MTV hesaplanmasında aracın; kamyon, tır, otobüs, minibüs, otomobil gibi özellikleri ve taşıt değeri dikkate alınır.
Motorlu Taşıtlar Vergisi Otomobil, minibüs, otobüs, motosiklet vb. kara taşıtları olmak üzere helikopter, uçak, motorlu deniz araçları gibi taşıtlar için MTV ödemesi yapılması zorunludur.
Yasal sınıflandırmaya göre motorlu araçlar genellikle arabalar, otobüsler, motosikletler, arazi araçları, hafif kamyon ve normal kamyonlardır. Bu sınıflandırmalar, her ülkenin yasal kodlarına göre değişiklik göstermektedir. ISO 3833: 1977, kara yolu taşıtı tipleri, terimleri ve tanımları için standarttır.
İlgili 31 soru bulundu
1. Sınıf: N1 Sınıfi; Yük taşımasında kullanılan ve azami ağırlığı 3.5 tonu aşmayan motorlu araç (Kamyonet) 2. Sınıf: N1 Sınıfı; Yük taşımasında kullanılan ve azami ağırlığı 3.5 tonu aşmayan motorlu araç (Kamyonet).
Düzenlemenin yayımlandığı tarihte kayıt ve tescilli bulunan otomobil, otobüs, kamyon, kamyonet, uçak ve helikopterler dahil tüm taşıtlar ile 31 Aralık 2023 tarihine kadar kayıt ve tescil edilecek olan tüm taşıtlar, ek MTV kapsamında olacak.
2023 MTV zammı %61,5'e indirildi. Sonuç olarak 2022 yılı MTV tutarları %61,5 arttırılarak 2023 MTV tutarları belirlendi. Örneğin 2022 yılında MTV'si 1.000 TL olan bir aracın, 2023 yılı MTV'si 1.615 TL oldu.
Ek MTV, aracın sıfır ya da trafiğe kayıtlı olması fark etmeksizin, tüm araçlara uygulanacak. Yıl sonuna kadar ilk defa taşıt alacak olanlar ise ek MTV ile taşıta ait MTV'yi birlikte ve peşin ödemek zorunda kalacaklar.
Gelir İdaresi Başkanlığı Depremde İkamet Eden Faklı Plakalı Araçların Ek MTV Ödeme İptali. Ek MTV ile ilgili düzenlenen yasada 6 Şubat 2023'te meydana gelen deprem bölgesinde bulunan ikamet eden o tarihte tescilli olan araçlar ek MTV'den muaf yazmakta.
Ek motorlu taşıtlar vergisinde (MTV) ayrıntılar belli oldu. Araç alım-satımında ek vergiyi kimin ödeyeceği, kanunun yürürlük tarihine göre değişecek. 15 Temmuz tarihinden önce yapılan satışlarda aracı alan, sonrasında yapılan satışta için ise aracı satan ödeyecek.
Malul ve engelliler; 2023 yılı için tüm vergiler dahil 1.004.200 TL altındaki ve sağlık raporundaki koşulları karşılayan; Motor silindir hacmi 2.800 cm³' altındaki tüm binek otomobil veya ticari araçları ÖTV muafiyeti ile satın alabilirler.
Araç tescil durumları 2019 yılı üstünde olan sıfır araçlarda ise taşıt değerine göre ödemeler yapılır. Ödeme zamanına ilişkin ise herhangi bir farklılık yoktur.
MTV ödemeleri için bazı istisnai durumlar elbette vardır. Bunlardan vergi ödemek zorunda olmayan kişiler, engelliler, aracı hurdaya dönen kişiler, belediye, sgk, kızılay gibi kurumların adına olan araçlar MTV vergisi ödemekten muaftır. Emeklilere gelince MTV ödemesi yapmamak için bazı şartların bulunması gerekiyor.
* 2022'de 1.300 silindir hacminin altında 1-3 yaş aralığındaki bir otomobilin yıllık MTV ödemesi 1.313 TL iken 2023 itibarıyla 2 bin 120 TL'ye çıkarılmıştı. Yani ocak ayında 1060 TL MTV ödemesi yapar bir vatandaş, temmuzda 1060 TL daha ödeyecek.
Yüzde 50 ÖTV dilimine giren Egea'nın bu versiyonun motor hacmi 1.4 ve vergisiz fiyatı 199 bin 776 TL'den yüksek olduğu için, en ucuz Egea Sedan için 2023'te 4 bin 435 TL MTV ödeneceği ortaya çıkıyor.
Gecikme Zammı Uygulanacak
Ek MTV iki eşit taksitte ödenecek; ilk taksit 6 Eylül'e, ikinci taksit ise Kasım ayı sonuna kadar. 6183 sayılı Yasa m.51 uyarınca süresi içinde ödenmeyen amme alacaklarına yasal sürenin son gününü takip eden günden itibaren aylık yüzde 2,5 gecikme zammı uygulanır.
2023 MTV Ücretleri
MTV ücretleri aracın satın alındığı yıla göre belirlenir. 01/01/2018'den önce alınmışsa sadece motor hacmi üzerinden hesaplama yapılırken 01/01/2018 tarihinden sonra alınmışsa Motor hacmi ile birlikte KDV hariç değeri de hesaplamada kullanılır.
%90 ve üzeri engelli olunması durumunda zaten, engelli olan kişinin adına kayıtlı olan araçtan MTV vergisi alınmaz. Bu kişiler doğrudan muaf olarak kabul edilmekte.
Motorlu Taşıtlar Vergisi, yılda iki kez olmak üzere araç sahiplerinin araçları için devlete ödemiş olduğu vergidir. Ancak MTV, sadece karayolu taşıtları için değil, uçak, helikopter, motorlu deniz araçları için de ödenir.
1-Deprem tarihi itibarıyla deprem bölgesinde kayıt ve tescilli olan taşıtlar Ek MTV ödemeyecektir. Ancak deprem bölgesinde olup 06.02.2023 tarihinden sonra kayıt ve tescil edilen aracı bulunanlar Ek MTV ödemesi yapmaları gerekmektedir.
Otomobil segmentleri, otomobillerin boyut, hacim, fiyat, performans gibi kriterlerle değerlendirilerek oluşturulan sınıflandırmadır. Devletler ve organizasyonlar otoların sınıflandırması, tanımlanması, düzenlenmesini kapsayan çeşitli amaçlar için kullanılan oto sınıflandırmaları kullanmaktadır.
Araçların sınıflandırılmasında ise temel gruplar; otomobil, kamyon, römork, yük motosikleti, minibüs, otobüs, yarı römork, kamyonet, çekici ve hafif römork şeklinde sıralanıyor.
Kara taşıtları, hava taşıtları, deniz taşıtları , demiryolu taşıtları vb. ulaşım araçlarını öğreniyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri