Bayraktar, Türkiye tarım alanları içindeki oranına bakıldığında yüzde 28,43'lük payla ilk sırada İç Anadolu Bölgesi'nin yer aldığını, bunu ise yüzde 13,98'lik payla Doğu Anadolu, yüzde 13,56 payla Karadeniz, yüzde 12,89 payla Güneydoğu Anadolu, yüzde 11,55 payla Marmara, yüzde 10,62 payla Ege ve yüzde 8,97 payla ...
Türkiye'nin en büyük tarım alanına sahip kentleri sırasıyla Konya, Ankara ve Şanlıurfa. "Tahıl ambarı" olarak da anılan Konya, 19 milyon 600 bin 279 dekar tarım alanına sahip.
Akdeniz Bölgesinde meyve-sebze, seracılık, turunçgiller, Ege Bölgesinde zeytin, tütün, turunçgiller, Trakya'da ayçiçeği, Güney Marmara'da sebze-meyve, Karadeniz'de fındık, çay, tütün, İç Anadolu Bölgesinde tahıllar ve şeker pancarı, Güneydoğu Anadolu'da pamuk, tahıllar yetiştirilmektedir.
Türkiye'nin en fazla tarım alanına sahip ili olan Konya, "tahıl ambarı" olarak biliniyor. Konya, buğday üretimindeki birinciliğinin yanı sıra şeker pancarı ve kuru fasulye üretiminde de önde gelen iller arasında yer alıyor.
İlgili 41 soru bulundu
Söz konusu rakamlara il bazında bakıldığında en çok çiftçi 127 bin 380 ile Ordu'da bulunuyor. Ordu'yu 88 bin 612 çiftçiyle Konya, 78 bin 797 ile Giresun takip ediyor. Manisa'da 76 bin 511, Samsun'da 68 bin 904 kayıtlı çiftçi bulunuyor. En az kayıtlı üretici sayısının ise 1664 ile Yalova'da olduğu görüldü.
Çin, Amerika, Brezilya, Hindistan, Rusya, Fransa, Meksika, Japonya, Almanya ve Türkiye'nin yanı sıra, Hollanda, Ukrayna, Kanada, Avusturya ve Arjantin de tarımda başarılı ülkeler arasında sayılıyor.
Türkiye'nin en büyük tarım ve hayvancılık üretim merkezi olan Şanlıurfa Ceylanpınar'daki TİGEM çiftliği, ülkenin tohum üretim üssü olarak stratejik bir işlev görüyor. 1.6 milyon dönümlük alana sahip işletme, Türkiye'nin yıllık tohum üretiminin yüzde 20'sini tek başına karşılıyor. 966 bin dönümlük alanında bitkisel ...
Ülkemiz fındık, kiraz, incir ve kayısı üretimi ve ihracatında dünyada lider konumda bulunuyor. Sadece bu üründen toplam 2,17 milyar dolarlık ihracat geliri elde ettik.
Buğday. Türkiye'de en fazla üretilen tarım ürünüdür.
"Türkiye tarımsal hasılada Avrupa'da birinci, dünyada 10'uncu sırada. Cumhurbaşkanımız 2023'le ilgili ne hedefler koydu. Her alanda ilk 10 girmekti ve tarımda sizler sayesinde ilk 10'a girdik.
Türkiye'de organik tarım üretimi, 1980'li yıllarda geleneksel ürünlerin Avrupa organik pazarında talep edilmesi ve Avrupalı organik tarım şirketlerinin temsilcileri aracılığı ile başlatıldı. Organik üretim ilk olarak Ege Bölgesi'nde başladı, organik olarak yetiştirilen ilk ürünler ise kuru üzüm ve kuru incir oldu.
Türkiye'nin 78 milyon hektar olan yüzölçümünün yaklaşık olarak üçte birini teşkil eden 24 milyon hektaralan ekilebilir tarım arazisi olup, bunun da ekonomik olarak sulanabilir miktarı 8,5 milyon hektar olarak belirlenmiştir.
Yurdumuzdaki tarım alanları akarsu vadi tabam ovaları, tektonik ovalar, kıyı ovaları, delta ovaları, karstik ovalar, plato ve aşınım düzlük leri ile eğimi müsait yamaçlarda yer almaktadır. Türkiye'de ekili dikili topraklar genellikle dağınık parçalar halinde olup, bunlar birbirinden elverişsiz sahalarla ayrılmıştır.
Organik tarımsal üretimde mevcut alanların % 42'si Okyanusya (12.3 milyon hektar), % 24'ü Avrupa (7.3 milyon hektar), % 16'sı Latin Amerika (4.9 milyon hektar), % 10'u Asya (3.1 milyon hektar), % 7'si Kuzey Amerika (2.2 milyon hektar) ve % 1'i Afrika kıtasında (0.4 milyon hektar) yer almaktadır (Willer, 2008a) (Şekil 1 ...
Bu maddenin daha doğru ve güvenilir bilgi sunması için güncellenmesi gerekmektedir. Türkiye, OECD ve G20'nin kurucu üyesidir ve E7 ülkeleri, GOBLE'ler ve YSÜ'ler arasında sınıflandırılmaktadır. 2023 yılı itibarıyla Türkiye ekonomisi nominal GSYİH'ye göre dünyanın en büyük 17, Avrupa'nın ise en büyük 7. ekonomisidir.
Yüzölçümlerine göre ülkeler sıralamasında birinci sırayı Rusya alıyor. Yüzölçümlerine göre ülkeler sıralamasında birinci sırayı 17.075 km2 ile Rusya alırken, Türkiye 779 km2 ile 37'nci sırada yer alıyor.
IMF ve Dünya Bankası'nın verilerine göre Türkiye 2021'de dünyanın en büyük ilk 20 ekonomisindeki yerini İran'a bırakarak 21. sıraya geriledi. Dolar cinsinden GSYH büyüme oranı açısından dünyanın en büyük ilk 20 ekonomisi listesinin yeni üyesi İran oldu.
Alan açısından dünyanın sayılı, Türkiye'nin de en büyük tarım işletmesi olan Ceylanpınar Tarım İşletmesinde, arpadan buğdaya, mercimekten mısıra, Antep fıstığından ayçiçeğine kadar çok sayıda ürün yetiştiriliyor.
Dünya'nın en büyük çiftliği Çin'de 90.000.000 dönüm dür. Bu çiftlikte yaklaşık 100.000 sağmal inek bulunmakta ve yılda yaklaşık 800 milyon litre süt elde edilmektedir. İkinci büyük çiftlik 44.000.000 dönüm ile yine Çin'dedir. Üçüncü büyük çiftlik ise Avusturalya'dadır ve 24.000.000 dönümdür.
1- Çin: Çin'de 519 bin 148 hektar alanda tarım yapılıyor.
En fazla ihracat yapan ülkelerin ABD, Hollanda, Almanya, Fransa ve Brezilya olması, tarım ekonomisinde gelişmişliğin ve teknoloji kullanımının önemine işaret ediyor. Türkiye ise 21 milyar dolarlık ihracat ve 70 milyar dolarlık üretim kapasitesiyle en büyük onuncu tarım ülkesi.
Türkiye'de tarım sektöründe göze çarpan eğilimler, küçük meta üretiminin yaygın olması, toprak dağılımının çok parçalı olması ve verim düşüklüğüdür. Tarım kesiminde nüfus artış hızı ülke ortalamasının üstündedir, bu olgu miras yoluyla toprakların küçülmesine sebep olmakta ve kente olan göçü hızlandırmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri