Tevkifatlı Alınan Malın Satışında Tevkifat Uygulanır mı? Tevkifatlı alınan malın satışında tevkifat uygulanmaz, ancak malı satarken tevkifata tabi hizmet ile birlikte satıyorsanız sadece hizmete tevkifat uygulanır.
Görüleceği gibi alıcı hesap dönemi geçtikten sonra iade işlemi yaptığı için sorumlu sıfatıyla ödediği KDV konusunda herhangi bir düzeltme yapmamıştır. KDV tevkifatına tabi bir malın iade edilmesi halinde tekrar KDV tevkifatı yapılmaz. Sonuç itibariyle yapılan işlem bir düzeltme işlemidir.
Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedeli 1.000 TL'yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacaktır. Sınırın aşılması halinde ise tutarın tamamı üzerinden tevkifat yapılacaktır.
Bu açıklamalardan anlaşılacağı üzere teslime konu olan bir teslimin yeniden tesliminde işleme konu olan mal kısmi tevkifata tabi bir teslim ise ve alıcı taraf 117 seri nolu tebliğin 3.1.2 bölümünde belirlenen alıcılardan biri ise alıcı taraf KDV tevkifatını uygulamak zorundadır.
Faturadaki Tevkifatı Kim Öder? Tevkifatlı kesilen faturalarda, tevkifat alıcı tarafından ödenir. Tevkifat oranı, faturadaki KDV oranından düşülerek faturaya işlenir. Bir başka ifadeyle, 7/10 tevkifat yapılan faturada KDV kısmında KDV tutarının 3/10'u yazar.
İlgili 26 soru bulundu
Tevkifatlı fatura nedir? Tevkifatlı faturanın normal veya irsaliyeli faturadan bir farkı yoktur. Tevkifatlı faturayı diğerlerinden ayıran özelliği, faturaya konu olan verginin alıcı ve satıcı arasında bölüştürülerek ikisinden de alınmasıdır.
Bu hüküm ve açıklamalara göre, şirketinizin tevkifata tabi farklı işlemleri tek fatura ile belgelendirilmesi mümkün olup, bu durumda tevkifata tabi her bir işlem bedeli ve bu bedel üzerinden hesaplanan KDV ile tevkif edilen KDV tutarının fatura üzerinde ayrı ayrı gösterilmesi gerekmektededir.
KDV'de sorumluluk kapsamında tevkifat müessesesi de verginin eksiksiz ve zamanında tahsili için getirilen vergi güvenlik önlemlerinden biridir. KDV'de sorumluluk uygulaması KDV'ye tabi işlemin meydana gelmesi halinde vergi sorumlusu tarafından tevkifat yapılmasını gerektirmektedir. yükümlülüğü bulunmaktadır.
TEVKİFATA KONU İŞLEMLERLE İLGİLİ BİLDİRİMLER
Buna göre, kısmi tevkifat uygulaması kapsamına alınan işlemlerde satıcılar, tevkifat uygulanan satışları ile satış yaptıkları alıcılara ait bir listeyi, satışın yapıldığı döneme ait 1 No.lu KDV Beyannamesi ekinde elektronik ortamda vermek zorundadırlar.
Tablolarla ilgili açıklamalar aşağıdadır. TABLO 1: TEVKİFAT UYGULANMAYAN İŞLEMLER: Bu tabloda, verginin konusuna girmeyen ve vergiden istisna olan işlemlere yer verilmeyecek, sadece vergiye tabi işlemler (alıcının tevkifat uyguladığı işlemler hariç) ait oldukları vergi oranları itibariyle ayrı ayrı beyan edilecektir.
Yalnızca kara yolu taşımacılığında geçerli bir tevkifat uygulamasıdır. Hava yolu ve deniz yolu ile yapılan yük taşımacılık hizmeti teslimlerinde tevkifat zorunluluğu bulunmamaktadır.
Ancak iptal süresi geçtiyse iade faturası düzenlemesi için de mutlaka talepte bulunulmalıdır, çünkü tevkifatlı kesilmesi gereken fatura tevkifatsız kesilirse her fatura için özel usulsüzlük cezası ve vergi ziya-ı cezası kesilir.
Kapsamda olanlar, 01.03.2021 tarihinden itibaren yaptıracakları kara yolu ile yük taşımacılığı hizmetlerinde, her bir işlemin (bütünlük arz etmeyen ayrı ayrı her bir teslimin) KDV dahil bedelinin 1.000 TL yi aşması halinde, 2/10 tevkifat yapmak zorundadırlar.
117 nolu genel tebliğde yapılan düzenleme ile sadece kısmi tevkifata tabi işlemlerde iade uygulaması yapılmakta olup, tam tevkifata tabi işlemler için iade söz konusu değildir.
Belge üzerinde tevkifat oranı, alıcının tevkif edeceği KDV, tevkifat hariç ve tevkifat dahil toplam tutarlar ayrı satırlarda gösterilerek belirtilmelidir. Alıcı açısından : Tevkif edilen KDV tutarı işlemin gerçekleştiği döneme ilişkin 2 No.lu KDV beyannamesi ile beyan edilerek ödenecektir.
Tevkifat uygulamasından doğan KDV alacaklarının mükellefe iade edilebilmesi için, satıcının tevkifat uygulanmayan KDV tutarını 1 No.lı KDV Beyannamesi ile beyan etmiş olması, alıcının yaptığı tevkifatla ilgili 2 No.lı KDV Beyannamesini vergi dairesine vermiş olması ve tahakkuk eden KDV'ni ödemiş olması şarttır.
2 Nolu KDV Beyannamesini Kimler Verir? Tam ve kısmi tevkifata tabi hizmet/mal ticareti yapan Türk vergi sistemindeki mükelleflerin düzenlediği tevkifatlı faturalardaki vergi dairesine bildirilen KDV tutarları, 2 nolu KDV beyannamesi ile beyan edilmelidir.
Satış faturasından iki farklı fatura çeşidi ortaya çıkaran bir detay vardır. O da ödemenin peşin mi yoksa vadeli mi olduğudur. Peşin ödemelerde alt kısım imzalanır, kaşelenir ve bu faturaya “kapalı fatura” denir. Vadeli satışlarda ise imzanın ve kaşenin üst kısımda yer alması gerekir.
Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedeli 2.000 TL'yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmaz. Sınırın aşılması halinde ise tutarın tamamı üzerinden tevkifat yapılır.
Buna göre, 01.01.2023 tarihinden itibaren KDV dahil 4.400,00 TL'yi aşan mal ve hizmet satışları için fatura düzenlenmesi gerekli.
Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedeli 1.000 TL'yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacaktır. Sınırın aşılması halinde ise tutarın tamamı üzerinden tevkifat yapılacaktır. Tam tevkifatlı işlemlerde tutar 1.000.TL'nin altında da olsa tevkifat yapılacaktır.
Tevkifatın TDK'ya göre anlamı, para konusunda kesintilerdir. Fatura keserken ise, kesinti yapma ve bölüşme anlamında kullanılır. Tevkifatlı bir fatura kestiğinizde, devlet sizden alması gereken katma değer vergisini (KDV) aynı zamanda alıcıdan da alır. Böylece alıcı ve satıcı arasında bir bölüştürme söz konusu olur.
TEVKIFAT tipli faturalarda tevkifat satır bazında belirtilmektedir. Bu nedenle iki ayrı tevkifat oranına sahip kalem aynı faturada gösterilebilir.
Ancak, ihale konusu işin ve bu işe ilişkin bedelin herhangi bir ayrım yapılmaksızın tek kalem fatura edilmesi durumunda ise; tevkifat, fatura bedelinin tamamı üzerinden hesaplanan katma değer vergisine 2/3 oranında uygulanacaktır.
KDV mükellefleri tarafından, 5018 sayılı kanuna ekli cetveller kapsamındaki idare, kurum ve kuruşlara ifa edilen ve 117 sayılı tebliğde belirtilmeyen diğer bütün hizmet ifalarında Tevkifatlı fatura düzenlenme zorunluluğu bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri