Tevhit ya da Tevhid, Türk ve İslam edebiyatında Allah'ı, yaratılış ve kainatın aslı gibi unsurları bir arada yorumlayan manzum –mensur edebî tür. İslâmiyet'in kabulüyle birlikte önce Arap ve Fars edebiyatında daha sonra da Türk edebiyatında sıklıkla işlenen bir nazım türdür.
Tevhid; Allah'ın tekliğine, varlığına, bütün yetkin konuların kendisinde toplandığına inanmaktır. Bu inançla; Allah'ın eşi ve benzerinin bulunmadığı belirtilir. Allah birdir ve tektir inancını tanımlayan; Lâ İlâhe İllallah sözcüklerine kelime- i tevhid adı verilir ve sık bir şekilde tekrarlanır.
Tevhid Allah'ın varlığına, tekliğine, tüm yetkin niteliklerin kendisinde toplandığına, eşi ve benzeri bulunmadığına inanmaktır. Bu inancı açıklayan Lâ İlâhe İllallah cümlesine kelime-i tevhid denir ve sık sık tekrarlanır. Tevhide inanan kişi mümin ve muvahhit adını alır.
“Allah'ın zâtında, sıfatlarında ve fiillerinde bir ve tek olması, eşi, benzeri ve ortağı bulunmaması, kulluk edilmeye lâyık tek varlık olması ve bunun kabul edilmesi”dir.
Allâh Taâlâ'nın varlığından, birliğinden, tek olduğundan; eşi, benzeri ve ortağı olmadığından, isimlerinden, sıfatlarından, kudretinin tecellîsinden bahseden manzum ve mensur eserlere, edebiyatta “tevhîd” adı verilir.
İlgili 16 soru bulundu
Sözlükte “tek ve bir olmak” anlamındaki vahd (vahdet, vühûd) kökünden türeyen tevhîd “bir şeyin bir ve tek olduğunu kabul etmek” demektir.
Kelime-i tevhidin aslı “lâ ilâhe illallah Muhammedün resûlullah” cümlelerinden ibaret olup “Allah'tan başka tanrı yoktur, Muhammed Allah'ın elçisidir” şeklinde Türkçe'ye çevrilir.
Her Müslüman Allah'ın varlığına ve birliğine inanır. Birlik inancına ise ''tevhit'' adı verilir. 5. sınıflar için ''Allah vardır ve birdir'' konusu örnek ayetler ve hadislerle anlattık. Tevhit kelimesi aynı zamanda tek kılmak, tekleştirmek anlamına gelir.
Tevhidin Amacı Nedir? Tevhid, Allah'ın varlığına ve birliğine tüm yetkin olan niteliklerin kendisinde toplanmış olduğuna eşinin ve benzerinin bulunmadığına inanmaktır. Bu inancı açıklamakta olan Lâ İlâhe İllallah" cümlesine ise kelime-i tevhid adı verilir ve sık sık tekrar edilir.
Kitâbü't Tevhit (Arapça: كتاب التوحيد, çev. 'Tevhit Kitabı''), Sünni İslam'ın ana ilahiyat kitabı ve Maturidiliğin birincil kaynağı olan kitap, Hanefi âlimi Ebu Mansur el-Matüridi (ö. 333/944) tarafından yazılmıştır.
Mahlûkata takılan ilim, kudret, irade gibi sıfatları, o sıfatları yaratan Allah'ın, mutlak ve sonsuz sıfatlarından haber veren birer işaret gibi görmek ve o mahlûk sıfatlara hakiki bir varlık isnat etmemek.
Tevhit inancı Arapça kökenli olarak bilenen bir kelime olmaktadır. Kısaca bu inancın özü Allah'ın bir ve tek olduğuna iman etmek olmaktadır. Bu inanç doğrultusunda Allah doğmamış ve doğurulmamıştır. Ve Allahtan başka hiçbir ilah olmadığı bilinmektedir.
Tektanrıcılık kavramının İslam terminolojisindeki karşılığı olarak bilinegelen tevhid kavramı akidevî bir terim olarak, Allah'ın varlığına ve birliğine, tüm yetkilerin kendisinde toplandığına, eşi ve benzeri olmadığına inanma esasına dayanır.
Tevhidler muhtevalarına göre şer'î (kelâmî) ve tasavvufî olmak üzere ikiye ayrılabilir. Bu iki grup arasındaki esas farklılık, kelâm ve tasavvuf ekollerinin konuyu ele almadaki metot ve bakış açısından kaynaklanmaktadır.
Tevhid Allah'ın var olduğuna, tek olduğuna, bütün yetkin özelliklerin kendisinde toplandığına, eşinin ve benzerinin bulunmadığına inanmak şeklinde tanımlanır. Bu inancı açıklayan esas cümle Lâ İlâhe İllallah cümlesidir. Bu cümleye kelime-i tevhid adı verilir ve sık sık tekrar edilir.
Kelime-i tevhid şu şekilde söylenir: "Lâ ilahe illallah, Muhammedün Resullullah" Kelime-i Şehadet ise "Eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resulühü" şeklinde okunur.
Tevhit, arazi ve arsa sahibinin birden fazla a- razi veya arsasını ya da başka kişilerin mülkiye- tinde bulunan birden fazla arazi ve arsaların, bu kişilerin kendi istekleriyle birleştirmesidir. Bu nedenle tevhit işlemi rızaya dayanmaktadır.
Marifetullah, İlâhî isim ve sıfatların tecellilerini okuyabilmek tefekkür ederek, araştırarak, inceleyerek görebilmek, anlayabilmektir. Amelî tevhit ise, bu tevhit inancının insanın amel âleminde tam bir hâkimiyetle hükmetmesidir. Yani, bunu pratiğe döküp fiilen yaşamasıdır.
Allah'ın isim ve sıfatlarında tevhid, bu sıfatların yaratıkların sıfatlarına ontolojik anlamda bütün yönleriyle hiçbir zaman benzemediğini kabul etmektir. Aynı şekilde Allah'ın tek bir yaratıcı olmasına inanmak olan eylemde tevhid de İslâm'ın özünü oluşturan hususlardan birisidir.
Esma ve Sıfatların Tevhidi. Allah'ı isim ve sıfatları ile birlemenin manası: Allah'ın en güzel isimlerin sahibi olup bütün kemal sıfatlarla muttasıf, bütün noksan sıfatlardan münezzeh olduğuna; O'nun isim ve sıfatları ile yaratılmışların hepsinden ayrıldığına ve tek olduğuna kesin iman etmektir.
“Kim, yetmiş bin defa 'Lâ ilâhe illallah' derse veya kimin için bu söylenirse, günahları mağfiret olunur (bağışlanır).” Değerli kardeşimiz, İbn Arabi Hazretleri, bâtıni ve manevi ilimlerde harika bir kutup olduğu gibi, fıkıh, tefsir, hadis gibi zahirî ilimlerde de büyük bir allamedir.
Kadınlar âdet veya lohusalık hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerîmeleri okuyabilirler. Bunun yanında, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salavât-ı şerîfe getirebilirler.
Ehl-i tevhîd (ehlü't-tevhîd) terkibi, terim olarak farklı kullanımları bulunmakla birlikte daha çok Allah'ın birliğine inanan bütün müslümanları ifade eder. Bütün müslümanlar Allah'ın benzeri ve ortağının bulunmadığı, yegâne yaratıcı ve mâbud olduğu ortak inancını paylaşmışlardır.
Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre tevsi kelimesinin anlamı “genişletmek, yaymak” şeklinde, tahkikatın anlamı ise “soruşturma” demektir.
slam düşünce tarihimizin en çok iz bırakan peygamberlerinden biri de Hz. İbrahim'dir. Tevhidi mücadelenin sembolü, teslimiyetin, adanmış- lığın nişanesi olan Hz İbrahim, inancı uğruna en sevdiğini vermek için bir an bile düşünmeyen, Rabbi için ateşlere yürüyen bir peygamberdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri