve ortak koşmamaktır.
Kelime-i şehadet "Eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resulühü" biçiminde okunur. Kelime-i tevhidin Türkçe karşılığı ise "Allah'tan başka tanrı yoktur, Hz Muhammed Allah'ın elçisidir" biçiminde çevrilir.
Tekbîr, “Allâhu ekber - Allah en büyüktür”, tehlîl ise “Lâ ilâhe illallah Muhammedun Rasûlullah - Allah'tan başka ilâh yoktur, Muhammed O'nun elçisidir” demektir.
Hamdetme, elhamdülillâh deme: Kimi tehlîl ü kimi tahmîd okur (Süleyman Çelebi). Eyle tevhîd ile tahmîd Hudâ-yı ferde (Osman Şems). 2. Eskiden kitapların başında Allah'a hamd ifâde eden sözlerin bulunduğu kısım.
“Zikrin en faziletlisi, lâ ilâhe illallah'tır.” (
Bu ve benzeri rivayetlerden dolayı kelime-i tevhidi söylemenin büyük sevabı olduğu anlaşılıyor. Her ibadetin sevabı hem okuyana hem de o ibadetin sevabı bağışlanan kimseye verilir. Bu açıdan ölen kimsenin ruhuna bağışlanmak üzere tevhid çekilmektedir.
Tehlil, “h-l-l” kelimesinden türemiş ve sözlükte sesi yükseltmek, bağırmak ve haykırmak anlamına gelir.Bismillahirrahmanirrahim için “besmele” ve “la havle vela kuvvete illa billah” için “havkale” mastar olduğu gibi tehlil'in de mastarı heylele'dir.
Kelime-i tevhidi zikir olarak okumak, okuyana ve dinleyenlere Allah'ı hatırlatacağı için sevap kazandıran bir ameldir, zikirlerin en güzelidir.
“Kim, yetmiş bin defa 'Lâ ilâhe illallah' derse veya kimin için bu söylenirse, günahları mağfiret olunur (bağışlanır).” Değerli kardeşimiz, İbn Arabi Hazretleri, bâtıni ve manevi ilimlerde harika bir kutup olduğu gibi, fıkıh, tefsir, hadis gibi zahirî ilimlerde de büyük bir allamedir.
Tevhit işlemi tapu kadastro müdürlüklerinde yapılan bir işlemdir. Ancak önce lisanslı bürolara gidilmesi gerekir lisanslı bürolar; harita ve kadastro mühendislerinin devlet tarafından sınavı kazanmış ve diğer şartları yerine getirmiş olan yeminli harita mühendisleridir.
"Herkes ölmeden önce kendi ruhu için 70 bin ihlas-ı Şerif suresi okuyup hazır etsin.
Kadınlar âdet veya lohusalık hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerîmeleri okuyabilirler. Bunun yanında, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salavât-ı şerîfe getirebilirler.
Sözlükte “işittirmek” mânasındaki tesmî', fıkıh terimi olarak namazda rükûdan doğrulurken “semiallahü li-men hamideh” (Allah hamdedenin hamdini kabul eder) cümlesini söylemeyi ifade eder. Sözlükte “övmek, şükretmek” anlamına gelen tahmîd ise tesmîin ardından ayakta iken, “Rabbenâ leke'l-hamd” (Ey rabbimiz!
Namazda rükûdan kalkarken hamd anlamı içeren duayı okuma. Namazda rükûdan doğrulurken semiallahü li-men hamideh cümlesini söyleme anlamında bir terim.
Tahmid kelimesinin ilk anlamı, birini yaptıklarından ya da ürettiği eserlerden dolayı tebrik etmek ve övmektir. Bu kelime genellikle Allahu Teala için övgü ve şükür manasında kullanılır. İslam inancına göre tahmid yalnızca Allah'a mahsustur.
Sual: Hatm-i tehlil nedir? Kelime-i tevhid veya tehlil La ilahe illallah demektir. 70 bin kelime-i tehlil okumaya hatm-i tehlil denir.
Kelime-i tevhid şu şekilde söylenir: "Lâ ilahe illallah, Muhammedün Resullullah" Kelime-i Şehadet ise "Eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resulühü" şeklinde okunur.
Bunu yapmak için öncelikle hatim duası yapılmalı ve duadan sonra bağışlamak istenilen kişilere özellikle ölmüşlere hazreti peygamberin ruhu şeriflerinden başlanarak bağışlanmalıdır.
La ilahe illallah en faziletli zikir mi? Zikir, hatırlamak ve hatırlatmak demektir. Kelime-i tevhidi zikir olarak okumak, okuyana ve dinleyenlere Allah'ı hatırlatacağı için sevap kazandıran bir ameldir, zikirlerin en güzelidir.
Namaz kılmak, secde yapmak, mushafa tutmak abdestle olur. Tesbih çekmek, istiğfar etmek, mushafı tutmadan Kur'an okumak, zikir yapmak; “La ilahe illallah” demek, bunların hiçbiri için abdest şart değildir.
Kelime-i Tevhid'in zikredilmesi ile ilgili bir sınır yoktur. Müslüman her zaman için zikredebilir ve kalbindeki tevhid inancını her zaman tazeleyebilir. Peygamberimiz aleyhisselam namazdan sonra yapılan tesbihatta 'la ilahe illallah' tesbihatını yapardı. Sabah akşam zikirlerinde de kelime-i tevhid vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri